Düzgün Baba Cemevi Derneği Başkanı valiliği yalanladı

.

Düzgün Baba Derneği Başkanı Sinan Kırmızıçiçek, valiliğin yaptığı açıklamayla derneği tehdit eden kaymakamın tehditlerini bir üst aşamaya taşıdığını belirterek, valiliğin silahlı fotoğraf ve tapu iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.  

Dersim’in Nazımiye ilçesinde bulunan Düzgün Baba Ziyaretleri Kültür, Kalkınma ve Yardım Derneği üzerindeki baskılara dair tartışmalar sürüyor. Maliye, söz konusu derneği "iş yeri" kabul edilerek, son 3 yılda 60 bin TL vergi cezası kesti. Dernek yönetimi, idari ve mali para cezalarının “hukuksuz” olduğu yönünde açıklama yaptı. Ancak sonrasında Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan, dernek yönetimini "Sana da uzantılarına da öğreteceğiz; kanunu, hukuku ve devletimizin gücünü” şeklinde tehdit etti. Tutkan'a dönük tepkiler sürerken, dün Tunceli Valiliği'nden konuya dair açıklama yapıldı. 

VALİLİK KAYMAKAMI SAVUNDU

Valilik, tehditlerini görmezden geldiği Tutkan'ı savunarak, yapılan haberleri "karalama" şeklinde nitelendirdi. Kaymakam Tutkan'ın silahlı kişilerle çektirdiği fotoğrafın çekildiği yerin Düzgün Baba Cemevi olmadığını ileri süren valilik, cemevinin tapusunun Çevrecik Köyü muhtarlığına ait olduğunu ve yerin dernek tarafından "işgal" edildiğini savundu. Açıklamada, "Düzgün Baba Ziyaretleri Kültür Kalkınma ve Yatırım Derneği tarafından fuzuli, işgalen kullanılması neticesinde muhtarlığı tarafından söz konusu derneğe tahliye davası açılmış, halen hukuki süreci devam etmektedir. Söz konusu derneğin bu eylemine söz söyleyemeyen bazı kesimlerin bu konuya ilçe kaymakamımızı da dahil ederek gündem değiştirme çabaları manidardır. Karalamaya yönelik yapılan bu haberler ve sosyal medya paylaşımları için hukuk yoluna başvurulacağının bilinmesini isteriz" denildi. 

Düzgün Baba Dernek Başkanı Sinan Kırmızıçiçek, Kaykmakam Tutkan'ın tehditleri ve valilik tarafından yapılan açıklamayı Mezopotamya Ajansı'na (MA) değerlendirdi.

FOTOĞRAF CEMEVİ ÖNÜNDE ÇEKİLDİ

Tutkan’ın asker ve polisle çektirdiği fotoğrafta görülen tabelanın cemevi bahçesinde olduğunu aktaran Kırmızıçiçek, söz konusu tabelada “El Ele-El Hakka” yazısının bulunduğunu ve kentte böyle bir tabelanın başka bir yerde bulunmadığını söyledi. Tutkan’ın cemevi önünde çektirdiği fotoğrafla "gövde gösteri" yapıldığını söyleyen Kırmızıçiçek, valiliğin fotoğrafın cemevi önünde çekilmediğine yönelik açıklamasının gerçeği yansıtmadığı kaydetti. 

KAYMAKAMIN TEHDİTLERİ

Tutkan’ın paylaştığı fotoğrafla kendilerini tehdit ettiği hatırlatan Kırmızıçiçek, "O fotoğrafın üstünde bir tehdit ve hakaret var. Kaymakam orada diyor ki ‘devletin gücünü size ve uzantılarınıza göstereceğim.’ Benim şahsımda dernek yönetimini, cemevi özelinde ise Alevi toplumunu hedef gösterip, tehdit ediyor. Valilik makamı bu konuda bir iki şey söylemeyecek mi? Kalkıp bu konuda özür dilemek yerine, üstünü örtmeye çalışıyorlar. Bu toplum bunu kabul etmez. Bir taraftan fotoğrafın orada çekilmediğini iddia ediliyor. Ancak diğer taraftan bir tehdit ve hakaret var. Ama buna dair bir kelime etmiyorsunuz" ifadelerini kullandı. 

TAPU İDDİASI

Valilik açıklamasında yer alan tapu iddialarına da cevap veren Kırmızıçiçek, "Düzgün Baba Cemevi bir yerin, kişinin veya kurumun tapulu malı değildir. Cemevinin bulunduğu mekan, Çevreci köy sınırları içerisindedir. Fakat orası köy muhtarına tapulu değildir. Bu tamamıyla gerçek dışı bir beyan. Tabuda cemevinin bulunduğu 20 bin metrekarelik alanın ibadet alanı olduğu geçiyor. Dolayısıyla beyan gerçek dışı” dedi. 

Derneklerinin, kuruluşundan bu yana Düzgün Baba Cemevi’de hizmet ürettiğini ifade eden Kırmızıçiçek, valiliğin derneğin "cemevini işgal ettiği ve fuzuli olarak kullandığı" yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Kırmızıçiçek, "Derneğimize yönelik fuzuli ve işgalci söylemler tehlikeli söylemlerdir. Biz diyoruz ya inanç alanlarımıza şekil vermeye ve kendi anlayışlarını oralara hakim kılmaya çalışıyorlar diye; Bunu somut olarak kendileri açıklamış. Hangi hakla gelip bir ibadethanede hizmet yürüten bir derneğe işgalci ve fuzuli diyorsunuz” diye kaydetti. 

KAYYIM HAZIRLIĞI 

Kırmızıçiçek, Çevreci köy muhtarının derneğin tahliye edilmesi yönünde dava açtığı yönündeki valilik iddiasına dair de “Kesinlikle böyle bir dava ortada yok” dedi. 

Kırmızıçiçek, "Bir tahliye davası açılmış olsaydı, bizlere resmi bir tebligatın gelmiş olması lazımdı. Mahkemeye gitmiş olmamız ve ifade vermiş olmamız gerekirdi. Bunlar geleceğe dönük yapmış oldukları kurgulardır. Bu bir planın ifadesidir. Önümüzdeki süreçte kendilerine itiraz eden, hak ve hakikat yolunda hizmet eden kurumların içini boşaltmak, yerine kayyımcı zihniyeti ve anlayışı ikame etmenin hesapları ve planlarıdır. Bunların bu planı deşifre oluyor. Dolayısıyla bir kez daha söylüyorum kesinlikle bir tahliye davası söz konusu değildir. Kimsenin haddine değildir, bu anlayışı reddediyoruz” şeklinde konuştu. 

‘TEHDİT ÜST BOYUTA TAŞINDI'

Kırmızıgül, valiliğin açıklamasıyla kendilerine yönelik tehdidin bir üst aşamaya taşındığına işaret ederek, "İşte ‘işgalciler, fuzuliler, bertaraf edilmeliler’ diyerek, kendileri gibi düşünenleri oraya ikame ettirme hesapları var. Dolayısıyla tehdit daha da ileriye taşınmıştır ve valilik bizi tehdit etmiştir. Biz bu açıklamaya böyle bakıyoruz" dedi. 

SUÇ DUYURUSU

Düzgün Baba Cemevi üzerinden Alevilerin tehdit edildiğini ve bu konuda dün Nazımiye Başsavcılığa'na Tutkan hakkında suç duyurusunda bulundukları bilgisini paylaşan Kırmızıçiçek, "Bu tehdit ve hakarete karşı suç duyurusunda bulunduk. Önümüzdeki süreçte bu kaymakamın bu tavrına karşı sessiz kalmayacağız. Bu topluma bu kadar saygısızlık yapılmaz. Özür dilemek yerine sümen altından tehdidin üstünü örtmeye çalışıyorlar. Yetmiyor; üzerine birde tehdit ediyorlar. Bu toplum bu tehdidi yemez, boyun eğmez. Hiç kimse inanç ve itikatından vazgeçmez. İnanç yerlerimizden elinizi çekin" ifadelerini kullandı. 

MA / Cengiz Özbasar

Kurdistan Haberleri

Dersim ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Mesud Barzani: Her türlü barış girişimine destek veriyoruz
Associated Press: Irak'taki “azınlıklar” nüfus sayımından endişeli
İHD Batman: Gözaltına alınanlara ‘Ölürüm Türkiyem’ dinletildi
Harpagon'un Askeri Dehası ve Stratejik Vizyonu: Bir Yunan Milliyetçiliği Eleştirisi