Hukuk mahkemelerindeki yargılamalarda avukatların video konferans ile bağlanabildiği e-duruşma bugün yürürlükte.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bu sabah sosyal medya hesabından “Duruşmalara sesli ve görüntülü katılmayı sağlayan "e-duruşma" bugün itibariyle 81 ilimizde uygulanmaya başladı. Bakanlık mühendislerimizce geliştirilen sistem sayesinde avukatlarımız 1400 hukuk mahkemesine bağlanabiliyor. Avukatlarımıza, vatandaşlarımıza hayırlı olsun” paylaşımını yaptı.
“Duruşmalar yüz yüze görülmeli”
Avukat Dr. Güray Dağ, e-duruşma yöntemine dair bianet’e yaptığı açıklamada, sadece usuli işlemlerin yapılacağı duruşmalarda, özellikle de salgın döneminde bu yöntemin faydalı olabileceğini ancak hem ceza hem de hukuk davalarında esasa dair yargı süreçlerini olumsuz etkileyeceğini ifade etmişti:
“Tanığın ve sanığın dinleneceği duruşmalarda esasa dayalı önemli işlemlerin yapılacağı veya tarafların beyanlarının dinleneceği duruşmalar yüz yüze görülmeli. e-duruşmada hukuken tarafların dinlenmesinde, yüz yüzelik ilkesi açısından sorunlar oluşabilir.
“Bazen duruşmada hakim karşısındaki kişinin tavrından doğru söyleyip söylemediğini anlamaya çalışıyor ya da tarafların tanığa veya sanığa soru sormasında ve gerçeğin ortaya çıkarılması için yapılan sorgularda bu yöntemle sıkıntılar yaşanabilir. e-duruşmayla gerçeğe ulaşmak her zaman mümkün olmayabilir.”
Avukatlar olarak ceza davalarında SEGBİS yönteminin kullanılmasına zaten karşı olduklarını belirten Dr. Dağ, bu yöntemin hukuk davalarında da sorunlara yol açabileceğini belirtti:
“Örneğin bir iş davasında tanıkların sahte olup olmadığını ya da gerçeğe aykırı beyanını, ona duruşmada sorduğumuz sorularla ortaya çıkarma şansımız oluyordu. Ancak e-duruşmada bu her zaman mümkün olmayabilir. Ya da bir belgedeki imzanın kişiye ait olup olmadığını soruyoruz, SEGBİS’le ya da e-duruşma ile bunu yapmak zor.”
e-duruşma nasıl işleyecek? |
Yeni sistemle avukatlar, UYAP Avukat Portalı'ndan duruşmalarını sorgulayarak ilgili duruşmadan 24 saat öncesine kadar gerekçesini yazarak talebini gönderebilecek. Hakimin sistem üzerinden talebi kabul etmesi halinde, avukat, duruşmaya video konferans ile bağlanabilecek. e-duruşma, mahkemenin sistemi aktif hale getirmesiyle başlayacak. Yazılımı Adalet Bakanlığı mühendislerince yapılan sistemde avukatlar, elektronik imza yöntemiyle kimlik doğrulaması yaptıktan sonra e-duruşmaya katılabilecek. Avukatların bilgileri ve fotoğrafı mahkeme hakimince UYAP sistemi üzerinden teyit edildikten sonra duruşma başlayacak. e-duruşmada yüz tarama ve parmak izi gibi güvenlik önlemlerinin ileriki aşamalarda sisteme eklenmesi planlanıyor. e-duruşma sistemine bilirkişilerin ve uzmanların bulundukları yerden katılmasına yönelik çalışmalar ise devam ediyor. |