Ekonomistten 'büyük buhrana hazır olun' uyarısı

Koronavirüs krizi çok sayıda can almasının yanı sıra sosyo-ekonomik sistemler için de kayda değer bir tehdide dönüştü.

Haber Merkezi - 2020 yılı başındaki küresel ekonominin seyrine dair olumlu öngörüler, Çin'e patlak veren ve tüm dünyayı saran, 13 binden fazla can alan virüs nedeniyle, yerini hayli karamsar bir tabloya bırakırken, ekonomistler de 'kötü günler kapıda' uyarılarını yineliyor.

Onlardan biri de İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan. Manukyan'a göre, dünya büyük buhrana hazır olmalı. 

Manukyan, 1929 Büyük Buhran'ına atıfta bulunarak, "Krizin bir iki aydan uzun sürmesi durumunda maalesef 2008 tarzı bir kriz, hatta 1929 tarzı bir kriz de bekleyebiliriz. Dolar, sistemin üzerinde kurulduğu para. Bu nedenle kriz, dolar fiyatını yükseltecektir" uyarısında bulundu.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye'de de işsizliğin artacağı uyarısında bulunan Manukyan, "Şu dönemde yatırımcıların ana amacı sermayelerinin en azından bir kısmını korumak olmalı" dedi ve dünya ekonomisindeki daralmanın kaçınılmaz olduğuna işarete etti.

Manukyan'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

"Virüsün etkilerini hizmet sektörü ve endüstri için ayrı ayrı tartışmamız gerek. Her ikisi de büyük darbe yiyecek olmasına rağmen endüstri biraz daha hızlı toparlanabilir zira ötelenmiş talep kavramı onlar için daha geçerli. Ancak hizmet sektörünün durumu biraz daha zor olacak. Bugün alınan tedbirler gereği bir kafeye gidip kahve içmiyorsunuz. Ancak iki ay sonra önlemler gevşediğinde kafeye gidip bugünden kalan kahve hakkınızı da kullanarak iki kahve içmeyeceksiniz. Talep kayboldu ve dönmeyecek. Ama otomobil alma fikrinizi mart ayında gerçekleştiremezseniz bile kasım ayında işler düzeldiğinde alabilirsiniz. Bu nedenle hizmet bazlı ekonomiler ki Batı daha ağırlıklı böyledir, daha fazla etkilenecek. Elbette bir daralma kaçınılmaz. 

Virüsün etkisini önce Çin verilerinde gördük ve yatırımlar 2008 döneminde bile olmadığı kadar azalmış durumda. İhracatta ciddi bir geri çekilme, perakende satışlarda çöküş var. Şirketlerin buna ilk tepkisi işten çıkarma olacağı gibi yayılmayı önleyecek adımlar da hizmet sektörünün daralmasına neden olacak. İkinci aşamada ise işsizliğin artması talep düşüşü olarak ortaya çıkacağından sorun daha da büyüyecek.

Şu an sağlıktan sonra en önemli şey, düzenli bir gelir. Dolayısıyla elbette borsada fiyatların çok ucuzladığını veya XYZ ürünlerinde alım için iyi bir nokta olduğunu sık sık duyacağız ancak bahsettiğiniz tarzda bir insan için mevduat, bono veya temettü getirisi gibi sabit bir nakit akışını daha fazla önemsiyorum."

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi