Emek Partisi "Bağımsız, demokratik bir ülke ve insanca yaşam bildirgesi"ni açıkladı

.

Millet İttifakı’nın önerdiği ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’in köhne düzenin sürdürülmesi anlamına geldiğini söyleyen EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, buna karşı gerçek halk seçeneğini yaratmak için birleşmek ve mücadele etmek gerektiğini ifade etti.

Emek Partisi önümüzdeki döneme dair yol haritası, mücadele programı ve ittifak politikalarına ilişkin “Bağımsız, Demokratik Bir Ülke ve İnsanca Yaşam Bildirgesi”ni açıkladı.

Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, parti merkez yöneticileri, il başkanları ve aydınlar katıldı.

EMEP’in bildirgesini Genel Başkan Ercüment Akdeniz açıkladı. Millet İttifakı’nın ülkenin yönetim biçimini restore etmeyi amaçladığını söyleyen Akdeniz, “Millet İttifakı bileşenleri, ‘Güçlendirilmiş-iyileştirilmiş temelde parlamenter sisteme geri dönüşü’ vaat ediyorlar ve bunu bütün sorunlardan kurtulmak için sihirli bir formül olarak öne sürüyorlar. Ülkeyi düzlüğe çıkarmak için önerdikleri bu çözüm köhne düzenin sürdürülmesini temel alıyor” dedi.

‘Tek çıkış yolu ortak mücadele’

Akdeniz, mevcut koşullar ve gelecek açısından işçi ve emekçiler için tek çıkış yolunun, ekonomik ve politik hakları elde etmek için birleşmek, dayanışma içerisinde olmak ve mücadele etmekten geçtiğini söyledi.

Halkın gerçek seçeneğini oluşturmak için çalıştıklarını ifade eden Akdeniz, “Bu gerçeğin bilincinde olan partimiz, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın ortaya çıkmasından bu yana, biri iktidarda diğeri muhalefette olan bu iki burjuva seçeneğe karşı halkın gerçek seçeneğini oluşturmak için çalışmalarını yürütmektedir” diye konuştu.

HDP, TİP, TKP ve Sol Parti ile yaptıkları görüşmelerin devam ettiğini belirten Akdeniz, “Tek adam rejiminden kurtuluş için güçlü bir halk seçeneği yaratılmasının gerektiğini de biliyoruz” dedi.

Bildirgede öne çıkan bazı hususlar şunlar:

Tek adam tek parti yönetimine tüm kurum ve uygulamalarıyla birlikte son verilmelidir. Yeni bir anayasa hazırlanmalı ve halkın onayına sunulmalıdır.

Valilik, kaymakamlık gibi tüm atanmış kurumlar kaldırılmalı, bölge ve yerellerde yönetim yetkisi seçilmiş yerel meclislerde olmalıdır.

Yürütmenin yargıya müdahalesi son bulmalı, yargı her düzeyde bağımsız olmalıdır.

Partilere konan yüzde 10 barajı sıfırlanmalı, örgütlenme ve siyasal faaliyet yürütme özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Eğitim her kademede parasız, bilimsel ve demokratik olmalıdır.

Kürt sorunu, tam bir ulusal hak eşitliği temelinde barışçıl ve demokratik temelde çözülmelidir. Zorunlu tek devlet dili uygulamasına son verilmeli, bütün uluslara ve ulusal topluluklara kamu hizmetlerinden ana dillerinde yararlanma hakkı tanınmalıdır.

Asgari ücret 4 kişilik bir işçi ailesinin ihtiyaçları göz önüne alınarak belirlenmeli ve işçilerden kesilen tüm sigorta prim payları patronlar tarafından karşılanmalıdır.

Çalışma süresi günde 7 saati, haftada 5 günü (35 saati) geçmemeli, ağır ve tehlikeli işlerde 5 saatlik iş günü uygulanmalıdır.

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!