Adalet Nöbeti’ni sürdüren Emine Şenyaşar hakkında, 15’inci kez “hakaret” ettiği iddiasıyla soruşturma açıldı. Emine Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar hakkında benzer iddialar ile 20 soruşturma açıldı, 4’ü davaya dönüştü.
Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşi ve iki oğlunu yitiren Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar’ın Urfa Adliyesi önündeki Adalet Nöbeti, 541 gündür sürüyor. Anne Emine Şenyaşar hakkında, nöbetlerinin 529’uncu gününde sarf ettiği sözler gerekçesiyle “hakaret ettiği” iddiasıyla yeni bir soruşturma açıldı.
MA’nın haberine göre soruşturma nedeniyle aile sabah saatlerinde avukatlarıyla birlikte Suruç İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek, bir kez daha ifade verdi. Emine Şenyaşar, emniyette susma hakkını kullanırken, avukatı Nihat Şahin soruşturma aşamasında usulsüzlük yapıldığını belirterek, “Soruşturmalar ailenin Adalet Nöbeti’ni sekteye uğratmaya yönelik. AKP’li Yıldız yerine vekili olan avukat aranarak, ‘Suç duyurusu dilekçesi verecek misiniz?’ diye sorulmuş ve dosyaya ilintilenmek istenmiştir. Bu usulsüz bir işlemdir” dedi.
Aile ifade sonrası nöbetinin 541’inci günü için Urfa Adliyesi önüne geçti.
Soruşturma üstüne soruşturma
Adliye binası önünde yerlerini alan, aile sosyal medya hesabından “Bir anneye yapılacak en büyük kötülük evladının öldürülmesidir. Hastanede 2 evladı ve eşi katledildi. Bir oğlu da 4 yıldır tek kişilik hücrede. Adalet arayan anneye de soruşturma üzerine soruşturma açılır. Anne bugün yine emniyette, ifade veriyor” mesajı paylaştı.
20 soruşturma
Emine Şenyaşar hakkında Adalet Nöbeti boyunca sarf ettiği sözler gerekçesiyle açılan soruşturma sayısı, yeni eklenen soruşturma ile 15’e yükseldi. Oğlu Ferit Şenyaşar hakkında ise benzer gerekçeyle yürütülen 5 soruşturma bulunuyor. Anne ve oğlu hakkında toplamda 20 farklı soruşturma açıldı. Şenyaşar ailesi hakkında başlatılan soruşturmaların 10’u “hakaret”, 6’sı “2911 Sayılı Kanuna Muhalefet”, 2’si “Görevi yaptırmamak için direnme” ve 2’si de “Türkiye devlet kurum ve organlarını aşağılama” iddiasıyla açıldı.
Emine Şenyaşar hakkında başlatılan soruşturmalardan iddianame hazırlanan 4 soruşturma, davaya dönüştü. Anne Şenyaşar hakkında açılan soruşturmaların 6’sı için kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar verilirken, 5’i için soruşturma devam ediyor.
Soruşturma ve aşamaları
Şenyaşar ailesi hakkında 14 Haziran 2018 tarihinden sonra başlatılan soruşturmaların nedeni ve aşamaları şu şekilde:
* Şenyaşar ailesi AKP İl Başkanı ile görüşmek amacıyla AKP İl Başkanlığı önünde beklerken 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Bir gün nezarette tutulduktan sonra ifadeleri alınan anne ve oğlu Sulh Ceza Hakimliği tarafından her ayın 1 ve 15’i olmak üzere ayda iki defa karakola imza vermek suretiyle adli kontrol altına alınması yönünde karar ile serbest bırakıldı. Şenyaşar ailesi hakkında 4 Nisan 2021 tarihinde ‘Kamu Adına Kovuşturma Yapılmasına Yer Olmadığı’ yönünde karar verilerek dosya kapandı.
* Şenyaşar ailesi, Urfa Adliyesi önündeki oturma eylemlerinin 6’ncı gününde (14 Mart 2021) kayıt altına alınan ve Evrensel Gazetesi’nin twitter hesabı üzerinden 14 Mart 2021 tarihinde ‘Öldürülen eşi ve iki çocuğu için oturma eylemini sürdüren Emine Şenyaşar’ın ağıdı adliye binasını sardı’ ibaresiyle paylaşılan 37 saniyelik videodaki sözler gerekçe gösterilerek Emine Şenyaşar hakkında ‘Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ iddiası ile soruşturma başlatıldı, sonucunda iddianame hazırlandı. Emine Şenyaşar’ın cezalandırılması amacıyla hazırlanan iddianame ile açılan dava devam ediyor.
* Şenyaşar ailesi, nöbetin 17’nci gününde (25 Mart 2021) “Adalet, çocuklarım için adalet, eşim için adalet ve herkes için adalet” yazan dövizler gerekçe gösterilerek 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. Savcılık gözaltı ile ilgili kovuşturmaya yer yoktur kararı verdi.
* Şenyaşar ailesi, nöbetlerinin 24’üncü gününde (1 Nisan 2021) polisin müdahalesine maruz kalmış ve bu esnada Emine Şenyaşar’ın söylemiş olduğu sözler gerekçe gösterilerek hakkında “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddiası ile soruşturma başlatıldı. Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma izni verildiğinden iddianame hazırlandı ve Şenyaşar hakkında 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen “Hakaret” dosyası ile birleştirildi.
* Şenyaşar ailesi, nöbetlerinin 24’üncü (1 Nisan 2021) gününde kolluğun müdahalesine maruz kalmış ve Emine ve Ferit Şenyaşar zor kullanılarak dışarı çıkarılmasına rağmen haklarında “Görevi yaptırmamak için direnme” iddiası ile soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda Ferit Şenyaşar hakkına “Kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığı” yönünde karar çıkarken, Emine Şenyaşar için soruşturma devam ediyor.
* Ferit Şenyaşar’ın, nöbetin 57’nci gününde (22 Mayıs 2021) vermiş olduğu bir röportajdaki sözler gerekçe gösterilerek hakkında “Hakaret” iddiası ile soruşturma başlatıldı. Soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.
* Emine Şenyşar, Adalet Nöbeti’nin 85’inci (2 Haziran 2021) gününde yaptığı konuşmalar nedeniyle AKP’li İbrahim Halil Yıldız’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma neticesinde iddianame hazırlandı ve Urfa 2. Asliye Ceza Mahkemesi vermiş olduğu kararda, Emine Şenyaşar’ın milletvekili İbrahim Halil Yıldız’a karşı sarf ettiği iddia edilen sözler nedeniyle adli para cezası ile cezalandırdı.
* Emine Şenyaşar, Adalet Nöbeti’nin 85’inci (2 Haziran 2021) gününde yaptığı konuşmalar nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “hakaret” ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma neticesinde iddianame hazırlandı, Urfa 2. Asliye Ceza Mahkemesinde daha öncesinden İbrahim Halil Yıldız’a karşı söylediği iddia edilen ve “Hakaret” suçlamasıyla açılan dava ile birleştirildi ve Emine Şenyaşar’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya karşı sarf ettiği iddia edilen sözler nedeniyle adli para cezası ile cezalandırılmasına kararı verildi.
* Emine Şenyaşar hakkında, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve iş yeri dosyası olarak adlandırılan dosyanın 3’üncü duruşması sona erdikten sonra Malatya Adliyesi önündeki söyledikleri sözlerden yola çıkarak “Hakaret ve iftira” iddiası ile 16 Eylül 2021 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Ankara Batı 6. Asliye Ceza Mahkemesinde davaya dönüştü. Yapılan yargılama neticesinde Emine Şenyaşar’ın Yıldız’a karşı sarf ettiği iddia edilen sözler “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçunu oluşturduğu yönünde karar çıktı. Emine Şenyaşar adli para cezası ile cezalandırıldı.
* Şenyaşar ailesi, Adalet Nöbeti’nin 238’inci (2 Kasım 2021) gününde asmış olduğu dövizler gerekçe gösterilerek haklarında “2911 Saylı Kanuna Muhalefet” iddiası ile soruşturma başlatıldı. Soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.
* Şenyaşar ailesine hakkında nöbetlerinin 156’ncı (12 Ağustos 2021) gününde asmış oldukları pankart nedeniyle idari para cezası kesilmek istenmiştir. Duruma tepki gösteren Emine Şenyaşar’ın söylediği sözlerin “Suç unsuru” barındırdığı gerekçesiyle AKP’li Yıldız’ın avukatlarınca Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na “Hakaret ve iftira” suçlamasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Açılan soruşturma neticesinde “Hakaret” suçundan iddianame hazırlandı. Urfa 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın yargılaması devam ediyor.
* Şenyaşar ailesini nöbetlerinin 248’inci gününde (8 Kasım 2021) Barış Annelerinin ziyaretinde Emine Şenyaşar’ın söylemiş olduğu sözler, “hakaret” içerdiği gerekçesiyle soruşturma açıldı. Hakaret suçunun uzlaştırma kapsamında olması nedeniyle dosya uzlaştırma bürosuna gönderildi. Uzlaştırma görüşmeleri taraf vekilleri arasında gerçekleşmiş olup görüşmeler sonucunda uzlaşma sağlanamamıştır. Soruşturma dosyası derdest olup soruşturma aşaması devam etmektedir.
* Emine Şenyaşar, oturma eyleminin birinci yıl döneminde (9 Mart 2022) yapmış olduğu konuşmalar nedeniyle AKP’li İbrahim Halil Yıldız’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmada takipsizlik kararı verildi.
* Emine Şenyaşar hasta olmasına rağmen nöbetin 244’üncü gününde (4 Kasım 2021) eylemini sürdürmüştü. O gün AKP’li İbrahim Halil Yıldız’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatıldı. Dosya uzlaştırma bürosuna gönderildi. Uzlaştırma görüşmeleri taraf vekilleri arasında gerçekleşmiş olup görüşmeler sonucunda uzlaşma sağlanamamıştır. Soruşturma dosyası derdest olup soruşturma aşaması devam etmektedir.
* Şenyaşar ailesinin, nöbetin 244’üncü gününde Başsavcı ile görüşme talepleri karşılanmayınca adliye binası önünde açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Emine Şenyaşar’ın sözlerinden yola çıkılarak, “Hakaret” ettiği gerekçesiyle soruşturma açıldı. Soruşturma sürüyor.