Haber Merkezi - Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi(ENKS) Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın “Kürtler Suriye’de misafir, Kürt sorunu yoktur” sözlerine yanıt vererek, Kürtlerin Suriye’nin en eski ulusu olduğunu ve Kürt meselesinin Suriye’nin ulusal meselesi olduğu kaydedildi.
ENKS Genel Sekreterliği, geçtiğimiz “Suriye’de Kürt sorunu yoktur, Kürtler misafirdir” şeklinde açıklama yapan Suriye Devlet Başkanı Esad’a yanıt verdi.
ENKS’nin yazılı açıklamasında “Esad’ın Kürtlerin varlığını reddeden açıklamaları, Kürt milletinin büyük tepkisine yol açmıştır. Bu yeni bir durum değil, Suriye rejimi bu toprakların en eski halkı olan Kürtlerin varlığını ve haklarını geçmişten beri reddetmiştir” ifadelerine yer verildi.
ENKS yaptığı açıklamada Kürtlerin Suriye’deki varlığının Sykes-Pcot anlaşmasıyla kurulan Suriye devletinden daha eski olduğuna dikkat çekildi.
Suriye’deki Baas rejiminin Kürtlerin asimilasyonu ve Kürdistan coğrafyasının demografyasının değiştirilmesi için birçok şövenist politika uyguladığı belirtilen açıklamada, bu nedenle Kürt Hareketi’nin rejimin şovenist siyasetine karşı muhalefet etmeyi seçmek zorunda kaldığı kaydedildi.
Kürt sorunun çözümünün Suriye’deki krizin çözümüne bağlı olduğu belirtilen açıklamada, uluslararası toplumun onayladığı BM’nin 2254 sayılı kararını rejimin riayet etmediği ve krizi tek taraflı ele alması medeniyle çözümsüzlüğün yaşandığı belirtildi.
ENKS açıklamasında, tarihi belgelerin Kürtlerin Suriye’nin orjinal halkı olduğunu ispatladığını ve Kürtlerin kendi topraklarında yaşadığı, kendine has kültür, dil ve ulusal özellikleri olduğu kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Baskı, inkar ve şovenişt projeler Kürt halkının ulusal kimliğini ve gelişimini engelleyememiştir.”
Rus devlet televizyonu Rossiya 24'e konuşan Beşar Esad, Rojava'daki Kürtlerin Türkiye’nin baskıları sonucu Suriye’ye geldiklerini öne sürerek, kendilerini misafir olarak kabul ettiklerini ve vatandaşlık hakkı tanıdıklarını söylemişti.
Esad bu konuda şu ifadeleri kullanmıştı: “Kürt meselesi diyorlar, Suriye’de Kürt meselesi diye bir şey yoktur. Nedeni de çok açık. Bazı Kürtler hayatları boyunca Suriye’de yaşamıştır. Suriye’nin kuzeyinde (Rojava’da) yaşayan Kürtler geçtiğimiz yüz yılda Türkiye’nin baskıları sonucu kuzeye yerleşmişlerdir, biz de onları misafir olarak ağırladık. Kürt, Ermeni ve diğer farklı gruplarda Suriye’ye yerleşti. O zaman hiç sorunları yoktu. Örneğin Suriye sorunu Ermeni sorunu diye bir şey yok. Aynı zamanda farklı bileşenlerde ülkede bulunuyor. Bizim onlarla sorunumuz yok, neden Kürtlerle olsun? Ayrımcı fikirleri olan gruplarla sorunumuz var. Özellikle de seksenli yıllardan itibaren. Ancak Türkiye onları öldürmeye ve bastırmaya başlayınca bizde onların buraya gelmelerine izin verdik ve mücadelelerine karşı çıkmadık. Suriye’de vatandaşlık hakkına sahip oldular, aslen Suriyeli değiller. Biz Kürtlere karşı o kadar olumlu yaklaşırken neden bunun adına ‘Kürt meselesi’ deniliyor? Bence bu terim doğru değildir bu bir hayal ve yalanın ürünüdür.”