Erbil’in diploması atağı

Geleneksel Kürt siyasetinin dış politika boyutu uluslararası camiadan yardım dilemek ve kimi zamanda kimi konularda şikayetlerde bulunup, devletleri bir tür dilekçe makamı olarak algılamaktan ibaretti.

Ali Fikri Işık

Önce, Başkan Mesud Barzani başkent Erbil’de ABD Kongresi üyeleriyle bir araya geldi. ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller’in de hazır bulunduğu görüşmede, Irak ve bölgedeki gelişmeler ele alındı. Eş zamanlı olarak Başbakan Mesrur Barzani’nin Münih Güvenlik Konferansında yaptığı bir dizi görüşme, özellikle de ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarıyla yapılan temaslar, çok değerli diploması hamleleri olarak değerlendirilmelidir. Anlaşılan o ki ikinci kuşak Kürt siyasetçiler, birinci jenerasyon Kürt siyasetçilerden farklı olarak uluslararası ilişkilerin total değerini çok daha fazla idrak etmiş bir görüntü sergiliyorlar.

Geleneksel Kürt siyasetinin dış politika boyutu uluslararası camiadan yardım dilemek ve kimi zamanda kimi konularda şikayetlerde bulunup, devletleri bir tür dilekçe makamı olarak algılamaktan ibaretti. Ne içeride ne de dışarıda eşitlik algısı yoktu. Kahrolası bir ezikliğin damga vurduğu dış politika, bu içeriğiyle asla itibarlı bir nitelik kazanmıyordu. O nedenle de dış devletler ya bizi satan, ihanetçi şebekeler olarak ilan ediliyor ya da en küçük katkılar, destansı bir anlatımla kurtuluş için biricik yol ve reçete olarak söylemlerde yerini alıyordu.

Bugün o acemi ve biraz da onur kırıcı himaye dilenciliğinden uzak, daha dengeli ve önceden belirlemiş amaçlara kilitlemiş bir dış politika siyaseti izleniyor. Öyle ki federal devlet düzeyinde yapılan işbölümleriyle, sanki merkezi Irak devletiyle yürütülecek iş ve ilişkiler Sayın Mesud Barzani’ye havale edilmiş ve devletin diğer yetkili kişi ve kurumları da dünyanın geri kalan bölümüyle ilişkilenmek üzere görevlendirilmiş gibi doğru bir mekanizma kurulmuş. Başbakan Mesrur Barzani Avrupa’da çok önemli görüşmelerin altına imza atarken, içeri de Başkan Mesud Barzani ise Irak merkezi hükümetinin yetkililerini ağırlayarak, kimi mutabakatların temellerini atıyor.

Kurdistan24 TV’ nin haberine göre, Başkan Mesud Barzani, başkent Erbil’de aynı zamanda Iraklı Güçler Birliği'nin lideri olan Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi’yle bir araya geldi. Irak ve bölgedeki gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Irak’ta kurulacak hükümetin öncelikleri masaya yatırıldı. Başkan Barzani ve Halbusi’nin ortak açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

1.Bağdat ve Irak’ın diğer vilayetlerindeki krizin aşılması ve huzurun sağlanması için tüm  siyasi taraflarla birlikte çaba harcanmalı.

2.Kurulacak hükümet, ulusal birlik temelinde tüm bileşenleri temsil etmeli.

3.Kurulacak hükümetin programında; erken seçimlerin en kısa sürede yapılacağı açık bir şekilde ifade edilmeli ve göstericilerin barışçıl temeldeki taleplerinin yerine getirebilmesi hükümetin en önemli önceliği olmalı.

4.Kurulacak hükümetin programında; devlet kurumlarına yeniden işlerlik kazandırılması, toplumsal barışın sağlanması, dış müdahalelerin engellenmesi ve sadece devletin silahlı kuvvetlerinin olması temelinde gayri resmi silahlı güçlere son verilmesine dair bir plan olmalı.

5.Terörle mücadelede ve DAİŞ’in kalıntılarının yeniden baş göstermesine karşı Irak’a yardım çerçevesinde, Uluslararası Koalisyon güçleriyle ortak çalışmalara devam edilmeli.

6.Diğer taraflarla birlikte ortak tutum sergilenmesi için ikili görüşmeler devam etmeli.

Başkan Mesud Barzani dün de eski Irak Başbakanı ve Vataniye Koalisyonu lideri İyad Allavi ile Irak’ta kurulacak hükümetin öncelikleri konusunda 3 konuda uzlaşmaya varmıştı.

56’ncı Münih Güvenlik Konferansı’nda birçok üst düzey görüşme gerçekleştirdikten sonra İtalya’ya geçen Başbakan Mesrur Barzani, İtalyan yetkililerin yanı sıra Papa Francis ile bir araya gelecek.

Münih’teki temaslarını bitiren ve İtalya’nın başkenti Roma’ya geçen Başbakan, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve İtalyan yetkililerle DAİŞ’le mücadele ve Peşmerge’ye yönelik yardımları ele alması bekleniyor. Başbakan ve hükümet heyeti, İtalyan şirket temsilcileriyle Kürdistan Bölgesi’nde yatırım imkanlarını da görüşecek.

Başbakan Mesrur Barzani, Roma’daki temaslarının ardından Vatikan’a geçerek Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ile bir araya gelecek. Görüşmede, Kürdistan Bölgesi’nin dinsel toplulukların birlikte yaşamı konusunda üstlendiği rol ve dinler arası diyalog konuları ele alınacak.

Başbakan, Vatikan ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sayın Papa ile Kürdistan Bölgesi’ndeki dinsel olarak birlikte yaşamın önemi ve terörle mücadeleyi görüşeceğiz. Kürdistan Bölgesi’nin, dinler arası diyalog ve tüm dinsel toplulukların barış içinde yaşaması için verdiği çaba ve bu konudaki başarısıyla gurur duyuyoruz.”

Türkiye’de yaygın bir ifade ile söylemek gerekirse, “Bunlar güzel hareketler.”

Bu yazı ilk olarak K24’te yayınlanmıştır.

 

 

 

YAZARLAR Haberleri

Önemli Bir Portre: Numan Efendi
Aziz Özdemir yazdı: Irkçılık Ya Da Işıl Özgentürk
İrfan Aktan: Işıl Özgentürk’ün çukuru
Yeni Amedspor yönetimi ve transfer politikası
Binbaşı Kasım Ataç: Bir Ajanın Anatomisi