Erdoğan Putin'den ne isteyecek?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin İdlib'deki bir gözlem noktasının Suriye ordusunun kuşatması altında olduğu bir dönemde Rusya'ya gitti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin İdlib'deki bir gözlem noktasının Suriye ordusunun kuşatması altında olduğu bir dönemde Rusya'ya gitti. Reuters'a konuşan bir yetkili, Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le İdlib'deki Türk askerlerinin güvenliğini görüşeceğini söyledi. Yetkili, "Saldırı olursa misilleme yaparız" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye ordusunun İdlib’deki operasyonlarını yoğunlaştırdığı sırada yapacağı Rusya ziyaretinin gündeminde, bölgedeki Türk askerleri var. Erdoğan’ın bugün Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yapacağı görüşmede, İdlib’deki gözlem noktalarında bulunan Türk askerlerinin güvenliğini gündeme getirmesi bekleniyor.

‘EN UFAK BİR SALDIRI OLURSA…’

Reuters ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Erdoğan’ın Türk askerlerinin korunması için adımlar atılmasını isteyeceğini söyledi. Yetkili, “Rusya’nın bu konuda rejim üzerindeki nüfuzunu kullanmasını bekliyoruz. Türk askerlerine en ufak bir saldırı olursa, misilleme yaparız” dedi.

Yetkili sözlerine şöyle devam etti: “[Rusya ile] Anlaşmayı ihlal edecek herhangi bir adım veya saldırıdan kaçınılmalı ama ne yazık ki son dönemde bunun örneklerini görüyoruz. Putin’in, oradaki sorunu yatıştıracak adımlar atmasını bekliyoruz.”

‘MÜLTECİ AKINI ENGELLENMELİ’

Erdoğan’ın aynı zamanda, İdlib’deki operasyonlar nedeniyle Türkiye’ye yeni bir sığınmacı akını yaşanmasının engellenmesini de gündeme getirmesi bekleniyor. Reuters’a konuşan yetkili, “Oradan Türkiye’ye bir mülteci akınını engelleyecek önlemlerin alınması gerekiyor” dedi.

GÖRÜŞME SAAT KAÇTA?

İkili görüşmenin TSİ 13.30’da başlaması bekleniyor. Erdoğan ve Putin’in TSİ 16.00’da ortak açıklama yapması planlanıyor.

Görüşme öncesinde Putin ‘Erdoğan’ın endişelerini anladığını ama kendisinin de İdlib’de militanların artan saldırılarından endişe duyduğunu’ açıklamıştı. Rusya Dışişleri Sergey Lavrov da, İdlib’deki son gelişmelerin Soçi Mutabakatı’nı ihlal etmediğini düşündüklerini söylemişti.


GERİLİMİN PERDE ARKASI

Türkiye ile Rusya arasında geçen yıl yapılan Soçi Mutabakatı, bir çatışmasızlık bölgesi kurulmasını ve silahlı isyancıların ağır silahlarıyla birlikte bu bölgeden çekilmesini öngörüyordu. Rusya tarafı Suriye ordusunun İdlib’deki operasyonlarını askıya almasına, Türkiye de silahlı isyancıların çekilmesine garantör oluyordu.

SİLAHLI İSYANCILARIN BİRÇOĞU ANLAŞMAYA UYMAMIŞTI

Bu çerçevede Türkiye İdlib’de 12 gözlem noktası kurdu. Ancak isyancıların çekilme süreci mutabakatta planlandığı gibi gerçekleşmezken, İdlib 2019’un ilk günlerinde HTŞ’nin kontrolüne geçti. Suriye ordusu da son iki haftadır komşu Hama vilayetinin kuzeyi ile İdlib’in güney kırsalındaki operasyonlarını yoğunlaştırdı.

GÖZLEM NOKTASI KUŞATMA BÖLGESİNDE

Suriye devletinin bölgeyi ‘teröristlerden temizleme’ amacıyla yürütülen operasyonda son günlerde sağladığı ilerleme, çatışma bölgelerini Türkiye’nin gözlem noktalarına iyice yaklaştırmış durumda. Son olarak stratejik Han Şeyhun kasabası ordu kontrolüne geçerken, Türkiye’nin Morek kasabasındaki gözlem noktası da kuşatma altındaki bölgenin içinde kalmıştı.

 

Siyaset Haberleri

Bakan Reşid: Vatandaşlardan nüfus sayımı için memleketlerine dönmelerini istiyoruz
Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta nüfus sayımı süreci başladı: 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi
İran ile Elon Musk 'arasında gizli görüşme'
Fransa, 40 yıldır cezaevinde tutulan FHKC üyesini serbest bırakıyor
Bakan Işıkhan: Belediyelere haciz işlemi başlatacağız