Ermenistan bu yıl topraklarında KGAÖ tatbikatı istemiyor

.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 10 Ocak Salı günü kapsamlı bir basın toplantısı düzenledi. Paşinyan Rusya ve Ermenistan'ın üye olduğu Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün ortak asketi tatbikatının bu yıl Ermenistan'da yapılmayacağını söyledi. Kremlin Sözcüsü Peskov "Ermenistan'ın tutumunu netleştireceğini düşünüyorum" dedi.

Paşinyan basın toplantısında konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü barış gücü birliklerinin ortak askeri tatbikatı bu yıl Ermenistan’da yapılmayacaktır, mevcut durumda Ermenistan askeri tatbikatın yapılmasını uygun görmemiştir. Ermenistan Cumhuriyeti Savunma Bakanı, KGAÖ ortak karargâhına, Ermenistan Cumhuriyeti’nde bu tür askeri tatbikatlar yapmayı uygun bulmadığımızı yazılı olarak bildirdi. En azından bu yıl, bu askeri tatbikatlar Ermenistan’da yapılmayacak” 

Rusya Savunma Bakanlığı, KGAÖ barış gücü birliklerinin “Kırılmaz Kardeşlik-2023” ortak askeri tatbikatının, Ermenistan topraklarında yapılacağını duyurmuştu.

Kremlin sözcüsü Peskov ise gelişmeyi şu sözlerle değerlendirdi:

“Bu, Ermenistan Başbakanı’nın oldukça yeni bir açıklaması. KGAÖ ortaklarının temasa geçeceğini ve Ermenistan’ın tutumunun ayrıntılarını netleştireceğini düşünüyorum. Her halükârda, Ermenistan bizim çok yakın müttefikimizdir. Şu anda çok karmaşık hale gelen konular da dahil olmak üzere, diyaloğu sürdüreceğiz”.

Ermenistan geçen yılki Azerbaycan saldırısından sonra müttefiki Rusya'ya yönelik eleştirel tutumunu sürdürüyor. Rusya ve  Ermenistan'ın yanısıra bazı eski Sovyet bloku ülkelerinin dahil olduğu KGAÖ  zirvesi geçtiğimiz aylarda Ermenistan'da düzenlenmiş, zirve, nihai bildiri açıklanmadan sona ermişti.

Laçin ablukası

Paşinyan Karabağlı Ermenileri dünyaya ve Ermenistan'a bağlayan tek yol olan Laçin koridoru'nun 12 Aralık'tan bu yana Azerbaycanlılar tarafından bloke edilmesi konusunda ise şunları söyledi:

"Bence Laçin Koridoru'nda yaşananlar öncelikle Dağlık Karabağ halkının, Dağlık Karabağ Ermenilerinin kendi vatanlarında yaşama iradelerini kırmaya yöneliktir. Sorunun en önemli bağlamı budur. Bunu dikkate almalıyız. Ermenistan Cumhuriyeti hükümetinin tutumları ifade edildi ve tüm tedbirlerimizin diplomatik olması, yani Laçin Koridoru'nun açılması konusunda mümkün olduğunca fazla uluslararası baskı uygulaması gerektiğine inanıyoruz." 

Paşinyan, 9 Kasım 2020 tarihli üçlü açıklamanın 6. maddesine göre Azerbaycan Cumhuriyeti ve Rusya'nın Laçin Koridoru ile ilgili yasal yükümlülükleri bulunduğuna dikkat çekti.

Türkiye ile normalleşme süreci

Paşinyan Türkiye ile süren normelleşme süreci ve hava kargo taşımacılğı önündeki engellerin Türkiye tarafından kaldırılması hakkında ise  şunları söyledi:

"Bence bu bölge, uluslararası kargo taşımacılığı açısından eskisinden çok daha ilgi çekici hale geliyor, uluslararası açıdan büyük önem kazanıyor. Bu anlamda tabii ki Ermenistan-Türkiye sınırının açılması ve Ermenistan-Türkiye demiryolunun açılması çok daha küresel bir önem kazanıyor. Umarım bu yolda ilerleme fırsatımız olur. Yeraskh-Sadarak-Ordubad-Meghri-Horadiz demiryolunu restore etme isteğini de kaydetmeliyim. Biz buna hazırız."

Paşinyan’a göre bütün bunları engelleyen tek şey, Azerbaycan'ın  sürekli bazı koridorlardan  bahsetmesi.

Paşinyan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesini ve Prag'daki görüşmeyi hatırlatarak, şunları kaydetti: "İlişkilerde dinamik olması önemlidir. Yakın gelecekte sınırın üçüncü ülke vatandaşlarına açılmasını temenni ediyor, diplomatik pasaport hamilerine de açılmasını bekliyoruz."

(Armenpress)

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi