Eski müdür Haugen: Facebook, demokrasiyi zedeliyor

.

Facebook'un dezenformasyon ekibinde ürün müdürü olarak çalışan Haugen, sosyal medya devinin algoritmalarını ve faaliyetlerini gizli tuttuğunu söyledi.

Facebook'un eski çalışanı veri bilimi uzmanı Frances Haugen, bugün ABD Kongresi'nde düzenlenen oturumda ifade verdi. Haugen, Senato'ya verdiği ifadesinde eski işvereni Facebook'u ABD'nin karşı karşıya olduğu "en acil tehditlerden biri" olarak niteleyerek sert bir dille eleştirdi ve platformun daha iyi denetlenmesi için faaliyetleri hakkında şeffaf olması çağrısı yaptı.

VOA'da yer alan habere göre, Facebook'un dezenformasyon ekibinde ürün müdürü olarak çalışan Haugen, sosyal medya devinin algoritmalarını ve faaliyetlerini gizli tuttuğunu söyledi.

'DEMOKRASİ ZEDELENİYOR'

"Meselenin özü, Facebook'un yıkıcı seçimlerini Facebook'tan başka kimsenin anlayamaması çünkü sadece Facebook inceleme yapabiliyor" ifadesini kullanan Haugen, Facebook'un ürünlerinin çocuklara zarar verdiğine, sosyal bölünmeyi körüklediğine ve Amerika'nın demokrasisini zedelediğine inandığını dile getirdi.

Facebook'un binlerce iç yazışmasını ve belgesini basına sızdıran eski çalışanı Frances Haugen, ABD Senatosu Ticaret Alt Komisyonu'nda senatörlerin sorularını yanıtladı. Haugen, ifadesinde, Facebook'un önceliğinin "nefret söylemiyle ve yalan haberle mücadele değil, kâr etmek olduğu" yönündeki görüşünü de yineledi.

'BÜYÜMEYİ SEÇTİ'

Eski Facebook çalışanı Haugen, şirketin, bazı kullanıcıların akıl sağlığı için oluşturduğu tehlikeler konusunda da kamoyunu yanlış yönlendirdiğini belirtti. Haugen, "Facebook tüm bunlara karşın ne pahasına olursa olsun büyümeyi seçti" dedi.

Oturumda konuşan senatölerden Richard Blumenthal ise Facebook'un, ürünlerinin, sigara gibi tiryakilik yarattığını bildiğini; kurbanlarının çoğunun da, kendilerine şüpheyle yaklaşan ve güvenmeyen gençler olduğunu söyledi.

Facebook ise şirkete yöneltilen suçlamaları reddediyor.

Facebook'un yanlış bilgiler biriminin eski çalışanlarından 37 yaşındaki Frances Haugen, Pazar günü Amerikan CBS televizyonunda belgeleri kendisinin sızdırdığını söylemiş ve şirkete yönelik suçlamaları ilk kez bu kez kendisi dile getirmişti.

Haugen, Amerikan Wall Street Journal gazetesine sızdırdığı belgelerin, Facebook'un "büyümeyi güvenliğe tercih ettiğini" kanıtladığını söylemişti.

Sızdırılan belgelerden bazıları Facebook'un, ünlü ve çok takipçili bir kısım kullanıcıya, içerik kontrolü bakımından diğer kullanıcılardan farklı ve ayrıcalıklı davrandığını ortaya koyuyordu.

Dün Facebook, WhatsApp ve Instagram kullanıcılarının dünya genelinde yaşadığı erişim sorunu yaklaşık altı saat sürmüştü.

Facebook, sorunun sistem yenilenmesi sırasında yaşanan arızadan kaynaklandığını açıklamıştı.

Açıklama öncesi ise Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, kişisel hesabından yaptığı paylaşımda "Değer verdiğiniz insanlarla iletişim kurmak için hizmetlerimize ne kadar bel bağladığınızı biliyorum" demiş ve kesinti için özür dilemişti.

SPOR Haberleri

Kürt kick boks sporcusu Almanya’da ses getirdi
Traore Amedspor için Diyarbakır'da
Amedstore arbane ve mızıka ekibinin gösterisi ile açıldı
WhatsApp, Zoom’a rakip oluyor
Bursa'da AmedSpor'a yönelik ırkçı saldırı