Finlandiya: Türkiye ile üçlü NATO görüşmelerine ara verilmeli

.

"Üçlü görüşmelere ara verilmesi gerekiyor" diyen Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, "Ortam sakinleştikten sonra devam etmek en iyisi" ifadelerini kullandı.

 Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasındaki NATO görüşmelerine ilişkin Helsinki yönetiminden açıklama geldi. "Türkiye ile üçlü görüşmelere ara verilmesi gerekiyor" diyen Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, 'ortalığın yatışması için vakit gerektiğini' söyledi. NATO görüşmelerinde 'molaya ihtiyaç olduğunu' dile getiren Haavisto, "Ortam sakinleştikten sonra devam etmek en iyisi" dedi.

Finlandiya'nın NATO'ya 'tek başına' katılma seçeneğini gündeme getiren Haavisto, 'bunun gerçekleşmemesi için hiçbir neden göremediğini' söyledi ve şöyle konuştu: "Uzun vadede İsveç'in ilerlemesini engelleyecek bir şey olup olmadığına dair durum değerlendirmesi yapmalıyız. Bu konuda şu anda pozisyon almak için çok erken. Ortak başvuru ilk seçenek olmaya devam ediyor."

'SEÇİMLERİN BASKISINI HİSSEDİYORLAR'

Türkiye'den, ülkesinin NATO üyeliğine gelecek olası onayda 'gecikme yaşanabileceğine' işaret eden Haavisto, "Benim değerlendirmem,  bir gecikme olacağı yönünde, bu da kesinlikle Türkiye'de mayıs ortasında düzenlenecek seçimlerine kadar sürecek" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştüğünü aktaran Haavisto, "Elbette mayıs ortasında yapılacak seçimlerin baskısını hissediyorlar ve bu nedenle Türkiye'deki tartışma anlaşılır bir şekilde birçok yönden hararetli hale geldi" ifadelerini kullandı.

STOLTENBERG: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KIYMETLİ BİR DEĞER

Öte yandan, Almanya'da yayın yapan Die Welt televizyonuna konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ankara-Stockholm gerilimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakan Danimarkalı ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan'ın eylemine gelen tepkileri değerlendiren Stoltenberg, "İfade özgürlüğü, düşünce özgürlüğü İsveç ve diğer NATO üyesi ülkelerde kıymetli bir değer. Bu tür uygunsuz hareketlerin otomatik olarak yasa dışı ilan edilmemesi de bu yüzden" dedi. 

İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylamayan Türkiye ile Macaristan'a çağrıda bulunan Stoltenberg, "Macaristan ve Türkiye'den kendi parlamentolarında onay prosedürlerini hızlandırmalarını rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleşen kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada İsveç'te Kuran-ı Kerim'in yakılmasına tepki göstermiş ve şöyle konuşmuştu: "Biz bir şeyi söyleyince dürüst söyleriz, birileri bize namussuzluk yaptığında haddine bildiririz. İsveç yönetimi hak ve özgürlüklere bu kadar saygılıysanız önce Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Müslümanların dini inancına saygı göstereceksiniz. Bu saygıyı göstermiyorsanız kusura bakmayın bizden de NATO konusunda herhangi bir destek göremeyeceksiniz."

Avrupa Haberleri

2 ülke daha Schengen bölgesine dahil oldu
Almanya'da hükümet düştü!
Notre Dame Katedrali yangından 5 yıl sonra törenle açıldı
Suriye ordusu, Dürzi kenti Suveyda’nın kontrolünü kaybetti
Macron, Fransa'nın yeni başbakanını belirlemek üzere Sosyalistlerle görüştü