Finlandiya Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı

.

Finlandiya Savunma Bakanlığı, 2019 yılından bu yana yürürlükte olan 'Türkiye'ye askeri teçhizat ihracatı ambargosunu' kaldırıldığını ve satış için lisans verildiğini duyurdu.

Finlandiya Savunma Bakanlığı, 2019 yılından bu yana yürürlükte olan "Türkiye'ye askeri teçhizat ihracatı ambargosunu" kaldırıldığını ve satış için lisans verildiğini duyurdu.

Euronews'te yer alan habere göre, silah satış izni, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi için öne sürdüğü şartlardan biri olduğu hatırlatıldı.

Savunma Bakanlığı Danışmanı Riikka Pitkanen, AFP'ye yaptığı açıklamada, zırhlı çeliğin bir Türk şirketine satılması için ihracat lisansının salı günü verildiğini söyledi.

Yetkili, "Ekim 2019'dan bu yana Türkiye'ye hiçbir ticari ihracat lisansı verilmemişti" ifadesini kullandı.

Savunma Bakanının kararı, Başbakan Sanna Marin liderliğindeki koalisyon hükümetinde yer alan siyasi partilerden birinin eleştirisine neden oldu.

Sol İttifak lideri Li Andersson, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Sol İttifak, savaş halindeki ya da insan haklarını ihlal eden ülkelere savunma teçhizatı ihracatını desteklemiyor. Finlandiya'nın, Türkiye'ye zırhlı çelik ihracatına izin vermemesi gerektiği kanaatindeyiz. Savunma Bakanı Mikko Savola, koruyucu çelik için Türkiye'ye ihracat lisansı verilmesine kendisi verdi. Ruhsat, Savunma Bakanı tarafından verildi ve konu hükümet içinde tartışılmadı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 2019 yılı ekim ayında sınır ötesi operasyon düzenlemesi sonrası, bazı AB ülkeleri Ankara'ya silah ambargo uygulamaya başlamıştı.

Kurdistan Haberleri

PWK: Güney Kürdistan Başkaldırısı, Milli, Demokratik Birleşik Bir Hükümetle Devam Ettirilmelidir
Trump 5 yıl sonra ilk kez Kongre’nin ortak oturumuna hitap etti: “ABD geri döndü”
Arap liderler, Trump'ın Gazze vizyonuna alternatif olacak 53 milyar dolarlık planı onayladı
Diyarbakır’ın GES projesi onaylandı
Colani zirvede yardım istedi: Bu tehdit karşısında birlikte durmalıyız