2 Fransız milletvekili, 182 bin Kürt’ün katledilmesi ile sonuçlanan Enfal sürecinin “soykırım” olarak tanınması amacıyla hazırladıkları yasa tasarısını Fransa Ulusal Meclisi’ne sundu. Tasarının önümüzdeki dönemde Meclis’te görüşülmesi bekleniyor.
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Hükumeti Fransa Temsilcisi Ali Dolemeri, Kürt halkının dostu olarak bilinen 12 milletvekilinin Enfal’in “soykırım” olarak tanınması amacıyla yasa tasarısı hazırladığını söyledi.
Sevr ve Lozan anlaşmalarından IŞİD saldırılarına kadarki süreçte Kürt halkının maruz kaldığı zulüm, baskı ve katliamlara işaret edilen tasarı metninde, tarihin karanlık sayfalarından biri olan Enfal sürecinin “Kürtlere karşı uygulanan bir soykırım harekatı” olduğuna dikkat çekiliyor.
Fransa Ulusal Meclisi Başkanlığı’na 5 Ekim 2021 tarihinde sunulan tasarıda, Enfal’in resmen “soykırım” olarak tanınması talep ediliyor.
Ali Dolemeri, yasa tasarısının Fransa Ulusal Meclisi çalışma programına alınacağını ve önümüzdeki süreçte görüşüleceğini belirtti.
Dört ülke soykırımı tanıdı
Daha önce İngiltere, Hollanda, Norveç ve İsveç parlamentoları, Kürtlere uygulanan soykırımı resmen tanıdı.
Rûdaw’a konuşan Enfal dosyası uzmanı gazeteci-yazar Arif Kurbani, Enfal sürecinin Birleşmiş Milletler tarafından da soykırım olarak tanınması için güçlü bir lobiye ihtiyaç olduğunu söyledi.
Kurbani, “Enfal’i soykırım olarak tanıyan ülkelerin bayrakları Kürdistan Parlamentosu ve Şehitler Anıtı’nda dalgalanmalıdır ki bu da bri teşvik olsun” dedi.
Enfal Soykırımı
Enfal, Güney Kürdistan’da dönemin devrik Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in emri ile Kürt halkına karşı uygulanan 8 aşamalı soykırım hareketinin adıdır.
Operasyon ismini Kur'an'daki Enfal Suresinden alıyor. Enfal’in Arapça anlamı “Savaş Ganimetleri” dir.
12 Şubat 1988’de başlayıp, 7 Haziran 1989’da sona eren 8 aşamalı Enfal soykırımıs ürecinde 182 bin Kürt zorla yerinden edilerek Irak çöllerine götürüldü ve buralarda kazılan çukurlara canlı olarak gömüldü.
Yine 4500 köy ve 30 ilçe yerle bir edildi, 1800 okul, 300 hastane, 3000 cami ve 27 kilise yıkıldı.
Güney Kürdistan’da en az 1 milyon insanın göçetmesine neden olan Enfal operasyonları döneminde, 16 Mart 1988’de Halepçe ve çevresine yönelik yeni bir saldırı başlatıldı. Kimyasal silahlarla saldırılan kentte en az 5 bin kişi hayatını kaybetti.