Fransa ikinci turda aşırı sağa dur dedi: Sol ittifak sandıktan birinci çıktı

.

Sandık çıkış ankene göre; Halk Cephesi: 190, Macron’un ittifakı: 164. Aşırı sağ Ulusal Cephe: 133. İlk turu önde bitiren aşırı sağın adaylarına karşı diğer ittifaklar her bölgede tek adayda anlaşmıştı. Partisi ikinci gelen Başbakan Gabriel Attal istifa edeceğini duyurdu. Halk Cephesi’nin Başbakan adayı Melenchon: “Fransa en kötü çözümü defetti.” Başbakanlığın en güçlü adayı haline gelen Melenchon: “Fransa, en kötü çözümü defetti. Halk Cephesi’nden bir başbakanımız olacak. Filistin’i devlet olarak tanıyacağız.”

Fransa’da genel seçimin ikinci turunda en çok oyu sol partilerin ittifakı Yeni Halk Cephesi aldı. İlk turu birinci tamamlayan aşırı sağcı Ulusal Birlik ise bu kez umduğunu bulamadı ve üçüncü oldu. Hiçbir parti Fransa Parlamentosu’nun alt kanadı olan Ulusal Meclis’te çoğunluğu sağlayamadı.

Fransa İçişleri Bakanlığı ve Le Monde’un açıkladığı sonuçlara göre hiçbir ittifak 577 üyeli Ulusal Meclis’te çoğunluğu sağlayacak 289 milletvekili sayısına ulaşamadı.

Sonuçlar;

Yeni Halk Cephesi’nin 182,

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı’nın 168,

Ulusal Birlik Partisi’nin 143,

Bir kısmı Ulusal Birlik’i destekleyen merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi’nin ise 60 milletvekili çıkardığını gösteriyor.

İlk sonuçların açıklanmasının ardından sol ittifak destekçileri Paris’teki Cumhuriyet Meydanı’nda toplanıp sonuçları kutlamaya başladı.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal da istifasını bugün Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sunacak.

Fransa seçimleri: Aşırı sağı bir kez daha reddeden ülkeyi ne bekliyor?

Yeni Halk Cephesi’ndeki sol partilerden Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi’nin lideri Jean-Luc Melenchon

Melenchon: Ülkeyi yönetmeye hazırız

Yeni Halk Cephesi’ndeki partilerden Boyun Eğmeyen Fransa’nın lideri Jean-Luc Melenchon, ilk seçim sonuçları sonrası Cumhurbaşkanı Macron’un hükümeti kurma görevini kendilerine vermesi gerektiğini söyledi, “Ülkeyi yönetmeye hazırız” dedi.

Sosyalist Parti’nin lideri Olivier Faure de, Parlamento’daki en büyük blok olan Yeni Halk Cephesi’nin hükümeti kurması gerektiğini söyledi.

Bardella: Zaferimiz engellendi

Ulusal Birlik Partisi’nin lideri Jordan Bardella ise ikinci tur öncesi yapılan “doğal olmayan ve onursuz” ittifakın zaferlerine engel olduğunu söyledi.

Jordan Bardella, “Bu akşam tüm bu ittifaklar Fransa’yı aşırı solcu Jean-Luc Melenchon’un kollarına itmiştir” dedi.

Bardella, Cumhurbaşkanı Macron’u da, “Fransa’yı belirsizliğe ve istikrarsızlığa itmekle” suçladı.

Ulusal Birlik Partisi’nin son cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen de “Zaferimiz sadece ertelendi. Bugünkü sonuçla yarının zaferinin tohumlarının atıldığını düşünüyorum” dedi.

İki yıl önce sadece yedi milletvekilleri olduğunu hatırlatan Le Pen, ittifaklar dışında en fazla milletvekiline sahip parti olduklarını vurguladı.

Ulusal Birlik’in son mecliste 88 milletvekili varken, yeni mecliste 140’tan fazla vekili bulunacak.

‘Macron seçim sonuçlarını analiz ediyor’

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada Macron’un seçim sonuçlarını analiz ettiği ve seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından kararlarını duyuracağı belirtildi. Açıklamada, “Cumhurbaşkanı, kurumlarımızın garantörü olarak Fransız halkının tercihine saygı duyacaktır” denildi.

Hiçbir parti ya da ittifakın Ulusal Meclis’te çoğunluğu sağlayamaması Fransa’da siyasi belirsizliğe yol açabilir.

Cumhurbaşkanı Macron’un Ulusal Meclis’i yeniden feshedebilmesi için en az bir yıl geçmesi gerekiyor.

Meclis’te çoğunluğa sahip bir hükümet kurulamaması halinde, Macron’un geniş tabanlı bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışması bekleniyor.

Fransa’nın istikrarsızlığa sürüklenmesi halinde Macron’a istifa çağrılarının artması da muhtemel.

Macron ise istifa ihtimalini dışlayarak 2027’ye kadar görevde kalacağını söylüyor.

Baraj taktiği işe yaradı

Fransa’da genel seçimin ikinci turunda 577 seçim bölgesinde, ilk turda hiçbir adayın yüzde 50 oy alamaması halinde, en az yüzde 12,5 oy almış adaylar yarıştı.

İlk turda Ulusal Birlik Partisi oyların yüzde 33,4’ünü almış, Yeni Halk Cephesi yüzde 27,9 oyla ikinci olmuş, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rönesans Partisi’nin liderliğini yaptığı merkez partilerin ittifakı Cumhuriyet İçin Hep Birlikte oyların ancak yüzde 20,7 ‘sini alabilmişti.

İlk turda Ulusal Meclis’in 577 milletvekilinin 76’sı belli olmuş; aşırı sağ 39, sol ittifak 32, merkez sağ 3, Macron’un ittifakı ise 2 milletvekili çıkarmıştı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez aşırı sağın iktidarın eşiğine gelmesi üzerine sol partiler Yeni Halk Cephesi çatısı altında birleşti.

Sol ve Macron liderliğindeki merkez liberal kanat, aşırı sağı durdurabilmek için ikinci turda “baraj” taktiği uyguladı.

Seçimin ilk sonuçları, “Cumhuriyetçi cephe” de denilen bu baraj taktiğinin işe yaradığını gösteriyor.

Baraj taktiği kapsamında bu partiler, ikinci turda Ulusal Birlik’in karşısındaki rakibi desteklemek için 3. sıradaki adaylarını çekti.

İkinci tura 3 ya da daha fazla adayın kaldığı 300 kadar bölgede 200 aday bu sebeple yarıştan çekildi.

Fransa’da son 43 yılın en yüksek katılım oranı

Fransa’da seçime katılım oranı yüzde 66,63 oldu. Bu 1997’den bu yana en çok katılımın olduğu ikinci tur seçim oldu.

30 Haziran’da yapılan genel seçimin ilk turunda katılım oranı yüzde 66 olmuştu.

Güvenlik önlemleri artırıldı

Cumhurbaşkanı Macron, Fransa’da 9 Haziran’da yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Ulusal Birlik’nin ilk sırada yer almasının ardından Ulusal Meclis’i feshetmiş ve erken seçim kararı almıştı.

Fransa’da genel seçimin ikinci turunda yoğun güvenlik önlemleri alındı, ülke çapında 30 bin polis konuşlandırıldı.

Ülkede şok etkisi yaratan erken seçim kararı ve aşırı sağın ilk kez iktidara bu kadar yaklaşması, seçim kampanyasının gergin bir atmosferde geçmesine neden oldu.

Macron’un “iç savaş” riskinden söz etmesi dikkat çekiciydi.

Fransa İçişleri Bakanlığı, seçim gecesi için 5 bini başkent Paris’te olmak üzere 30 bin ek polis görevlendirdi.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ikinci tur öncesi adaylar ya da parti görevlilerine 50’den fazla saldırı düzenlediğini açıkladı.

Darmanin, seçim sonuçları açıklanınca “aşırı sağ ya da aşırı solun” olay çıkarmasını önlemek için güvenlik önlemlerinin artırıldığını söyledi.

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimi 2027’de yapılacak.

Macron daha önce 2017 ve 2022’de, ikinci turda Ulusal Birlik (eski adıyla Ulusal Cephe) Partisi’nin adayı Marine Le Pen’i yenerek Fransa Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Fransızlar Aşırı Sağa geçit vermedi

Fransa, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Avrupa seçimlerindeki yenilgisi üzerine, Meclis’i feshederek, erken genel seçimlere gitme kararının ardından Fransızlar, ilk turu 30 Haziran günü yapılan genel seçimlerin ikinci turu için bugün sandık başına gitti. İlk turda beklenenin üzerinde oy alan bu seçimde, anketleri de yanılttı. Sol ittifak seçimden güçlenerek çıktı.

Sandık çıkış ankene göre; Halk Cephesi: 190, Macron’un ittifakı: 164. Aşırı sağ Ulusal Cephe: 133.

İlk turda, Ulusal Meclis’teki 577 sandalye için; 39’u aşırı sağ RN, 32’si sol cephe NFP olmak üzere, yalnızca 76 milletvekili yüzde 50 barajını aşarak seçilmeyi başardı. 

Bazı adaylar aşırı sağ güçlenmesin diye ‘sol ittifak’ lehine adaylıktan çekildi


Toplam 306 seçim bölgesinde, 3 aday birden yüzde 12,5 oy barajını aşarak ikinci tura kaldı. İki gün süren zorlu müzakerelerin ardından, sol birlikten 132 milletvekili, “kim olursa olsun” aşırı sağ parti karşısında yarışan aday lehinde çekildi.

Aynı taktiği uygulayan iktidar partisi Birlikte/Ensemble hareketi de 83 yerde adayını çekerek çoğunluğu sol birliğe mensup adayları destekledi.

Sonuçta aşırı sağı engellemek amacıyla 224 adayın çekilmesiyle, üçlü yarışa gidilecek seçim bölgesi sayısı 306’dan 90’a geriledi.

Böylece, ilk turda ikili yarışın yapılacağı seçim bölgesi sayısı da 190’dan 409’a yükseldi.
2 seçim bölgesinde de 4’lü yarış oldu.

Şu anda 197 seçim bölgesinde, Ulusal Cephe (RN), tek bir rakiple karşı karşıya. Aşırı sağcı adaylar 147 yerde sol adaylara (NFP) karşı, 124 yerde iktidar adaylarına karşı, 39 yerde de merkez sağcı (LR) adaylara karşı düelloya katıldı.

Adayların yüzde 40’ı kadın

Fransız Meclisi’ni oluşturmak üzere ikinci tura katılan 1094 adayın yüzde 40’ı kadın ve tüm cinsiyetler için ortalama yaş 49’a yaklaşıyor.

En genç ve en yaşlı adaylar, Bordeaux kenti bölgesinden 18 yaşındaki Clemence Naveys-Dumas ve Marsilya bölgesinden 81 yaşındaki Jose Gonzalez; ikisi de aşırı sağ parti RN’e kayıtlı.

Fransa Parlamentosu

Birinci çıkan Melenchon, Filistin’i tanımayı vadetmişti

Avrupa Haberleri

2 ülke daha Schengen bölgesine dahil oldu
Almanya'da hükümet düştü!
Notre Dame Katedrali yangından 5 yıl sonra törenle açıldı
Suriye ordusu, Dürzi kenti Suveyda’nın kontrolünü kaybetti
Macron, Fransa'nın yeni başbakanını belirlemek üzere Sosyalistlerle görüştü