ENKS Yürütme Kurulu üyesi Fuad Elîko, Suriye rejimi ile PYD arasındaki müzakerelerin Kürtlerin ulusal hakları ile bir alakasının olmadığını söyledi.
Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi(ENKS) Yürütme Kurulu üyesi Faud Elîko BasNews’e PYD yönetimi ile Suriye rejimi arasında son dönemde hız kazanan müzakereleri değerlendirdi.
Suriye rejimi ile PYD arasındaki müzakerelerin Kürtlerin ulusal hakları ile bir alakasının olmadığını belirten Faud Elîko, “Suriye rejimi PYD’nin hatırı için Suriye anayasasında herhangi bir değişiklik yapmayacaktır” tespitinde bulundu.
Fuad Elîko sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu müzakerelerde 2021 tarihli Anayasa’da Kürtlere ilişkin belirtilen maddelerden ötesi bir beklenti içerisinde olmamak gerekir. O maddelerde de sadece ana dilde eğitim hakkı ve bazı kültürül haklar dışında Kürtlere herhangi bir hak tanınmamaktadır.”
Rusya öncülüğünde gelişen rejim ve PYD görüşmelerinin Dera kentinin Suriye rejimine teslim edilmesi sonrası başladığının altını çizen Faud Elîko, “Petrol kuyularının olduğu bölgeler rejime teslim edilecek, Rusya’nın gözetiminde Suriye Demokratik Güçleri(HSD) de rejim ordusunun bir parçası olacak” ifadelerini kullandı.
TIKLAYINIZ>PKK'den HSD'ye "kontrolünündeki bölgeleri Suriye rejimine teslim et" baskısı
PKK lider kadrolarından Cemil Bayık Al Nahar gazetesine geçen hafta yaptığı açıklamada partisinin Suriye rejimiyle çatışma ve ilişkileri kesme peşinde olmadığını söylememişti. Bayık, tutuklu PKK lideri Abdullah Öcalan ile Esad ailesi arasındaki ilişkileri "tarihi ve güçlü" olarak nitelendirmişti.
ENKS’li Fuad Elîko PKK yöneticisi Bayık’ın açıklamalarına ilişkin “Esad rejimi ile ilişksi güçlü olanlar PYD’yi de rejim ile ilişkilerini yenilemesi konusunda görevlendirmiştir” dedi.
Geçtiğimiz günlerde BasNews’e konuşan Rojavalı kaynaklar PYD ile Suriye rejimi arasında Rusya’nın gözetiminde bazı görüşmelerin olduğunu, rejimin bazı şartlar öne sürdüğünü, bu çerçevede müzakerelerin sürdüğünü söylemişti.
HSD’ye yakın kaynağın BasNews’e bildirdiğine göre müzakerelerde Suriye rejimi anayasada değişikliği reddediyor, Kürtçe’nin resmi dil olmasını kabul etmiyor ve sadece Kürt bölgelerinde kullanılmasına izin veriyor. Ayrıca Rojava’daki özerk yönetim ve ayrı silahlı yapılanmanın feshedilmesini istiyor.