G20 Liderlerinden Ortak Bildiri

.

Endonezya'nın tatil beldesi Bali'de toplanan G20 liderler zirvesi devam ederken Rusya'nın Ukrayna'yı bombalaması, zirve sonuç bildirisinde de yankı buldu.

G20 liderlerinin kabul ettiği ortak sonuç bildirisinde, "G20 üyelerinin 'çoğu' Ukrayna'daki savaşı şiddetle kınadı ve 'hepsi' çatışmanın küresel ekonominin kırılganlıklarını artırdığı konusunda hemfikir" ifadesine yer verildi.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri, zirve görüşmelerinin ikinci gününde Bali'de biraraya geldi.

Ancak liderler zirvesi, Ukrayna sınırına yakın Polonya topraklarına düşen füzelere ilişkin raporları görüşmek üzere acil bir toplantıyla kesintiye uğradı.

ABD Başkanı Joe Biden, Endonezya'nın Bali adasında yaptığı görüşmenin ardından ABD ve NATO müttefiklerinin patlamayı araştırdığını, ancak erken gelen bilgilerin, patlamanın Rusya'dan atılan bir füzeden kaynaklanmamış olabileceğini gösterdiğini söyledi.

Bali zirvesinde ilk gün yapılan toplantıların ardından yayınlanan ortak bildiride, "Üyelerin çoğu Ukrayna'daki savaşı şiddetle kınadı ve bunun büyük insani ıstıraba neden olduğunu ve küresel ekonomideki mevcut kırılganlıkları şiddetlendirdiğini vurguladı" denildi.

Bildiride ayrıca, "Nükleer silahların kullanılması veya kullanılma tehdidi kabul edilemez. Anlaşmazlıkların barışçı çözümü, krizleri ele alma çabalarının yanı sıra diplomasi ve diyalog hayati önem taşıyor. Çağımız savaş çağı olmamalı" ifadeleir de yer aldı.

Lavrov: "Zirveyi siyasileştirmeye çalışıyorsunuz"

Zirvenin ilk gününde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Bali'de düzenlenen G20 liderleri zirvesinin ortak sonuç bildirgesi taslağını "siyasileştirmeye" çalıştıklarını söylemesi üzerine ortak sonuç bildirgesinin "çıkamayacağı" ihtimali konuşulmaya başlandı.

Ancak, 16 sayfalık bildiride, Rusya ve Çin'in de desteğini alabilmek için "tüm G20 ülkeleri savaşı kınar" yerine, "G20 üyelerinin çoğu" ifadesinin yer alması, bildirinin tüm katılımcılar tarafından imzalanmasını sağladı.

Bildirinin bu iki ülke tarafından da kabul edilmesi için ev sahibi Endonezya ve Hindistan yoğun kulis yaptı.

G20 ülkeleri daha önceki toplantılarda, Rusya ve diğer üyeler arasında Ukrayna'daki savaşın nasıl tanımlanacağı da dahil olmak üzere dil konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ortak bir bildiri yayınlayamamıştı.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalinden bu yana yapılan ilk G20 liderler zirvesinde savaşın yanı sıra, küresel enflasyon, gıda ve enerji güvenliği gibi konular da masaya yatırıldı.

Bir sonraki G20 zirvesi, dönem başkanlığını Endonezya'dan devaralacak Hindistan'ın başkenti New Delhi'de yapılacak.

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap