G20 maliye bakanları: Yeni varyantlar küresel toparlanmayı tehdit ediyor

.

"Toparlanma, ülkeler arasında ve içindeki büyük farklılıklarla karakterize ediliyor ve özellikle koronavirüsün yeni varyantlarının yayılması ve aşılama hızındaki farklılıklar gibi aşağı yönlü risklere maruz kalıyor"

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin maliye bakanları, koronavirüsün yeni varyantlarının sayısındaki artış ve gelişmekte olan ülkelerde aşılara yetersiz erişimin küresel ekonomik toparlanmayı tehdit ettiğini açıkladılar.

Biden, G7 zirvesinde pandemi bitmeden ekonomik toparlanmanın gerçekleşemeyeceğini vurguladı

BM: Aşı dağıtımındaki eşitsizlik küresel ekonomik toparlanmayı tehdit ediyor

G20 maliye bakanları Cumartesi günü Venedik'te, küresel koronavirüs salgını başladığından beri ilk defa yüz yüze yaptıkları toplantıda küresel kurumlar vergisini ve küresel ekonomik toparlanmayı ele aldılar.

Bakanlar, uluslararası şirketlerin kârlarını düşük vergi oranlarının olduğu vergi cennetlerine aktarmalarını durdurmayı hedefleyen yeni kuralları desteklenmesiyle ilgili kararlar aldılar.

Küresel şirketlere vergiyle devlet hazinelerinin zararları karşılanabilir

Bu da, G20 liderlerinin Ekim'de Roma'da yapılacak zirvede yüzde 15'lik yeni küresel asgari kurumlar vergisine son şeklini vermeleri sağlayabilir. Böylece koronavirüs salgını sırasında sıkıntı içinde kalan devlet hazinelerinin yüz milyarlarca dolarlık zararları karşılanabilir.

Toplantının nihai bildirgesine göre G20'nin Nisan'daki son toplantısından beri aşıların dağıtılması ve ekonomik destek paketleri sayesinde küresel ekonomik görünümün iyileşmesine rağmen Delta gibi bulaşıcılığı yüksek koronavirüs varyantları nedeniyle küresel ekonomik görünüm kırılgan kaldı.

Metinde, "Toparlanma, ülkeler arasında ve içindeki büyük farklılıklarla karakterize ediliyor ve özellikle koronavirüsün yeni varyantlarının yayılması ve aşılama hızındaki farklılıklar gibi aşağı yönlü risklere maruz kalıyor" denildi.

Her ne kadar G20 liderleri koronavirüsle mücadelede tüm politika araçlarını kullanma sözünü verseler de, toplantıya ev sahipliği yapan İtalyan liderler insanlara yeni sınırlamaların getirilmemesi konusunda da uzlaşma olduğunu belirttiler.

Aşı için 50 milyar dolarlık çağrı

Toplantı sonuç bildirgesinde aşıların "küresel olarak daha eşitlikçi" dağıtılması desteklendi ancak bununla ilgili somut adımlar belirtilmedi. Liderler yalnızca Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Ticaret Örgütü'nün yeni aşıları finanse etmeleri için 50 milyar dolar harcanmasını önerdiler.

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!