Naci Sapan/ TİGRİS HABER
Bizim kuşağın çok yakından tanıdığı göçer Beritan aşireti için hala değişen bir şey yok, yine yollardalar, yaylalara çıkıyor, hayvanlarını otlatıyorlar. Unutmuştuk, gazeteci Meyser Tuncay hafızalarımızı tazeledi.
Bizim kuşağın çok yakından tanıdığı göçer Beritan aşireti için hala değişen bir şey yok, yine yollardalar, yaylalara çıkıyor, hayvanlarını otlatıyorlar. Unutmuştuk, gazeteci Meyser Tuncay hafızalarımızı tazeledi, çalıştığı belgeselin fotoğrafları ile bize Bertanlıları hatırlattı.
Türkiye onları Ali Yazıcı ismi ile birlikte daha yakından tanımıştı. Göçer Beritan aşiretinin yerleşik düzene geçmesi için yıllarda mücadele veren, kısmen verdiği mücadelede başarılı olan Ali Yazıcı bir dönem TV ekranlarının vazgeçilmez yüzlerinden biriydi. Hem aşireti Bertanlıların hem de bölgenin sorunlarını dili döndüğünce anlatan, hükümet ve devlet yetkililerinin dikkatini çektiği gibi, sözü de dinlenen bir şahsiyetti rahmetli Ali Yazıcı. Vefat ettikten sonra Beritan aşiretinin haklarını oğlu Fazıl Yazıcı savunmaya devam etti.
Kısmen yerleşik düzen
Aşiretin tamamı yerleşik düzene geçemedi, ancak bir kısmı Bismil ilçesinde kendileri için inşa edilen bir köyde yerleşik düzene geçtiler. Nüfusun tamamını kucaklayacak kadar bir arazi ve köy söz konusu olmadığı için aşiretin büyük bölümü yine eskiden olduğu gibi göçerek yaşamlarını sürdürmeye devam etti.
Yine yayla yollarındalar
Beritanlılar, uzun zamandır Türkiye’nin de, bölgenin de gündeminde değil. Kış bitti, bahar geldi, ‘onlar yine yollara düşmüştür’ diye düşünürken, sosyal medyaya düşen fotoğraflarda yola revan olduklarını görüyorum. Kurmuşlar çadırlarını, hayvanlarını otlatıyorlar. Rengârenk giysileriyle çadırların önünde oturmuş yemek hazırlayan genç kızlar, sıraya dizilmiş koyunları, kuzuları erkeklerin yardımıyla sağan kadınları görünce, Beritan aşiretinin lideri, dostum Ali Yazıcıyı anıyorum ister istemez. Merak ediyorum, fotoğrafları, videoları kim hazırlayıp atmış sosyal medyaya.
Tanıdık bir isim geliyor, Meyser Tuncay. Bizim camiadan biri. Yıllardır bizim kulvarda koşturan, çektiği harika kamera görüntüleriyle yabancı basına çalışan, zaman zaman da ihtiyaç duyduğumuzda bizim için de harika görüntüler çeken Meyser Tuncay, Beritanlıların belgeselini hazırlıyormuş.
Arıyorum Meyser dostumu, çektiği çok güzel fotoğrafları, harika video görüntülerini Tigris haber’de yayınlamak üzere istiyorum. Bu arada uzun zamandır görüşmediğimiz için Bertanlılar sayesinde görüşmemiz iyi oluyor. Meyser, her zamanki gibi, ‘Hemen abi, ne varsa yolluyorum’ diyor, yarım saat içinde fotoğraflar ve video geliyor. Uzun bir çalışma olacağını söylüyor Meyser. Beritanlılar yaylaları dolaşırken, geri dönerken belli zamanlarda buluşup çekimler ger[1]çekleştirecekler. 3-5 ay gibi bir zaman dilimine yayılacak bir belge[1]sel çalışması olacak. Kutluyorum Meyser’i zamanlama çok iyi, bir de unutturmamak lazım Beritanlıları. Bu anlamda güzel bir belgesel olacağına inanıyorum, elbette ki Meyser’e ve ekibine de kolaylıklar diliyorum. Merakla bekliyoruz belgeseli.
Beritanlılar kimdir?
Beritan Aşireti (Beritanlı Aşireti ya da Berti Aşireti) Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda, Suriye'nin kuzeyinde, Irak'ın kuzey[1]batısında yaşayan kısmen konar[1]göçer bir Yörük aşiret. “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde (Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa, Bingöl, Mardin, Muş, Erzurum ve Erzincan illeri) uzun yıllar göçebe olarak yaşamıştır. 1980 yılından itibaren Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uygulanan yayla ve mera yasaklarının göçer yaşam alanlarını kısmen yok etmesi ve göçer toplulukların mevsimsel yerleşim alanlarının yasaklı bölgelere dönüşmesi sonucunda yerleşik haya[1]ta geçilmeye başlanmıştır. Bu amaç[1]la 1980'de Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulmuştur. Aşiretin sorunları 2008 ve 2013 yılında meclis araştırma önergelerine konu olmuştur