Kürt gazeteci Robin Reşvan, Suriye’nin Kürtlersiz inşa edilmeyeceğini, Batı ve ABD’nin Kürtlerin rolünü önemsediğini söyledi.
ABD’de yaşayan Kürt gazeteci ve siyasi yorumcu Robin Reşvan (Mutlu Çiviroğlu), Rûdaw TV’de Dilbxwin Dara’nın sunduğu bültene katılarak ABD’nin Suriye’deki Kürtlere yönelik politikalarını değerlendirdi.
Kongrede Türkiye’ye yönelik yasa tasarısı
ABD’li senatörler Cumhuriyetçi Lindsey Graham ve Demokrat Chris Van Hollen, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısını Kongre’ye sundu. Robin Reşvan, bu yasa tasarısının Amerikan yönetimi açısından çok önemli bir girişim olduğunu belirtti. Kongre’nin, ABD’nin politikalarını belirlemede ve şekillendirmede kritik bir rol oynadığına dikkat çeken Reşvan, iki senatörün Rojava’daki güvenlik tehditlerini ve IŞİD’in yeniden canlanma riskini engellemek amacıyla yaptırım çağrısı yaptıklarını vurguladı.
Senatör Lindsey Graham’ın Rojava ve Minbic ziyaretleri sayesinde bölgeyi ve Türkiye’yi iyi tanıdığını belirten Reşvan, Demokrat Chris Van Hollen’in de bu konuda derin bilgi sahibi olduğunu ifade etti. Her iki senatörün de daha önce Kobani’deki direnişe ABD desteği sağlanmasında kilit rol oynadıkları hatırlatıldı.
Trump döneminde Kürtlerle ilişkiler
Donald Trump’ın seçilmesinden sonra ABD'nin Kürtlere yönelik politikaları hakkında da konuşan deneyimli gazeteci, Trump’ın ekibinin, Kürtlere yaklaşımının olumlu olabileceği öngördüğünü söyledi.
Bölgedeki ABD askeri sayısının 900’den 2 bine çıkardığını hatırlatan Robin Reşvan, Amerikan askerlerinin bölgede bulunmasının, Kürtler için kritik bir destek olduğunu vurguladı. Ancak Reşvan, Kürtlerin bu desteğin farkında olmadığını ve enerjilerini daha etkin bir şekilde kullanmaları gerektiğini ifade etti.
Batı’nın Kürtlerin rolünü tanıması
ABD’nin ve diğer Batılı güçlerin, Kürtlerin Suriye’deki demokratik ve seküler yapısına önem verdiği dile getiren Reşvan, Batı’nın Kürtlerin siyasi ve askeri anlamda bir aktör olması gerektiğine inanırken, Kürtlerin de kendilerini bu çizgide örgütlemesi gerektiğini belirtti.
Reşvani, ABD’nin yanı sıra Almanya ve Fransa gibi ülkelerin de Suriye’deki yeniden inşa sürecine Kürtlerin aktif katılımını desteklediğini, Almanya Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’ye ani ziyaretinin, Kürtlere yönelik olası bir saldırıyı engellemek amacıyla gerçekleştirildiği dile getirdi.
Amerikan kamuoyu ve medyasının desteği
ABD medyası, Kürtlere ilişkin olumlu ve etkili bir tutum sergilediğini belirten Robin Reşvan, ABD’deki tüm kesimlerin ortak bir dille Kürtlerin haklarının korunması gerektiğini savunduğunu kaydetti. Özelikle Amerikan kamuoyunun, Kürtlere yönelik desteği bir vefa borcu olarak gördüğünü ve Suriye’de Kürtlerin haklarının korunması için harekete geçilmesini istediğini sözlerine ekledi.
Kürtlerin kendi rollerini yeniden tanıması
Robin Reşvan Kürtlerin kendi rollerinin farkına varması gerektiğini belirterek, ABD ve diğer müttefiklerin desteğine karşı, Kürtlerin kendi içerisinde birlik olmaları ve koordinasyonu sağlamalarının önemini vurguladı. “Dünyada çok fazla dostumuz var, ancak biz de dostlarımızın işini kolaylaştırmalıyız” diyerek Kürtlerin kendi iç sorunlarını aşarak, diplomatik çalışmalarını geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi.
RÛDAW