Gazeteci Rojhat Doğru’ya müebbet hapis cezası

.

Haber takibini yaptığı 6 – 8 Ekim 2014 Kobanê protestolarına katıldığı gerekçesiyle yargılanan kameraman Rojhat Doğru’ya mahkeme müebbet ile 12 yıl 1 ay hapis cezası verdi, tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarttı.

Haber takibi yaptığı eylemlere katıldığı gerekçesiyle dört farklı suçlamayla yargılanan kameraman Rojhat Doğru, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yaptığı yargılamada müebbet ve 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

“Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “örgüt üyeliği”,  “örgüt propagandası” ve “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamalarıyla yargılanan Doğru’nun bugün 13. duruşması görüldü.

Doğru’nun katılmadığı duruşmada, onu avukatı Resul Temur savundu. Duruşmada iddia makamı önceki celse bütün suçlamalardan ceza istemiyle verdiği mütalaasını tekrarladı. Savcılık makamı Doğru için ağırlaştırılmış müebbet ve 35 yıla kadar hapis istedi.

Esas hakkındaki mütalaaya karşı söz alan avukat Resul Temur, söz konusu iddiaların 3 dosyanın birleştirilmesi sonucu oluşturulduğunu kaydetti.

Mütalaanın savunmayı kısıtlayıcı nitelikte olduğunu ifade eden Temur, savcının kovuşturma aşamasında toplanan delilleri, tanık ifadeleri görmezden geldiğini söyledi.

"Basın kartı verilmemesi gazeteci olduğu gerçeği değiştirmez"

Temur iddianamenin kopyala-yapıştır şeklinde hazırladığı belirterek gizli tanığın ifadelerinin dosya içeriği ile uyuşamadığını söyledi.

Müvekkilinin 6 – 8 Ekim 2014’te Diyarbakır’da yapılan Kobanê protestolarında kameraman olarak görev yaptığını anımsatan Temur, sokaklarda yaşanan çatışmaları görüntüleyen ve o sırada açılan ateşte yaralanan müvekkilinin elinde herhangi bir kesici veya delici silah bulunmadığına dair hazırlanan bilirkişi raporunun dava dosyasında olduğunu söyledi.  Temur şöyle konuştu:

“Doğru’nun bir eliyle kamerayı tutarak, diğer eliyle silahlı saldırıda bulunması hayatın olağan akışına aykırı. Müvekkilin yaptığı çekimler müştekinin anlatımını doğrulamamakta, karşı tarafta da bir saldırının olduğunu göstermekte.

“Bu çekimlerden dolayı müvekkil ödül alınca kendisine yönelik ithamlar meydana gelmiş, bu husumet kaynaklı bir ithamdır. Müvekkilimiz bir gazetecidir, basın kartı verilmemesi bu gerçeği değiştirmemektedir.”

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti oy çokluğuyla Doğru’nun “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçlamasından müebbet, “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamasından 10 yıl 10 ay, “örgüt propagandası” suçlamasından 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

“Örgüt propagandası” için verilen hapis cezasının hükmünün açıklanmasını geriye bırakan mahkeme, Doğru hakkında yakalama emri çıkarılarak tutuklanmasına karar verdi.

Karara muhalefet şerhi koyan mahkeme üyesi, karşı oy gerekçesinde, tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde Doğru’nun dosyada yer alan eylem ve faaliyetlerinin “silahlı terör örgütüne üye olma” suçunu oluşturduğunu vurguladı.

Mahkeme üyesi muhalefet şerhinde, “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” ve “ kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarının gazeteci Doğru tarafından işlediğinin sabit olmadığı gerekçesiyle bu suçlardan dolayı hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini belirtti.

Doğru’nun avukatı Resul Temur, yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını İstinaf Mahkemesine taşıyacağını söyledi.

Ne olmuştu?

Rojhat Doğru, Kobanê protestoları sırasında çektiği görüntüler nedeniyle Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin (GGC) her yıl düzenlediği ‘Yılın Başarılı Gazetecileri’ yarışmasının görüntülü haber dalında “6–7 Ekim Olayları-Diyarbakır” başlıklı haberi ile 2015 yılında birincilik ödülü aldı.

Ödülü aldıktan sonra HÜDAPAR’a yakın siteler tarafından ve sosyal medyada hedef gösterildi.

Doğru’nun, haber takibini yaptığı protestolara eylemci olarak katıldığı ve bir kişiyi silahla yaraladığı ileri sürüldü.

Söz konusu iddialara ilişkin soruşturma başlatıldı. Soruşturmaya ilişkin de 2017’de “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” ve “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından yargılanmaya başladı

Doğru Diyarbakır’da hakkında “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddiasıyla başlatılan bir başka soruşturma kapsamında da 3 Aralık 2018’de İstanbul’da gözaltına alındı.

Bir gün sonra da SEGBİS’le bağlandığı Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.

Mahkemede Irak’ta yayın yapan Galî Kurdistan TV çalışanıyken Ranya bölgesindeki bir piknikte örgüt üyeleriyle röportaj yapmakla suçlandı.

Tutuklanmasının ardından 10 Aralık’ta hakkında düzenlenen iddianame, tensip ile birlikte gazetecinin Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı  davayla ile birleştirildi.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi 26 Şubat 2019’daki duruşmada Doğru’yu tahliye etti. Gazeteci hakkında ayrıca yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol kararı verdi.

SPOR Haberleri

Kürt kick boks sporcusu Almanya’da ses getirdi
Traore Amedspor için Diyarbakır'da
Amedstore arbane ve mızıka ekibinin gösterisi ile açıldı
WhatsApp, Zoom’a rakip oluyor
Bursa'da AmedSpor'a yönelik ırkçı saldırı