Hak ihlalleri raporu: 1 ayda 233 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı

.

CHP'li Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı rapora göre şubat ayında 158 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi, en az 233 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’de İnsan Hak İhlalleri Şubat 2022 Raporu’nu yayınladı.

Rapora göre geçen 1 ayda 158 yaşam hakkı ihlali yaşanırken, bu ihlallerin başında 106 ile iş cinayetleri geliyor. İşkence ve kötü muameleye maruz kalanların sayısı ise toplamda 233 olarak kayıtlara geçti.

Tanrıkulu’nun raporuna göre şubat ayında en çok toplantı ve gösteri özgürlüğü alanında ihlaller yaşandı. Şubat ayında polisin 'müdahale ettiği' 55 eylemde 388 kişi gözaltına alındı, 2 ilde eylem yasağı kararı verildi.

Sezgin Tanrıkulu

106 İŞ CİNAYETİ: Şubat ayında yaşanan 158 yaşam ihlalinin en başında 106 ile iş cinayetleri geliyor. İş cinayetlerini 22 ile kadın cinayetleri takip ederken, mülteci ölümleri de 20 olarak kayıtlara geçti. Bir ay içerisinde cezaevinde ölüm sayısı 7 olurken, yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma olayları, gazeteci ölümü ve nefret suçlarında birer kişi hayatını kaydetti.

233 KİŞİYE İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE: Şubat ayında 233 işkence ve kötü muamele olayı yaşandı. Bunlardan 97’si kötü muamele, 136’sı cezaevinde işkence olayları oluşturdu. 1’i çocuk -en az- 25 kişi gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında güvenlik güçlerinin işkencesine maruz kaldığını basına açıkladı, suç duyurusunda bulundu, insan hakları örgütlerine başvurdu. Şubat ayında düzenlenen eylem ve gösterilerde de -en az- 72 kişi polisin fiziksel şiddetine maruz kaldı.

CEZAEVLERİ: Şubat ayında cezaevlerinde, hastane ve adliyelerde -en az- 136 kişinin fiziksel/psikolojik şiddete maruz kaldığı, isteği dışında başka cezaevine gönderildiği, sağlık hakkının engellendiği, beslenme, yatak, sıcak su, iletişim haklarının verilmediği belirlendi. Aynı zamanda cezaevlerinde meydana gelen işkence, sağlık hakkı ihlalleri, ayakta sayıma zorlama, başka cezaevine nakil gerekçesiyle 165 mahkûm açlık grevi yaptı.

31 TOPLATMA VE ERİŞİMİ ENGELLEME KARARI: Rapora göre aralarında çok sayıda gazetenin internet sitesinin bulunduğu kuruluşlar hakkında 31 toplatma ve erişime engelleme kararları verildi. Cumhuriyet, Gazete Duvar, Yeniçağ gibi 11 yayının bazı içeriklerine erişimi engelleme kararları verilirken, KRT TV başta olmak üzere TELE 1, TGRT TV, Flash TV kanallarına idari para cezaları uygulandı.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI NEDENİYLE 34 GÖZALTI: Şubat ayında konuşmaları, yazıları ya da düşünceyi ifade özgürlüğü kapsamındaki etkinlikleri nedeniyle -en az- 1 kişi gözaltına alındı, en az- 4 kişi (Avukatlar Sezin Uçar, Fırat Epözdemir, Seher Eriş) hakkında soruşturma, 1 kişi (Altan Tan) hakkında dava açıldı.  

Şubat sosyal medya paylaşımları nedeniyle -en az- 84 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı, -en az- 2 kişi hakkında soruşturma açıldı.

55 ETKİNLİĞE POLİS 'MÜDAHALESİ': Şubat ayında polisin zor kullanarak müdahale ettiği basın açıklaması, bildiri dağıtma, protesto eylemi gibi - en az – 55 etkinlik ve eylemde – en az – 388 kişi gözaltına alındı. Ay içinde - en az - 6 etkinlik, basın açıklaması, toplantı, gösteri, festival, tiyatro ya da film gösterimi valilikler, kaymakamlıklar tarafından engellendi, yasaklandı. Toplantı ve gösteriler nedeniyle - en az - 6 kişi (8 Mart 2021, Beyoğlu – Feminist Gece Yürüyüşü) hakkında dava açıldı. Şubat ayında 4 ilde değişik sürelerle tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı: Bu iller Van ve Hakkâri oldu.

Müzeyyen Yüce / Duvar

SPOR Haberleri

Kürt kick boks sporcusu Almanya’da ses getirdi
Traore Amedspor için Diyarbakır'da
Amedstore arbane ve mızıka ekibinin gösterisi ile açıldı
WhatsApp, Zoom’a rakip oluyor
Bursa'da AmedSpor'a yönelik ırkçı saldırı