Hak-Par ve Kürt Seçim Bloku

Ali Özyildiz

Kuzey Kürdistandaki Kürt Ulusal Demokratik hareketi birlik sorununu göndemleştirip tartışıyor. Toplantılar yapılıyor. 5 yasal kürt partisi birlikte çözüm arayışına yöneliyor. Hak-Par dışındaki bu 5 kürt partisinin vardiği sonuç net bir seçim itifakı anlayışı sonucuna varmiyor. Hak-Par dışarda kalıyor yada dışarda bırakılıyor.

Birlik istiyen kürt partileri geçmiş 40 yıllık siyasal yaşam sürecinden ders çıkartmamışlar. 40 yıldır kuzey Kürdistandaki kürt parti ve örgütleri birlik birlik diyor ama bir türlü de birlik olmuyor. Bir iki birlik girişimi ve deneyimi de fiyaskoyla sonuçlanıyor.

Esasında kuzey Kurdistanda kürt siyasal hareketlerin -tüm parti ve örgütlerin- birlik kurmalarına gerek yoktur. Kürt partileri ayrı dur ortak vur, ayrı dur ortak mücade et, ayrı dur ortak ulusal tavır al, ayrı dur seçimlere ortak gir espirisiyle hareket etse Kürdistanın ulusal çıkarlarını temel alan bir tavır ve davranış birliği içine girerlerse çok daha iyi ve rasyonel olur.

Turkiyede 80 tane yasal parti ve onlarca ilegal parti ve örgütler var. Bunların içersinden kürt partilerini çıkartın geriye kalan 75 türk partisi ile ilegal marjınal sol parti ve örgütleri Türkiyenin, türk devletinin çıkarlarını herşeyin üzerine tutan ortak tavır alıyorlar. Bunlar ayrı ayrı da olsa kendi ulusal çıkarlarını, devlet menfaatlerini üstün tutarak aynı tavrı sergiliyorlar. Kürt partileri ise Kerkük ihanetine karşı ortak bir tavır sergilemediler.

Kuzey Kürdistanda kürt parti ve örgütlerin birliğini savunmak ideolojık örgütsel birlik peşinde koşmak abesle iştigaldır. Kürdistan gerçeğine uymayan boş bir çaba ve zaman kaybıdır. Kuzey Kürdistanda 40 yıllık süreç içersinde oluşan en iyi ideolojik siyasal örgütsel birlik PPKK nin (Peşeng-DDKD), KUK un, KAWA nın, TSK (Tevgera Sosyalist A Kurdistane)nın ve TEKOŞİNA SOSYALİST ın birleşip kurdukları PYSK (Partıya Yekitiya Sosyalist a Kurdistane) idi,  o da fiyaskoyla sonuçlandı ve kendini fesh etti. 5 kürt parti ve örgününün kurduğu birlik partisi kendini fesh ederek Kürdistan siyasal partiler tarihine geçti. Bu başarısız birlik oluşumundan sonrada herhangi bir birlik oluşmadı. Ama Kürt partileri birlik kelimesini ağızlarındanda hiçbir zaman düşürmediler.

Şimdi yine birlik sorunuyla uğraşacaklarına bununla boşuna zaman kaybedeceklerine daha rasyonal, güncel şeylere kafa yorsalar, itifaklar ve kürt seçim blokunun oluşumuna yoğunlaşsalar çok daha iyi olur.

PAK genel başkanı Sayın Mustafa ÖZÇELİK'İN "KÜRT BLOKU" icin  önerdiği talepler "federal bir sistemin talepleri değil" acil demokratik taleplerdir. "Avrupa normlarına uygun demokratik insanı taleplerdir." Acil ulusal demokratik talepler çerçevesinde kürt secim bloku olusturulursa bu ulusal demokratik mucadeleye bir ivme kazandirilmis olur..

"KÜRT SEÇİM BLOKU" uzun vadeli Kürdistan ulusal demokratik mücadele için bir öneri değil, seçim için makul demokratik talepler önerisidir. Zaten kuzey Kürdistanin içersinde bulunduğu bugünkü özgül koşullara uygun olan, önerilmesi gereken ve olusturulmasi gereken sey "KÜRT SEÇİM BLOKU" olmalidir.

Uzun vadeli ulusal demokratik mucadele surecine denk gelen itifaklar ve geniş siyasal mucadele örgutlenmesi farklidir. Ulusal demokratik cephe ve itifaklar sorunu farkli bir boyutta tartisilabilinir.

Güncel olan "KÜRT SEÇİM BLOKU"nun oluşması için somut adım atılmalı. Bunu madi nesnel bir güce dönüştürülmesidir. "KÜRT SEÇİM BLOKU"nun oluşması için bir toplantı yapan 5 kürt örgütü Hak-Par ile birlikte bu çalışmayı yürütmelidirler.

Hak-Par farkli siyasal örgutsel geleneklerden gelen ve bir kisminin o dönemde ilegal kurd partileriyle organik iliskilari olan siyasi kişiler tarafindan kurulmuştu. Hernekadar kurulusunda farkli siyasal geleneklerin bir kualisyonunu andirsa da, kuruluşu ve tuzel kisiliği bireysel hukuka göre kuruldu. Hak-Par bunyesinde Sosyal Liberalerin, Yurtsever Demokratlarin, Muhafazakâr Demokratların, Sosyalistlerin, sade Kürt Yurtseverlerin toplandiği (sayi önemli degil nitel anlamda) bir parti oldu. Sonra ne oldu, onuda Hak-Par icinde yer alanlar ve ayrilanlar daha iyi biliyorlar. (Hak-Par neden bu hale düştü, neden marjinalleşti'nin tartışması ayrıca yapılabilinir.)

PSK geleneginin bir kisminin yasal PSKyi kurmalari bir kisminin Hak-Par da kalmalari, bu iki kesimin ayni parti catisi altinda birlikte olmamalari, buylesi bir durumda degisik kürt partilerinin birligini savunmak gercekci olur mu. Eger PSK nin iki kesimi ayni parti catisi altinda yan yana gelemiyorsa diger partilerle birlik kurmalari zaten mumkun degildir. Onun icin bütün kürt partileri partiler arasi birlik kelimesini, ideolojik siyasal örgütsel birlik anlayişini ve bu tür söylemleri rafa kaldirmalidirlar. Kürt ulusal demokratik partileri birlik değil itifaklar arayisina girmeli, ulusal demokratik cikarlar icin ortak hareket etmeli ve bir "KÜRT SEÇİM BLOKU" oluşturmalıdır.

Hak-Par kendini yenilemeli. Ben dogruyum herkes  gelsin bana katilsin, yada yasal PSK ve PAKi oluşturanlar zaten Hak-Par'tadilar onlar gelsinler Hak-Para katilsinlar söylemini birakmali. Hak-Par, PSK ve PAK birbirleriyle ideolojik siyasal, örgutsel birlik kurma arayişina girmemeli. Bunlar ayri durmali ama ortak ulusal demokrartik söylemleri dile getirmeli, Kürdistani tavirlar almali.

"KÜRT SEÇİM BLOKU" için toplanan 5 partinin yasal zeminde seçimlere girme şanslari yok. Ama Hak-Par in buyle bir şansi var, (duyduğum kadarıyla en fazla il ve ilçe şübeleri olan parti Hak-Par'dır.) Hak-Par'ın geçmiş secim deneyimleri var. "KÜRT SEÇİM BLOKU"nun ana motoru Hak-Par olmali. Bu 5 kürt partisi Hak-Parla birlikte secim blokunu oluşturmali.

Benimki bir öneri. Yukarda dile getirdiğim görüşler bazıları için doğru bazıları için yanlış olabilir. Hatta bazıları beni birlik düşmanıda ilan edebilir. Benim için önemli olan ülke gerçekliğine uygun somut adımların atılması ve kürt ve Kürdistani bir temelde rasyonel bir siyasetın sürdürülmesidir.

NOTYukardaki yazıyı yazdımda, aldığım bir bilgiye göre; 2 gün önce 5 grubu temsilen Sayın Mustafa ÖZÇELİK sayın  Sait AYDOĞMUŞ ile birlikte Hak-Par'a gidip Sayın Refik KARAKOÇ'la görüşüyorlar.

Sayın Refik KARAKOÇ onlara  şunu süylüyor : '' ...seçimler yaklaşıyor gelin bizim şu an 28 ilde teşkilatimiz var sizde gelin, bunu 42 il ve 100 fazla ilçe oluşturma ihtiyacı var bunları 40 günde tamamliyalım Hak-Parı seçimlere hazırlıyalım ve Hak-Parı Ulusal demokratik bir platforuma dünüştürelim her şeyi sizler belirleyin ve halkın ününe çıkalım.''

Sayın Refik KARAKOÇ'un bu önerisi tam da "KÜRT SEÇİM BLOKU" özüne ve mantığına uygun çok doğru ve makul bir öneridir. Bence 5 kürt partisi bu öneriyi kabul etmelidir.

 

YAZARLAR Haberleri

Önemli Bir Portre: Numan Efendi
Aziz Özdemir yazdı: Irkçılık Ya Da Işıl Özgentürk
İrfan Aktan: Işıl Özgentürk’ün çukuru
Yeni Amedspor yönetimi ve transfer politikası
Binbaşı Kasım Ataç: Bir Ajanın Anatomisi