Sky News Arabia’nın aktardığına göre Hafter, “Libya’nın bugünü ve geleceğinin Türk sömürgeciliğinin ciddi tehdidi altında olduğunu” belirtti.
Halife Hafter şunları kaydetti:
“Uluslararası toplumun siyasi bir çözüm üzerinde anlaşmaya varma konusundaki acil talebine yanıt verdik, ancak bu sürenin daha fazla silah ve paralı asker sevkiyatı için kullanılmasına izin vermeyeceğiz."
Hafter güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Halid el-Mahcup 5 Temmuz’da Sky News Arabia'ya verdiği demeçte, Libya Ordusu’nun Vatiyye Askeri Hava Üssü'ne düzenlediği saldırıda, uçaksavar füze sistemleri ve elektronik savaş sistemleri de dahil olmak üzere hedeflerin yüzde 80'ini imha ettiğini belirtmişti.
Kim kimi destekliyor?
Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilmesinin ardından 2014'te ikiye bölünen Libya'nın doğu ve güneyinde kontrolü Tobruk hükümeti, batıda ise BM'nin tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) elinde bulunduruyor. Tobruk hükümeti, Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'nu destekliyor. Hafter'e Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Rusya destek verirken Trablus merkezli UMH de Türkiye, Katar ve İtalya'nın desteğine sahip.
Berlin'de ocak ayında düzenlenen uluslararası konferansta Libya'da gerilimin düşürülmesi için atılacak adımlar konusunda uzlaşmaya varılmıştı. Çatışmaya taraf olan yabancı ülkeler çatışma halindeki taraflara destek vermeme ve silah ambargosuna riayet etme taahhüdünde bulunmuşlardı. Ancak konferanstan sonra da ülkeye silah gönderilmesine devam edildi.