Hasan Saltık, Dersim’de anıldı

.

Geçtiğimiz yıl geçirdiği kalp krizi sonrası aramızdan ayrılan Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık için Dersim’de hayır yemeği verildi.

Türkiye'deki müzikal zenginliği dünyaya tanıtmasının yanında eşi Nilüfer Saltık ile birlikte 1938 Dersim Katliamı’na ait fotoğraf ve belgenin ortaya çıkarılmasını sağlayan Hasan Saltık, ölümünün birinci yılında memleketi Dersim’in Hozat ilçesindeki cemevinde anıldı.

Saltık’ın eşi eşi Nilüfer Saltık, Kemal Saltık, çocukları Ekin ve Helin Saltık ve sevenlerinin katılımıyla hayır yemeği verildi.

Foto: Rûdaw

Hozat Cemevi’nde duaların okunması ile başlayan hayır yemeğine Saltık’ın sanatçı dostları ve vatandaşlar, Türkiye ve Dersim için önemli çalışmalar yapan Hasan Saltık’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti.

“Kayıp olanları ortaya çıkarırdı”

Sanatçı Erdoğan Emir, “Hasan Saltık, hem bizim toplum için hem de başka toplumlar için hatırı sayılır önemli bir yere sahip bir insandı. Nerede bir kötülük yaşanmışsa ve güzellik yaşanmışsa ve üzerine türküler söylenmişse onun izini sürer ve kayıp olanları ortaya çıkarırdı” dedi.

Foto: Rûdaw

İpek Karataş, “Ben çok görmedim kendisini ama insanlar sürekli Sarısaltık aşiretinden olduğunu ve çok iyi bir insan olduğunu söylerlerdi” diye konuştu.

Foto: Rûdaw

Yazar Cemal Taş ise “Onun ölümüyle birlikte biz gücümüzü kaybettik, yıldızımı kaybettik çünkü bize hep yol oldu. O hepimizi gölge gibi korurdu, kim dardaysa kim zor durumdaysa onlara destek olurdu. O hep paylaşmayı severdi, asla almazdı. O yüzden yaptığı işlerle herkesin kalbinde ve aklında güzel bir yerde kalacak” şeklinde konuştu.

Hasan Saltık için 5 Haziran Pazar günü İstanbul’da Küçükyalı Mezarlığı’nda mezar ziyaretinin ardından saat 13:00’de Kartal Cemevi’nde hayır yemeği verilecek.

Hasan Saltık kimdir?

Klasik müzik ile Kürtçe, Süryanice müziği, Ermenilerin dini ve din dışı müziklerini, Rumca Rembetiko şarkılarını, Anadolu, Kafkas ve Balkan halk müziklerinin nadide örneklerini derleyerek, müzikseverlerle buluşturan Saltık, 1964 yılında Dersim'de dünyaya geldi.

İlköğrenimini Dersim'de, ortaöğrenimini ise İstanbul'da tamamlayan Saltık, İstanbul Devlet Konservatuvarında başladığı obua eğitimini ekonomik güçlükler nedeniyle yarım bırakarak Suadiye Lisesine devam etti.

Amcasının oğlu Rahmi Saltuk'un plak şirketinde dört yıl çalıştıktan sonra 1992 yılında Kalan Müzik'i kuran Hasan Saltık, unutulmaya yüz tutmuş arşivlik kayıtlarını elinde bulunduran koleksiyonerlerden ve eski müzisyen ailelerinden derlediği etnomüzikolojik çalışmalar için de önem taşıyan eserleri "Kalan Müzik" etiketi altında yayınladı.

Hasan Saltık, Kürt Pomak, Süryani, Yahudi, Rum, Ermeni, Pontus ve Çingenelerin kendi dillerinde Kürtçe, Süryanice, Lazca, Pomakça, Pontusça, Rumca, Ermenice, İbranice müzik örneklerini içeren albümler yayınladı.

1990'larda Kürtçe kasetler "resmî diller dışındaki yerel dillerde yayın yasağı" uyarınca toplatılırken, mahkeme heyetine Mory Kante'nin bütün dünyada ve Türkiye'de liste başı olan "Yeke Yeke" şarkısını ibraz etmişti. Böylece Kürtçe kasetler aklanmıştı.

Kültür Bakanlığı, 1990’lı yıllarda Kürtçe bir albümde yer alan sözlerden dolayı Kalan Müzik’in lisansını iptal etmek ister ancak toplumun her kesiminden öyle tepkiler gelir ki, bakanlık kararını geri çekmek zorunda kalır.

Rûdaw

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi