* KÜRT MUHALEFETİ'NİN ( Kürtlerin haklarını ve çıkarlarını bölgesel bazda savunan) görevi Türkiye'de Devlet Başkanı adayını tespit edip onu Türkiye'yi yönetmeye talip bir aday haline getirip,Türkiye'nin başına seçtirmek değildir. Cumhur-Başkanlık seçimi için Kürt partileri ne tekbaşına ne de bir Blok halinde ortak bir aday belirleyip, etrafında kenetlenip siyasetin seçim sahnesine çıkmazlar. Böyle bir siyaset ve böyle bir seçim kararı alamazlar. Çünkü; Kürt partilerin kuruluş ilkelerine, hedef ve amaçlarına uygun değildir.
*Ancak; Kürt Siyaseti Ana Akımı ( Kurdistani Blok) Türkiye'de bir partinin Devlet Başkanlığı adayını KÜRT ŞARTI üzerinde destekleyebilir. Kriter bu.
*Kürt Ana Akımı ( Kurdî Blok) önce kendi içinde bir seçim deklarasyonu/manifesto üzerinde KÜRT MUHALEFETİN STANDART ŞARTTLARI üzerinde bir netleşmeye gitmesi gerekir.
*Kürt Blok'u üye ve seçmenlerini sözkonusu kriterler ( mümkün,makul, gerçekçi kriterler ) üzerinde anlaştığı bir partinin adayına oy verilmesi için çağrıda bulunabilir. Aksi durumda, Kürt Blok'u seçim dışı kalmalıdır.
* Kürt Siyasi Muhalefeti'n siyasi önderleri Cumhur-Başkanlık adayını neden desteklediklerini ya da desteklemediklerini gerekçeleri ile beraber üye ve seçmenlerine izah etmek zorundadırlar.
* HDP Türkiyeli bir partidir. Siyasi entegrasyon yanlısıdır.
Mecliste gurubu bulunan bir Türkiye partisi olarak Cumhur-Başkanlık adayını gösterme hakkını kazanmıştır. S. Demirtaş'ı aday olarak göstermiştir. Demirtaş; Türkiye siyasetinin bir parçası olarak tüm Türkiye'nin Devlet Başkanı adayıdır.
*Kürt Blok'u Demirtaş'ı destekleme kararı alsa bile Demirtaş kürtlerin ( Kürt Siyasetin) ortak bir Cumhur-Başkanlık adayı adayı olmuyor. Farkı görmek lazım.
*HDP'nin adayı ( Demirtaş) seçime girme hakkını kazansa bile Türkiye'nin başına geçecek durumu ya da şansı olamaz. Bunu biliyoruz. Kürt Bloku seçime bir Kürt tarafı olarak bir Kürt Deklerasyonu/ manifestosu'nda belirtilen şartlar üzerinde HDP ile anlaşarak Demirtaş'ı destekleyebilir.
* Kürt Blok'u HDP'nin adayına birinci turda şartlı evet diyebilir. Ancak seçim 2. tura kalması halinde Kürt Blok'un destekleme kararı da sona erer. 2. turda Kürt Blok'u seçimden çekilmelidir.
* Sivil Siyasetin normal seyri uzun erimde netice almak demektir. Mümkün ile arzu edileni yaklaştırmak, gerçekçi davranmak ve doğru tavır almak demektir. Siyaset; ilkeler ile donanmış real politika sahibi olmak, istediğini seçmek demektir. Siyaset; bir değiştirmek ve dönüştürmek sanatıdır. Siyaset sabır ve azim isteyen bir uğraştır.