Herzog ziyareti: İktidar medyasında zoraki sükûnet

.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Türkiye ziyareti, hükümete yakın muhafazakâr medyada ‘olaysız’ geçti. Görüşmeyi Diriliş Postası İsrail’e karşı, Türkiye Gazetesi ise Avrupa’ya karşı zafer olarak sundu. Yeni Şafak, ziyareti “Barış ve huzur elimizde” başlığıyla verdi. Yeni Akit, bir fotoğraf altı yorumunda da olsa “Filistin halkına zulmeden terör ülkesi İsrail” cümlesiyle birinci sayfadan tepkisini gösterdi. Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan: “Tarafım belli olsun, İsrail işgalci bir cinayet şebekesidir.”

Diriliş Postası, Herzog’un ziyaretini 1. sayfasından “Tek tek geliyorlar… BAE’nin ardından İsrail de 12 yıl sonra Ankara’nın kapısını çaldı” diye duyurdu.

Haberin devamında, İsrail medyasında Herzog’un Türkiye ile ilişkileri Türkiye’nin Filistin konusundaki net ve sağlam duruşunun gölgesinde geliştirmeye çalışacağı değerlendirmeleri yer aldı.

Hemen bu haberin yanında Erdoğan’ın Ukrayna’yla ilgili Batı dünyasına yönelttiği  eleştiri “Küresel One Minute” başlığıyla verildi.

Türkiye: “Herzog ziyareti gaz bekleyen Avrupa için kurtuluşa dönüştü”

Türkiye gazetesi, Herzog’un ziyaretini “Bütün gözler Türkiye’nin üzerinde” üst başlığıyla ve “Yeni Dünya Şifreleri” manşetiyle duyurdu.  

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından  petrol ve gaz fiyatlarının aşırı ölçülerde artmasıyla İsrail ve Doğu Akdeniz gazının AB için önem kazandığı vurgulanan haberde, Avrupa’ya gaz ulaştırmak için Türkiye’nin alternatifsiz rota olduğu vurgulandı.

Haberde, Herzog’un Türkiye ziyareti ve iki ülkenin yakınlaşması “gaz bekleyen Avrupa için kurtuluşa dönüştü” diye yorumlandı. Herzog’un ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un de Türkiye’ye gelecek olmasına dikkat çekildi.

Yeni Şafak: “Barış ve huzur elimizde”

İsrail’e karşı sert tutumuyla bilinen Yeni Şafak görüşmeyi “Barış ve Huzur Elimizde” manşetiyle verdi. Haberde, “İsrail’in Mavi Marmara baskını ve Filistin’deki saldırgan politikası nedeniyle uzun süredir krizde olan ikili ilişkilerde yeni bir dönem başlıyor” vurgusunun ardından Erdoğan’ın “Bölgemizde barış, huzur ve birlikte yaşama kültürünün yeniden hâkim kılınmasına katkı sağlamak bizim elimizde” sözleri yer aldı.

Yeni Akit: “Filistin halkına zulmeden terör ülkesi İsrail”

Yeni Akit 1. sayfasında manşetin altında “İsrail’e Kudüs ve Aksa mesajı” başlığıyla sunduğu haberin içinde, Herzog’un uçağının fotoğraf altında İsrail’den “Filistin halkına zulmeden terör ülkesi” diye bahsetti.

Akit yazarı Karahasanoğlu: “Basına kapalı görüşmede konuşulmuştur. İnşallah konuşulmuştur”

Yeni Akit yazarı Ali Karahasanoğlu, bugünkü yazısını Herzog’un ziyaretine ve özellikle de Saadet Partisi’nin bu görüşme nedeniyle hükümete yüklenmesine ayırdı.

Erdoğan’ın “Görüşmemizin temel unsurlarından biri tabiatıyla Filistin meselesiydi; konuya dair yaklaşımımızı ve hassasiyetimizi paylaştık” cümlesine işaret eden Karahasanoğlu, yalnızca bu cümleden vardığı çıkarımlarını şöyle anlatıyor:

“Kavgalı olduğunuz birisi ile buluştuğunuzda, tekrar bir tartışma çıkmasın diye, ‘Çiçek-böcek muhabbeti’ yaparsınız ya. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan… Tam da Saadet Partili kardeşlerimizin istediği gibi, direkt Filistin’den giriyor konuya. ‘İsrail’i ilk tanıyan Türkiye’ diye şirinlik kokan bir giriş yapmıyor. ‘O eskidendi. Şimdi biz varız’ tavrını sergiliyor.

“‘Bizimle görüşüyorsanız, Filistin’deki tavrımızdan vazgeçmemizi istemeyin’ duruşundan taviz vermiyor.

“Kemal Kılıçdaroğlu bu ülkenin başındaki isim olsa idi, İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde, Filistin’in F’sini bile ağzına alamazdı.”

Karahasanoğlu, “Cumhurbaşkanımızın ‘Gazze’ye abluka’da son durumu da dillendirmesini isterdim” diyor ve hemen ardından ekliyor; “Bu konuyu hatırlattığınız an, ilk karşınıza çıkacakların SP’nin ittifak ortakları CHP ile İP olmayacağını kim garanti edebilir?”

Karahasanoğlu yazının devamında, görüşmede Erdoğan tarafından dile getirilmeyen ama kendisinin hatırlatılmasını isteyeceği başlıkları da tek tek sayıyor: “Kudüs’ün statüsünün daha net konuşulması”; ‘Mavi Marmara ile amaçlanan hedefin gerçekleştirilmesi yolunda neler yapıldığının ve nelerin eksik kaldığının daha açık şekilde ortaya konulması”; “Filistinlilerin çektiği çileler”; “İsrail’in yayılmacı politikasının nerede ne zaman duracağı ve bugünkü sınırların bile tahammülleri çoktan aştığı” gibi başlıklar…

Hemen ardından bir umut ışığı yakıyor; “Basına kapalı görüşmede, belki bunlar da konuşulmuştur.”

Ve neden konuşulmuş olacağını düşündüğünü de açıklıyor; “İnşallah konuşulmuştur. Çünkü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakışan odur.”

İsmail Kılıçarslan: “Tarafım belli olsun”

Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan, ziyaretle ilgili yorum yapmadan İsrail’e tepki gösterdi:

“Şuraya yazayım da tarafım belli olsun: İsrail bir devlet değil, işgalci bir cinayet şebekesidir.”

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!