Hollanda seçimleri: Kürt aday Dilan Yeşilgöz’ün başbakan olması bekleniyor

.

Hollanda, erken genel seçimler için 22 Kasım'da sandık başına gidecek. Ülkenin 150 sandalyeli parlamentosu için 26 parti yarışıyor. Seçim çalışmalarında siyasi partilerin seçim programlarında iltica ve göç sorunu öncelikli maddelerin başında yer alıyor. Gerek Hollandalılar ve gerekse de sığınmacılar yeni hükümetin bu soruna çözüm bulmasını bekliyor.

Hollanda'da 22 Kasım'da yapılacak olan erken genel seçimler için artık geri sayım başladı. Ülkede yaklaşık 13 milyon 300 bin seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor.

Kürt aday Dilan Yeşilgöz’ün liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi’nin (VVD) seçimden galip gelmesi ve Yeşilgöz'ün başbakan olması bekleniyor

Hem seçmen, hem partiler ve hem de adayların gündeminde iltica ve göç sorunu ön planda bulunuyor.

Ter Apel kasabası Hollanda'daki göç krizinin sembolü haline geldi. Kasabada sığınmacıların kaldığı tüm kamplar dolu ve bazıları sokaklarda kalıyor.

 Hollanda vatandaşı Minnie Breider, "Umarım yeni hükümetin sığınmacılar için bir planı olur ve bir şeyler yapar. Burada çok fazla sorun var çünkü çok fazla göçmen var ve bir şeyler yapılması gerekiyor" dedi.

Bu seçimlerle Hollanda’nın yeni bir döneme gireceği ve yeni bir başbakan ile çoklu bir koalisyonun kurulacağı öngörülüyor. Ülkede 26 parti 150 sandalyeli parlamentoya girmek için yarışacak.

Ülkede Mark Rutte liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokrat 66 (D66) ve Hristiyan Birlik Partisi (CU) tarafından oluşturulan dörtlü koalisyon hükümeti, göçmen politikalarıyla ilgili müzakerelerde anlaşmaya varamadığı için dağılmıştı.

Ülkede koalisyon oluşturan partiler anketlerde çok büyük bir düşüş yaşarken mülteci karşıtlığı yapan partilerin yükselişte olduğu görülüyor. Ancak buna rağmen kendisi de Kürt olan Dilan Yeşilgöz’ün liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi’nin (VVD) seçimden galip gelmesi ve başbakan olması bekleniyor.

Yeşilgöz “Yasalarımızın ve prosedürlerimizin komşu ülkelere göre çok daha uygun olduğuna inanıyoruz, bu yüzden birçok insan buraya göç ediyor. Ben de göçmen olduğum için gerçek göçmenlerin güvenli bir yere sahip olması için bir karar vermemiz çok önemli” dedi.

Hollanda hükümetine göre geçen yıl ülkeye 21 bin 500'den fazla göçmen geldi ve bu sayının bu yıl artması bekleniyor.

Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) lideri Pieter Omtzigt de “Bu bir sorun, göçmen kabulünün sınırlandırılması gerekiyor ve bu da Avrupa ile çok fazla koordinasyon gerektiriyor. Bizim önerdiğimiz politikaların bazılarının uygulanması zor ama yine de denemek zorundayız” dedi.

Hollanda'nın en uzun süre görev yapan başbakanı Mark Rutte', göçmen krizi nedeniyle 7 Temmuz 2023 tarihinde 13 yıllık görevinden istifa etmişti. Hükümetinin çökmesi Hollanda'yı beklenmedik bir seçime sürüklemiş oldu.

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!