Remzi BUDANCİR
Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Ağaçkorur Köyü Beyrok Mevkiinde, 12 Eylül’de meydana gelen patlamada aralarında korucuların da olduğu 7 kişi yaşamını yitirmiş, 10 kişi de yaralanmıştı. Patlamanın ardından gözaltına alınan HDP Kulp Belediye Eşbaşkanları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay ile Şener Aktaş, Mehmet Abdin Karaman, Mehmet Emin Ay ve Ümit Fidan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. İçişleri Bakanlığı da Eş Başkanları görevden uzaklaştırarak yerlerine kayyım atamıştı.
Kulp patlaması ile ilgili hazırlanan iddianamede eş başkanlara yönelik suçlama ağırdı. "Nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürme" suçlaması ile karşı karşı kalan Belediye Eş Başkanları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay hakkında 8’er defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyordu. Yaklaşık 3 aydır cezaevinde bulunan Belediye Eş Başkanları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay ile 5 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Eş Başkanlar duruşmaya SEGBİS üzerinden katıldı.
Kulp Belediyesi Eş Başkanları Taş ve Ay ile Belediyenin Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş, HDP Kulp İlçe Eş Başkanı Abidin Karaman ve Mehmet Emin Ay tutuklu bulundukları Osmaniye T Tipi Cezaevi'nden SEGBİS sistemi ile duruşmaya katıldı. Kimlik tespitinin ardından sanıklar haklarındaki iddialara ilişkin ifade verdi.
Mahkeme Başkanı ilk olarak Belediye Eşbaşkanı Fatma Ay’a “Patlama olayı ile ilgili herhangi bir bağlantısı olup olmadığını sordu. Bunun üzerinde Fatma Ay, olay günü Adana’da olduğunu, olay yerine hiç gitmediğini ve bir bağlantısının olmadığını söyledi. Ay, kendisine yönelik suçlamaların ise asılsız olduğunu belirtti. Tutuklu yargılanan diğer eş başkan Mehmet Fatih Taş da suçlamaları kabul etmedi. Olay günü il dışında olduğunu anlatan Taş, dosyada bulunan "Çıngırak 1" ve "Çıngırak 2" kod adlı gizli tanıkların ifadelerinin yalan olduğunu söyleyerek, hakkındaki iddiaları kabul etmedi.
HTS KAYITLARI GİZLİ TANIK İFADELERİNİ ÇÜRÜTTÜ
Gizli tanık, patlamanın yaşandığı yere daha önce sanıkların gittiği ve transporter bir araç içerinde bu kişileri gördüğünü iddia etmişti. Bu iddialar iddianamede yer almıştı. Sanık Şener Aktaş’ın avukatı Barış Yavuz gizli tanığın bu ifadesini HTS kayıtlarıyla çürüttü. HTS kayıtlarını gösteren Avukat Yavuz, gizli tanığın ifadesinde belirttiği gün müvekkili Şener Aktaş’ın Narlıca’da olduğunu, olayın yaşandığı Ağaçkorur köyüne bu yerin 35 km uzaklıkta olduğunu anlattı. HTS kayıtlarında Eş Başkanlardan Mehmet Fatih Taş’ın da gizli tanığın anlattığının aksine o gün o saatte Bağlar ilçesinde olduğunu ifade eden Yavuz, gizli tanıklar için “çıngıraklar yalan söylüyor” dedi.
İddianamenin alelacele yazıldığını anlatan Yavuz, olayda yaralanan 10 kişi ve ölen 7 kişiye dair suçlamaya konu sevk maddelerinin dahi olmadığını aktardı. İddianamenin hukuka uygun olmadığını belirten Yavuz, olayda yaralananların görgü sahibi olmadıklarını dolayısıyla tutuklu sanıkların delilleri karartma gibi bir durumlarının olmadığını belirterek tutukluluğa son verilmesini istedi.
Yargılamaya neden olan iddianamede gizli tanık anlatımlarındaki çelişkileri ortaya koyan avukatlar, tahliye ve beraat talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, ifade ve savunmaların ardından Kulp Belediye Eş Başkanları Fatma Ay, Mehmet Fatih Taş’ın da aralarında bulunduğu 5 kişi hakkında yurt dışı yasağı koyarak tahliyelerine karar verdi. Duruşma 11 Mart 2020 tarihine ertelendi.
Kaynak: Artı Gerçek