İbrahim Finlandiya’da ‘Yılın Mülteci Erkeği’ seçildi

Her yıl Finlandiya’da yaşayan mülteci bir kadın ve erkeği “Yılın Mültecisi’ seçen Suomen Mülteci Yardım örgütü (Suomen Pakolaisapu), Helsinki’de yaşayan aile yardım çalışanı Somalili Farhia Abdin’i “2020 Yılının Mülteci Kadını” ve Raisio’da tercümanlık hi

Rojhılatlı İbrahim Kordnejad, Finlandiya’da Suomen Mülteci Yardım örgütü (Suomen Pakolaisapu) tarafından “2020 Yılın Mülteci Erkeği” seçildi.

İbrahim Kordnejad, siyasi faaliyetleri nedeniyle İran tarafından hakkında yakalanma kararı çıkarıldığından Rojhılat’tan kaçmak zorunda kaldı.

Rudaw’ın haberine göre 2006 yılında mülteci olarak ailesiyle birlikte Finlandiya’ya yerleşen Kordnejad’in hayali film yönetmenliği okumaktı, ancak Finlandiya’ya yerleşip dil öğrendikten sonra otobüs şoförü eğitimi aldı.

Rojhılat’ta yaralanan Kordnejad, vücudundaki yanıklar nedeniyle 12 kez ameliyat geçirdi. Bu nedenle şoförlük işinden emekli oldu ve tercüman olarak eğitim aldıktan sonra işe alındı. Pek çok dernek yönetiminde yer alan Kordnejad, belediye seçimlerinde de aday oldu ve bu yaz gönüllü tercümanlık eğitimi vererek becerilerini geliştirdi.

İbrahim Kordnejad, becerilerini yeni gelenlerin entegrasyon sürecinde daha faydalı olmaları için kullandı. YouTube videoları ile Kürtçe konuşanlar Fince ve Fin kültürünü öğretiyor. Koronavirüs salgının yayılmasıyla birlikte virüse karşı alınan tedbirleri Kürtçe’ye çevirerek daha fazla insanın tedbirlerden faydalanmasını sağladı.

Kordnejad, “Dil engeli nedeniyle mevcut bilgilerin Fince Kürt toplumuna etkili bir şekilde aktarılmadığını fark ettim. Finlandiya’da yaşayan Kürtlerin biri bile kanalım üzerinden doğru bilgiye ulaşması, kendimi önemli işler yaptığımı hissettiriyor” dedi.

Somalili Farhia Abdi ise, Aralık 2008’de bir çocuğuyla Somali’den mülteci olarak Finlandiya’ya geldi. Başlangıçta, oturma izni ve ailenin geri kalanının gelmesini bekledi, önyargılar ve ırkçılık gibi çeşitli zorluklarla karşılaştı, ancak Abdi çaba sarf etmekten vazgeçmedi.

Abdi, Huittinen Yetişkin Eğitim Merkezi’nde Fin dili okudu, mutfak asistanı oldu, sosyal ve sağlık hizmetleri alanında lisans derecesini tamamladı. Farhia Abdi, iltica kararından bir yıl sonra, diğer yedi küçük çocuğuna da, dört yıldan fazla bir süre sonra kavuştu.

Abdi bugün iki işte çalışıyor. İşlerinden birinde evinde geçici hafıza kaybı yaşayan yaşlılara bakıcılık yapıyor, diğerin de ise çok kültürlü aile işlerinin yapıldığı, göçmen ailelerin entegrasyonda desteklendiği Hyvinvointipalvelut Arjessa Oy’da aile hizmetleri işçisi olarak çalışıyor.

Abdi, “Mülteci kadınlara örnek olmak ve bekar bir anne olarak iyi işler yapabileceğinizi, dili öğrenebileceğinizi, çocuk yetiştirebileceğinizi ve işe gidebileceğinizi göstermek istiyorum” dedi.

 

Finlandiya Mülteci Konseyi, bu seçimle mültecilerin günlük yaşamdaki aktif ve olumlu faaliyetlerini, toplumundaki olumlu rollerine vurgu yapmak istiyor. Zorluklarına rağmen Abdi ve Kordnejad, azmi ve hayata karşı olumlu tavırlarıyla diğer Finliler kadar mülteciler ve göçmenler için de cesaret verici örnekler teşkil ediyor.

Suomen Mülteci Yardımı örgütü, 1998’den beri Yılın Mülteci Kadını ve 2016’dan beri Yılın Mülteci Adamı’nı seçiyor. Yılın Mülteci ödülünün amacı, mültecilerin yeni vatanlarında kendi hedeflerini ve hayallerini gerçekleştirmelerine destek olmak ve başarılı entegrasyon için cesaret verici bir örnek sağlamak şeklinde tanımlanıyor.

Avrupa Haberleri

2 ülke daha Schengen bölgesine dahil oldu
Almanya'da hükümet düştü!
Notre Dame Katedrali yangından 5 yıl sonra törenle açıldı
Suriye ordusu, Dürzi kenti Suveyda’nın kontrolünü kaybetti
Macron, Fransa'nın yeni başbakanını belirlemek üzere Sosyalistlerle görüştü