İdlib'de Bombardıman Devam Ediyor

Suriye’de rejimin kuşatma altındaki sivillere "insani koridor" açtığını duyurmasından birkaç saat sonra Şam yönetimine bağlı uçakların belirledikleri hedefleri bombaladığı bildirildi.

Suriye’de rejimin kuşatma altındaki sivillere "insani koridor" açtığını duyurmasından birkaç saat sonra Şam yönetimine bağlı uçakların belirledikleri hedefleri bombaladığı bildirildi.

İngiliz Times gazetesi, Suriye'nin İdlib vilayetindeki son gelişmelere sayfalarında yer verdi. Gazete, rejimin kuşatma altındaki sivillere "insani koridor" açtığını duyurduktan sonra, Suriye uçaklarının belirledikleri hedefleri bombaladığını yazdı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, İdlib'in güneyinden ayrılmak isteyenler için bir "insani koridor" oluşturulduğu duyurulmuştu. Siviller, hükümetin kontrolündeki topraklara gıda ve tıbbi yardım aldıktan sonra isterlerse bölgeden ayrılabilecekti.

Times'taki haberde ise Suriye uçaklarının bu açıklamadan sonra Han Şeyhun kasabasının kuzeyindeki yerleşimleri bombaladığı belirtiliyor.

Şam yönetimine bağlı askeri birlikler bu hafta stratejik önemi yüksek kasabayı ele geçirmişti.

Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin sözcüsü Naci Mustafa, rejimin sivillere yönelik "güvenli geçiş" teklifinin önemi olmadığını belirterek, "Bugün itibarıyla insanların Suriye rejiminin kontrolündeki alanlara hareket etmesi mümkün değil. Bu insanlar zaten rejimden kaçtılar” dedi.

Uluslararası Kurtarma Komitesi'nden Misty Buswell de Suriye yönetiminin geçmişte benzer "koridor" önerileriyle geldiğini ancak bunun sivillerin çektiği acıları pek de azaltmadığını belirtiyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Şam'ın, ülkenin tümü hükümetin kontrolüne geçene dek savaşı durdurmayacağını söylemişti.

Muallim, "Terörist gruplara yardım etmeye çalışan ve onlara sınırsız destek veren Türkiye'nin müdahalesine karşın savaş devam edecek" demişti.

“HAN ŞEYHUN’UN ELE GEÇİRİLMESİ MUHALİFLER İÇİN DARBEYDİ”

Times'taki haberden diğer bazı satırlar şöyle:

"İdlib, Suriye'de muhaliflerin elindeki son kale. Vilayette yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyordu. Bunların çoğu hükümet güçlerinin saldırıları sonrası diğer bölgelere kaçtı. Son günlerde on binlerce kişi Türkiye sınırına yöneldi.

Rusya rejimi, Türkiye muhalifleri destekliyor. 2018'de bu iki ülke bir 'tampon bölge' oluşturulmasında anlaştı. Ancak bu anlaşmaya karşın İdlib'de Nisan ayı sonunda hükümet güçleri yeniden hava saldırılarına başladı. Gözlamciler, geçen sürede 800'den fazla sivilin öldürüldüğünü, hastanelerin hedef alındığını söylüyor.

Suriye ordusu, El Kaide'nin uzantısı Heyet Tahrir el Şam'ın (HTŞ) kontrolündeki Han Şeyhun'u ele geçirdi. Bu, muhalif güçler için önemli bir darbeydi."

Haberde, Türkiye'nin Suriye'deki 12 askeri gözlem noktasından dokuzuncusu olan Morek'in kuşatma altında kaldığı ve hafta başında Suriye'de bir Türk konvoyuna saldırı düzenlendiği hatırlatılıyor.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın saldırı sonrası, Suriye'deki Türk gözlem noktalarının tümünün bulundukları yerde faaliyet göstermeye devam edeceklerini söylemişti.

Times'taki haberde ise Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 16 Eylül'de Rusya ve İran liderlerini Ankara'da ağırlayacağı, yapılacak Suriye zirvesinin önem taşıdığı belirtiliyor.

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!