İliç'te ekolojik kırım sürüyor: 'Siyanür sızıntısı durumunda tüm Fırat Havzası tehlike altında'

Maden arama çalışmaları nedeniyle Fırat Havzası’nın tehlike altında olduğunu söyleyen Polen Ekoloji'den Meltem İlayda Eroğlu, bölgedeki ekolojik kırıma dikkat çekti. Eroğlu, "Siyanür sızıntısı durumunda tüm Fırat Havzası'nın tehlike altında" dedi.

Dersim'de 2019 yılında 43 bin 500 hektar alan için maden ruhsatı verilen Ovacık ilçesine bağlı Merxo köyü birinci ruhsat sahası olarak belirlendi ve altın madeni arama yönelik çalışmaları sürüyor. Altın arama çalışmaları, Erzincan İliç ilçesinde bulunan Fırat’a siyanür akıtan Kanada merkezli SSR Mining ve Çalık Grubu’na bağlı Lidya Madencilik ortaklığındaki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yürütülüyor.

Dersim’de düzenlenen 21'inci Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne katılan ve bölgede gözlem yapan Polen Ekoloji'den Meltem İlayda Eroğlu, maden alanını ve bölgeye etkilerini değerlendirdi. Eroğlu, maden alanının Munzur Suyu'na 800 metre mesafede olduğu uyarısında bulunarak, siyanür sızıntısı durumunda tüm Fırat Havzası'nın tehlike altında olduğunu söyledi.

'BU MADEN PROJESİ MUNZUR SUYUNUN KESİLME TEHDİDİNİ OLUŞTURMAKTADIR'

Fırat Havzası'nda ilk olarak GAP projelerine karşı yıllar öncesinde ekoloji mücadelesinin başladığını hatırlatan Eroğlu, İliç'teki altın madeninin büyük bir tehdit sorunu olduğunu söyledi. "Siyanürün burada suyumuza, toprağımıza sızması, suya ve havaya sızması durumu söz konusu” diyen Eroğlu, “Bu maden projesi Munzur suyunun kesilme tehdidini oluşturmaktadır. Munzur suyunun kesilmesi, Fırat havzasının da Fırat Nehri'nin de kesilmesini beraberinde getiriyor. Fırat Havzası'nın bundan etkileneceği anlamına geliyor" diye belirtti.

KANSER RİSKİ

Munzur'da endemik balık türleri, bitki türleri ve dağ keçisi olduğunu, bunların da aynı tehditle karşı karşıya kaldığını ifade eden Eroğlu, “Halk bu maden projesiyle mülksüzleştirilecek. Coğrafya insansızlaştırılacak. Toprağın zehirlenmesi ve bölgenin mülksüzleştirilmesi sonucunda, insanlar bu projelere, bu şirketlere bağımlı hale gelecek. Daha sonrasında bu maden şirketlerinde çalışan insanlarımızın bedenleri zehirlenecek, kansere maruz kalacaklar. Böyle bir tehditle karşı karşıyayız" diye konuştu.

'YAŞANAN AYRIMCILIK FAŞİZMDEN KAYNAKLANIYOR'

Kurdistan coğrafyasında mücadele ettiklerini söyleyen Eroğlu, batıya sahip çıkan insanların Kurdistan’a aynı sahiplenmeyi göstermediği eleştirisinde bulundu. Eroğlu,“Cudi'deki orman yangınları, Şırnak'taki güvenlik gerekçeli ağaç kesimleri, Hevsel'de kesilen ağaçlar, Adıyaman'daki asbest sorunu, bizlere Kurdistan'daki ekolojik sorunları gösteriyor" dedi.

Bölgede yaşanan ayrımcılığın faşizmden kaynaklandığını dile getiren Eroğlu, bu mücadelede batıda sermayenin ön plana çıktığını, Kurdistan'da ise iktidarın ön plana çıktığının altını çizdi. Ekolojik kırımın sadece ağacın kesilmesi, suyun zehirlenmesinin değil, doğanın insansızlaştırılması, mezarlıkların sular altında kalması, dilin, halk sağlığının yok olması gibi sorunları da kapsadığını kaydeden Eroğlu, “Kurdistan'daki hiçbir ekoloji mücadelesi, sadece ekoloji mücadelesi değildir. Aynı zamanda bir kültür, gelecek, dil, mezhep sorunudur" dedi.

'EKOLOJİK MÜCADELE ÖRGÜTLENMELİ'

Ekoloji mücadelesinin Dersim'e yakışır şekilde ilerlemediğini ifade eden Eroğlu, "2-3 senedir yavaş bir mücadele söz konusu ve bu durum Dersim'in devrimci hafızasına, potansiyel hafızasına yakışmıyor. Burada yapılacak her şey, tüm Fırat Havzası'nı etkileyeceği için Dersim'in mücadele pratiğinin ortaya çıkarılarak, örgütlenmesi gerekir. Halkın öznesi olduğu bir mücadele örgütlenmelidir. Halkın özne olmadığı hiçbir mücadele kazanılamaz. O yüzden halk buradaki toprağına, suyuna sahip çıkarsa, kazanmaktan başka hiçbir sonuç bize kalmayacaktır" diye konuştu. (MA)

Kurdistan Haberleri

Dersim ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Mesud Barzani: Her türlü barış girişimine destek veriyoruz
Associated Press: Irak'taki “azınlıklar” nüfus sayımından endişeli
İHD Batman: Gözaltına alınanlara ‘Ölürüm Türkiyem’ dinletildi
Harpagon'un Askeri Dehası ve Stratejik Vizyonu: Bir Yunan Milliyetçiliği Eleştirisi