İlk romantik öpücük Mezopotamya’dan

.

Araştırmacılar, ilk dudak dudağa öpüşmeyi resmeden kil tablet buldu. Uzmanlar MÖ 2500'den İtibaren cinselliğin ve öpüşmenin ilk kez Mezopotamya metinlerinde işlendiğini ve o yıllarda da toplumsal bir tabu olduğunu belirtti.

Oxford ve Kopenhag üniversitelerinde bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada Eski Mezopotamya'ya ait kil tabletlerde ilk dudak dudağa öpüşmenin kanıtları bulundu. Çalışmanın yazarlarından Dr. Sophie Lund Rasmussen, "Öpüşmek, her zaman ortalıkta varmış gibi hissettiren, ancak bir yerden başlaması gereken ve sandığımızdan daha eski olduğunu düşündüğümüz bir şey" dedi.

İlk öpücük 4500 yıl önce Mezopotamya’da gerçekleşti

Sciencce dergisinde yayınlanan araştırmanın sonuçları, eski Mezopotamya metinlerinden yola çıkarak, Fransız öpücüğü olarak bilinen romantik öpüşmenin ilk olarak 4500 yıl burada ortaya çıktığını öne sürdü. Bilim insanları günümüzün aksine öpüşmenin o dönemlerde cinsel ilişki sonrası bir aktivite olabileceğini düşünüyor.

  

Uzmanlar ayrıca, evli bir kadının başka bir adamın öpücüğüyle nasıl yoldan çıkacağını anlatan antik Sümerce bir metnin olduğunu da belirterek, öpüşmenin o dönemde evlilik öncesi bir tabu olduğu kanısına vardıklarını belirtti.

O zaman da hoş karşılanmıyordu

Rasmussen, “O zamanlar, iş öpüşmeye geldiğinde, bugün bazı kültürlerde olduğu gibi, halka açık sevgi gösterileri hoş karşılanmıyordu” ifadelerini kullandı. Diğer taraftan, çalışmanın yazarları “öpüşme”nin MÖ 2500'den itibaren eski Mezopotamya metinlerinde anlatıldığını ve çok sayıda kültürde yaygın olduğunu vurguladı.

Çalışmanın diğer yazarı Dr Troels Pank Arboll, "Öpüşme, yalnızca herhangi bir bölgede ortaya çıkan ve oradan yayılan bir gelenek olarak görülmemeli. Bu eylem, birkaç bin yıl boyunca birçok antik kültürde uygulandı” dedi. (Kısa Dalga)

Kurdistan Haberleri

Dersim ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Mesud Barzani: Her türlü barış girişimine destek veriyoruz
Associated Press: Irak'taki “azınlıklar” nüfus sayımından endişeli
İHD Batman: Gözaltına alınanlara ‘Ölürüm Türkiyem’ dinletildi
Harpagon'un Askeri Dehası ve Stratejik Vizyonu: Bir Yunan Milliyetçiliği Eleştirisi