"İngiltere’nin Kürt Politikası" kitabı çıktı

Araştırmacı Nihat Karademir, “İngiltere’nin Kürt Politikası” kitabı Nûbihar Yayınları tarafından çıkarıldı.

Haber Merkezi- Nihat Karademir’in 592 sayfalık “İngiltere’nin Kürt Politikası” kitabı Nûbihar Yayınları aracılığıyla kitapseverlerle buluşturuldu.

“Araştırma - İnceleme, Azınlıklar & Etnik Gruplar, Osmanlı Tarihi” kategorilerinde eserleri bulunan Nihat Karademir, şimdiye kadar “Korku ve Umut, Osmanlı'nın Son Yüzyılında Kürtler, Sultan Abdülhamid ve Kürtler” kitaplarını kaleme aldı.

Araştırmacı yazarın son kitabı ise “İngiltere'nin Kürt Politikası” Nûbihar Yayınları tarafından okurların beğenisine sunuldu.

8 bölümünden oluşan kitabın girişi; I. Dünya Savaşı’nda İngilizler, Araplar ve Kürtler başlığını taşırken, kitap; birinci bölüm Süleymaniye’de Bir Yönetim Kurma Çalışmaları Ve Şeyh Mahmut’un Yükselişi” ile başlayıp, “Manda Yönetiminin Son Dönemlerinde Kürt Sorunu (1930-1932)” başlığıyla sekizinci bölümle son buluyor.

“İngiltere'nin Kürt Politikası” kitabının arka kapağında, şu ifadere yer verildi:

“Modern Ortadoğu’nun Osmanlı sonrası tarihi yazılırken Kürtler ya diğer bölgesel halklardan önemli ölçüde izole edilerek incelenmişlerdir ya da Kürt varlığı Modern Ortadoğu’nun oluşum sürecinde bir teferruat düzeyinde ele alınmıştır. Ancak her iki durumda da bölgedeki ulus-devletlerin ürettiği hâkim paradigmaların da etkisiyle Kürtlerin siyasal talepleri veya bu talepleri dile getiren oluşumlar bölgeyi dizayn eden emperyalist güçlerle ilişkilendirilerek itibarsızlaştırılmış ve kolaylıkla gayri-meşru ilan edilmişlerdir. Birinci Dünya Savaşı’ndan 1932 yılında sona eren Manda Yönetimi’ne kadar olan dönemi inceleyen bu çalışma sadece Kürtlerin modern tarihini ve bu tarihi süreç içerisinde İngilizlerle olan ilişkilerini, başta Türkler ve Araplar olmak üzere bölgenin diğer halklarının tarihi ile de ilişkilendirerek ve özellikle Irak’ın kuruluş ve oluşum sürecini vurgulayarak inceleyen bir deneme değil, aynı zamanda da yukarıda zikredilen paradigmaya yönelik bir meydan okumadır. 

Rojava’nın, Güney Kürdistan’ın, Kerkük’ün, Cezire’nin, Fırat’ın doğusunun, petrol ve su yataklarının, Kürtlerin özerklik taleplerinin sadece bölgenin değil, dünyanın da gündemini meşgul ettiği ve dört ülkeyi ilgilendiren Kürt Sorunu’nun özellikle dışarıdan gelen müdahalelerin de etkisiyle yeniden bir Kürdistan Sorunu’na evirilmeye başladığı bir dönemde hazırlanan bu çalışma, aynı zamanda Kürt toplumunun ve siyasetinin geçmişten gelen zafiyetlerini tahlil etmek için önemli veriler ve asla göz ardı edilmemesi gereken tarihsel bir deneyim de sunmaktadır. Kuşkusuz en ilginç deneyim ise bugün konuşulanların yüz yıl önce de konuşulduklarına ve diplomasi masalarında yıllarca tartışıldıklarına tanıklık etmek olacaktır.”

Kurdistan Haberleri

Van’da binlerce yıllık obsidyen atölyeleri
Diyarbakır Barosu, ‘Ermeni Soykırımı’ davasından beraat etti
Arif Qurbani; Bölgedeki savaşın gölgesinde Kürdistan seçimleri: Siyasi kriz ve gelecek belirsizliği
Ortadoğu'daki savaşlar ve Tukidides Tuzağı - Faik Bulut *
Başbakan Barzani, Erbil'de Uluslararası Sanayi ve İnşaat Fuarı’nı açtı