İÖP ve KDP'den sonra Yeşiller Partisi'ne de izin verilmediği ortaya çıktı

.

Yeşiller Partisi 21 Eylül 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı'na kuruluş dilekçesini vermek için başvurdu. 6 ay geçmesine rağmen "alındı belgesi" verilmeyen Yeşiller Partisi, hukuki süreç başlattı

İÖP ve KDP’den sonra Yeşiller Partisi’ne de izin verilmediği ortaya çıktı / Fotoğraf: AA

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na göre Türkiye'de sadece 2020 yılında tam olarak 27 yeni parti kuruldu.

En son 8 Şubat 2021'de de Gelişim ve Demokrasi Partisi (GDP) adında yeni bir parti kuruldu.

Son kurulan parti ile beraber Türkiye'de toplamda 108 parti siyasi faaliyet yürütüyor. 

Siyasi partiler istenilen belgeleri İçişleri Bakanlığı'na bildirip "alındı belgesi" aldıktan sonra siyasi faaliyetlerine başlıyor.

Ancak bu her zaman böyle kolay olmayabiliyor. Çünkü başvuru yapan kimi partilere izin verilirken, bazılarına da izin verilmiyor.

Yeşiller Partisi'nin başvurusunun üzerinden 6 ay geçti

Mesela İnsan ve Özgürlük Partisi (İÖP) ile Kürt Demokrat Partisi (KDP) bunlardan iki tanesi.

İnsan ve Özgürlük Partisi (İÖP) Mayıs 2018'den beri başvurmasına rağmen kuruluş dilekçeleri işleme konulmuyor. 

Kürt Demokrat Partisi de benzer durumu yaşıyor. Gerekçe olarak da "yetkili izinde", "yetkili kimse yok" veya "pandemi süreci" gösteriliyor.

Benzer gerekçelerle İçişleri Bakanlığı'ndan "alındı" belgesi alamayan bir diğer siyasi oluşumun da Yeşiller Partisi olduğu öğrenildi.

Yeşiller Partisi, İçişleri Bakanlığı'na ilk müracaatı 21 Eylül 2020 yaptı.

Belgelerin bakanlığa teslim edilmesinin üzerinden 6 ay geçti. Ancak Yeşiller Partisi'ne hala "alındı" belgesi verilmedi.

İÖP ve KDP gibi Yeşiller Partisi'ne de ilk gerekçe "ilgili personel yok" oldu. 

Daha sonra koronavirüs sürecinin etkisiyle çalışma düzeni gerekçe sunuldu.

Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partiler

Uzun uğraşlarına rağmen "alındı" belgesini alamayan Yeşiller Partisi, dün itibariyle hukuki süreci başlattı.

"Anayasal haklarımız engelleniyor"

Parti yaptığı açıklamada, "Yeşiller Partisi olarak en temel hakkımız olan siyaset yapma ve örgütlenme hakkımıza sahip çıkmak ve partimizin kuruluş sürecini tamamlamak üzere dava açıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı, parti olarak örgütlenme haklarının peşinde olduklarını söyledi.

Urbarlı, "Siyaset yapmak için parti olmak gerekmiyor evet, ama biz Yeşiller Partisi olarak yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Tüzel kişilik kazanma çalışmalarının engellenmesinin perde gerisinde neler olabileceğine dair çok fikir ortaya atabileceklerini ancak perde gerisi yerine önü ile ilgilendiklerini kaydeden Urbarlı, şunları kaydetti:

"Biz demokratik bir ülkede yaşamak ve anayasal haklarımızı kullanmak istiyoruz. Bu şu anda engelleniyor. Anayasal bir hakkın engellendiği durumda perde gerisine bakmak gerekmiyor bizce, çünkü perdenin önü yeterince fikir veriyor. Bürokrasinin uzun koridorlarında mı bir sıkıntı oldu yoksa politik bir sebep mi var bunu hukuki sürecin sonunda göreceğiz."

Koray Doğan Urbarlı / Fotoğraf: Yeşiller Partisi basın birimi

"Dünya ekonomik, sosyal ve ekolojik krizde"

Hem Türkiye'nin hem de dünyanın Yeşiller Partisi'ne ihtiyacı olduğunu belirten Urbarlı, "Biz sadece ekoloji ile ilgilenen bir parti değiliz. Dünya şu anda üçlü bir krizin içinden geçiyor. Ekonomik kriz, sosyal kriz ve ekolojik kriz. Bu üç krize de yanıtları olan ve bunu küresel ölçekte çözebilecek fikirleri olan bir ideolojimiz var" diye konuştu.

"Evimiz yanıyor, bu yangını söndüreceğiz" sloganıyla yola çıktıklarını aktaran Urbarlı, "Birden fazla anlamı olan bir slogan. İlk önce elbette ki küresel iklim krizine referans veriyor. Küremiz sürekli ısınıyor ve bunun sebebi biziz. Küremizi yakıyoruz. Bir diğer anlam da içinden geçtiğimiz ekonomik buhranı işaret etmesinde. Giderek fakirleşiyoruz, ekonomi yönetimi çok kötü durumda ve mutfaklarda bir yangın var. Hem iklim krizine hem de ekonomik buhrana karşı yanıt Yeşil Politikada" değerlendirmesinde bulundu.

"Toplumsal olarak zihniyet değişmeli"

Türkiye'de siyasetin erkeklerin egemenliğinde bir siyaset olduğunu ifade eden Urbarlı, devamında şunları aktardı:

"En son İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması da bunun bir göstergesi. Partiler kadınlara ve gençlere görevler veriyor ve hayatlarına devam ediyorlar. Biz hem parti içerisinde hem de toplumsal olarak bu zihniyetin değişmesi gerektiğini söylüyoruz. Eş sözcülük sistemi, yüzde 50 kadın kotası ve yüzde 5 LGBTİ kotası hem bu değişiklik için parti içinde uyguladığımız sistemler."

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı, partilerinin 10 ilkesi olduğunu belirterek bunları şu şekilde sıraladı: 

"Doğaya uyum, iklim kriziyle mücadele, barış ve şiddetsizlik, toplumsal cinsiyet eşitliği, feminizme yönelik saldırılara karşı küresel mücadele, yerel ve doğrudan demokrasi, sürdürülebilirlik, adil paylaşım, özgür yaşam ve çoğulculuk."

Abdulhakim Günaydın/independentturkish.com 

Siyaset Haberleri

Bir Türkiye-İsrail savaşı çıkar mı?
ABD Suriye'den askerlerini çekecek mi: Trump'tan açıklama
Ahmet Türk: İki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir
‘Demir Yumruk’ Gölgesinde ‘Türk-Kürt Kardeşliği’ - Arzu Yılmaz*
AK Partili Yayman 'PKK'nin silah bırakacağı' tarihi açıkladı!