IRAK - Enfal soykırımında katledilenlere ait toplu mezarlar açılıyor

.

 Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu, dönemin Irak lideri diktatör Saddam Hüseyin'in emriyle başlatılan ve yaklaşık 6 ay süren Enfal Katliamı'nda hayatını kaybedenlere ait toplu mezarı açma çalışmalarının başladığını duyurdu.

Komisyonun, Musenna kentindeki ofis müdürü Macid Naim el-Ceyaşi, konuyla ilgili yazılı açıklama yayımladı.

İlgili komite tarafından ortaya çıkarılan toplu mezarı açma çalışmalarının başladığı aktarılan açıklamada, mezarın, Musenna kent merkezine 200 kilometre uzaklıktaki Selman ilçesinde yer aldığı kaydedildi.

Açıklamada, katledilen kişi sayısı ve toplu mezarın sınırlarının belirlenmesi, ardından ceset kalıntılarının sınıflandırılması, örnekler alınması, eşleştirilmesi ve ailelerine teslim sürecine ilişkin teknik ekibin nihai raporlarını sunmasının beklendiği aktarıldı.

Musenna vilayetine bağlı Nugreselam bölgesinde bulunan Semawe çölünde, 2019 yılında da 4 toplu mezar tespit edilmişti. Açılan mezarların birinde çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 75 kurbana ait kemikler çıkarılmıştı.

Enfal Soykırımı

Saddam Hüseyin'in emriyle Mart 1988'de başlayan ve eylül ayının sonuna kadar devam eden,” Enfal Operasyonları” olarak da bilinen Enfal soykırımında, kadın, çocuk, yaşlı, genç yaklaşık 182 bin Kürt katledildi.

Güney Kürdistan’da boydan boya 8 aşamada gerçekleştirilen operasyon ismini Kur'an'daki Enfal Suresinden alıyor. Enfal Arapça “Savaş Ganimetleri” anlamına geliyor.

Enfal soykırımında binlerce Kürt, evlerinden alınarak Irak çöllerine götürüldü ve buralarda kazılan çukurlara canlı olarak gömüldü.

Yine 4500 köy ve 30 ilçe yerle bir edildi, 1800 okul, 300 hastane, 3000 cami ve 27 kilise yıkıldı.

Enfal soykırım projesi özellikle 1988 yılında doruğa ulaştı. Enfal Operasyonu kara harekatları, havadan bombalamalar, yerleşkelerin sistematik bir şekilde yıkılması, toplu zorunlu göçler, idam mangaları ve kimyasal silah kullanımı dahil her türlü insanlık dışı uygulama ile hayata geçirildi.

Güney Kürdistan’da en az 1 milyon insanın göç etmesine neden olan Enfal operasyonları döneminde, 16 Mart 1988’de Halepçe ve çevresine yönelik yeni bir saldırı başlatıldı. Kimyasal silahlarla saldırılan kentte en az 5 bin kişi hayatını kaybetti.

Soykırımdan canlı kurtulanlar ise normalden çok daha yüksek oranlarda sağlık sorunuyla karşı karşıya kaldı.

Kürdistan Bölgesi'nde her yıl 14 Nisan, Enfal Soykırımı'nın yıl dönümü olarak anılıyor. 

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi