Bugün Irak’ın Baas rejiminin lideri, diktatör Saddam Hüseyin’in idam edilişinin üzerinden 14 yıl geçti.
Arap milliyetçiliği ile Arap sosyalizminin bir karışımı olan Baasçılığı benimsemiş olan Baas Partisi'nin ve daha sonra Irak’ı uzun süre diktatörlük ile yöneten Kürtlere karşı korkunç kanlı katliamları ile tarih sayfasına geçen Saddam Hüseyin’in idamının 14’üncü yıldönümü.
ABD ve müttefikleri 20 Mart 2003 tarihinde Irak Baas rejimine karşı bir operasyon başlatmış, 9 Nisan 2003 tarihinde Baas rejimi yıkılmıştı. Saddam Hüseyin ise yakalanamamıştı.
13 Aralık 2003 tarihinde Tikrit’te bir bahçedeki bir kanalizasyonda Saddam Hüseyin yakalandı.
5 Kasım 2006'da, 1982'de Duceyl'de 148 Iraklı Şiinin öldürülmesinden sorumlu tutularak idam cezasına mahkûm edildi.
İdamından çok kısa bir süre önce Amerikalılar tarafından Iraklılara teslim edilen Saddam Hüseyin'in idam cezası, 30 Aralık 2006 tarihinde Bağdat'ın kuzey mahallelerinden Kazımiye'de bulunan bir askeri üste yerel saatle sabah 06:00'da infaz edildi.
İdamı ardından Saddam Hüseyin’in cenazesi doğduğu yer olan Tikrit’in Oce köyüne gömüldü. Ancak, Saddam Hüseyin’in katliamının mağdurlarının mezarlığa saldırıcağı endişesiyle aşireti Elbunasir tarafından gizli ve korunaklı bir yere götürüldü. Saddam Hüseyin’in mezarının yeri gizli tutuluyor.
Saddam Hüseyin kimdir?
28 Nisan 1937 tarihinde, Irak'ın Tikrit kentine 13 kilometre uzaklıkta bulunan El Oce köyünde, El Elbunasir aşiretine mensup fakir bir ailenin bebeği olarak dünyaya geldi. Babası, henüz Saddam Hüseyin dünyaya gelmeden öldü.
Saddam Hüseyin, 1968 darbesinde Baas partisini iktidara taşıyan anahtar rol oynadı.
1968’den 1991’e kadar iktidarda olan Saddam Hüseyin, ülkeyi demir yumrukla yönetti. Kürt, Kakeyi, Feili Kürtler, Şiiler, Türkmen ve muhaliflere karşı korkunç katliamlar yaptı.
Kürtlere ve Şiilere karşı büyük katliamlarda bulundu. Irak'ta çeşitli katliamlar ve tasfiyeler sonucunda Saddam hükûmeti altında katlettiği insan sayısının 250.000 olduğu tahmin edilmektedir. Enfal katliamı, kimyasal bombalamalarda, diri diri gömdüğü ve zindanlarda 182 binin üzerinde Kürt vatandaşı katletti. Saddam Hüseyin'in yönetimi altında 8 bin Barzan erkeği, Halepçe'de kimyasal bombardımanında 5 bin Kürt vatandaşı, binlerce feili ve kakeyi Kürdü, Enfal'da yüzbinlerce Kürt katledildi. 5 binin üzerinde Kürdistan köyü yok edildi. Enfal katliamı adı altında, Irak'ın güney çöllerine götürerek topluca katlettiği Kürtlerin toplu mezarların henüz bir çoğuna ulaşılamadı.
Rusya'dan AB yaptırımlarına misilleme
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik aldığı yaptırım kararına karşılık bazı Alman güvenlik ve istihbarat teşkilatlarının üst düzey yöneticilerine ülkeye giriş yasağı koyulduğunu duyurdu.
Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Berlin yönetiminin 2015 yılında Alman Federal Meclisi'ne yapılan siber saldırıda Rus izinin olduğunu iddia ettiği hatırlatıldı.
AB’nin Rusya’ya karşı tek taraflı yeni bir yaptırım paketi için bu durumun bahane edildiği savunulan açıklamada, 22 Ekim 2020’de AB Konseyi’nin iki Rus vatandaşı ve bir Rus firması hakkında yaptırım kararı aldığını ifade edildi.
Açıklamada, AB'nin yaptırım kararına cevap olarak Moskova’nın Rusya topraklarına girmesi yasak olan Alman vatandaşlarının listesini genişletme kararı aldığı kaydedildi.
Diplomatik mütekabiliyet ilkesi gereği Rusya’nın Alman Savunma Bakanlığı sisteminin parçası olan güvenlik ve istihbarat teşkilatlarının bazı üst düzey yetkililerinin ülkeye giriş yasağı listesine dahil edildiği vurgulandı.
Açıklamada, yaptırım listesine dahil olan yetkililerin isimlerine yer verilmedi.
Alman Federal Meclisi 2015 yılında çeşitli siber saldırılara maruz kalmış, kurumun bilişim altyapısı çökmüştü.