İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Kürtçe mesaj

.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Irak ve Kürdfistan Bölgesi'ne gerçekleştirdiği ziyaretin birlik ve beraberliğe dayalı olduğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, sosyal medya platformu X hesabından geçtiğimiz hafta Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili Kürtçe paylaşım yaptı.

Ziyaret kapsamında İran ile Irak arasında 14 mutabakat zaptının imzalandığını belirten İran Cumhurbaşkanı, "İki ülke ilişkilerinde önceliğimiz ortak bir dil ve vizyona ulaşmaktır. Irak'ta iki ülke arasındaki dayanışmanın daha da artmasına yol açacak verimli toplantılar yapıldı." ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyet, Bağdat’taki temaslarının ardından 12 Eylül 2024 Perşembe günü sabah saat 8.15 sularında ulaştığı Erbil Uluslararası Havalimanında Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani tarafından karşılanmıştı.

Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Kürdistan Bölgesi Hükümetinden yetkililerle bir araya gelen Pezeşkiyan, daha sonra özel olarak Başkan Mesud Barzani ile görüşmüştü.

Başkan Mesud Barzani, görüşmede, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’a Kürt şair Ahmedi Xani'nin gerçek bir hikayeden yola çıkarak değerli ve uzun bir Kürtçe Mesnevi'ye çevirdiği, Mem adında bir erkek ile Zîn adındaki bir kızın hüzünlü aşk hikayesini anlatan “Mem û Zîn” kitabını hediye etmişti.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Başkan Mesud Barzani’yi resmi olarak Tahran’a davet etmişti.

 

Kurdistan Haberleri

1990’lı yıllarda yakılarak boşaltılmıştı: Tarihi köye ‘Sit’ yasağı
Kürdistani Bölgeler Kurulu: Araplaştırma politikası nüfus sayımını tehdit ediyor!
Dersimlilere göre uzun yaşamın sırrı organik beslenmek ve kul hakkı yememek
Hasta Türkçe bilmiyor diye muayene edilmedi
Hakurk, Gare, Kandil ve Asos’a hava saldırısı