İsmail Beşikci Güz Akademisi: 17. ve 18. yüzyılda Kürdistan

.

2024 İsmail Beşikci Güz Akademisi, 'Doğulu toplumlar' başlığı altında o toplumları pasif, durağan, özel mülkiyetin olmadığı ve tek kişi yönetiminin baskın olduğu bir düzende yaşadıklarını ifade eden ve bunu da ' Doğu Despotizmi', 'Mutlakiyetçi Devlet' şeklindeki kavramsallaştırmalarla oluşturduğu bir arka planla şekillendiren yaklaşımların 17. ve 18. yüzyılda Kürdistan coğrafyasını ele alan çalışmalardaki etkisine dikkati çekmek istemektedir.

17. ve 18. yüzyılda Kürdistan

Koordinatör: Can Şeker

Moderatör: Elif Gün

"Kürdistan'ın Nomosu"ndan bahsetmek ve/ya bunu kurmak mümkün müdür? sorusu başta olmak üzere birçok soru sorarak başladığımız Kürdistan’ın Nomosu tartışmalarını “21. Yüzyılda Kürdistan’ın Nomosu” başlığıyla gerçekleştirdiğimiz 2023 Bahar Akademisi ve "20. Yüzyılda Kürdistan'ın Nomosu" başlıklı 2023 Güz Akademisi takip etmiştir. 2024 Bahar Akademisi ise, 19. yüzyıl Kürdistan tarihi özelinde salt 'elitler', 'siyasal yapılar' ve/ya 'kişi/olay' temelli bir tarihsel yazımın ötesine geçmenin imkanları üzerinde tartışmayı hedeflemiş ve 'alternatif tarih tartışmaları'na odaklanmıştır.  Son akademide, 20. yüzyılda Kürt ulusunun merkezde olduğu ulus devlet(ler)in kurulamamış olmasının ulusal ve uluslararası sebeplerinin kökenlerinin arandığı 19. yüzyıl Kürdistan tarihinde farklı toplumsal kesimlere merkezi bir konum (kolektif özne) inşa etmenin olasılıklarına da yer verilmiştir.

Fakat 17. ve 18. yüzyıl aralığının genelde Osmanlı özelde ise Kürdistan çalışmalarında kaynak sorunu, büyük isyanların varlığı gibi birçok neden gösterilerek çoğunlukla 'silik', 'geçiş' veya 'ara dönem' şeklinde ele alınması dikkate değerdir.

2024 İsmail Beşikci Güz Akademisi ise, 'Doğulu toplumlar' başlığı altında o toplumları pasif, durağan, özel mülkiyetin olmadığı ve tek kişi yönetiminin baskın olduğu bir düzende yaşadıklarını ifade eden ve bunu da ' Doğu Despotizmi', 'Mutlakiyetçi Devlet' şeklindeki kavramsallaştırmalarla oluşturduğu bir arka planla şekillendiren yaklaşımların 17. ve 18. yüzyılda Kürdistan coğrafyasını ele alan çalışmalardaki etkisine dikkati çekmek istemektedir. Bu yüzyıllardaki Şer'iyye Sicilleri başta olmak üzere birçok kaynaktan istifade ederek yapılan akademik çalışmaların ise, yukarıda ifade edilen çerçevenin dışına çıkma konusunda bizlere sunabileceği imkanlar bu akademinin konusudur.

Akademimiz online ve dili Kürtçedir.

Not: Derslere düzenli katılım beklenmektedir. Program sonunda beş haftadan dördüne katılan öğrencilere katılım belgesi verilecektir.

Son Başvuru Tarihi: 09.12.2024

Sonuçların Açıklanacağı Tarih: 10.12.2024

Programın Başlayacağı Tarih: 14.12.2024

Programın Biteceği Tarih: 18.01.2025

Gün ve Saat: Cumartesi, 14.00-17.00

HEFTE

BEŞDAR

MIJAR

Hefteya Yekem

14.12.2024

Veysel Başçı

Panoramaya Rojhilatê Kurdistanê di Sedsala 17an û 18an de

Hefteya Duyem

21.12.2024

Mehmet Rezan Ekinci

Di Sedsala 17an de li Kurdistanê Têkoşîna Sefewî û Osmanîyan û Rolên Mîrektîyên Kurdan

Hefteya Sêyem

04.01.2025

Muhsin Soyudoğan

Aboriya Siyasî ya Eşîran: Mînaka Ayntaba (Dîlok) Osmanî

Hefteya Çarem

11.01.2025

Sacha Alsancaklı

Di sedsala 17an de Nêrîneke Siyasî û Civakî li Kurdistanê

Hefteya Pêncem

18.01.2025

Zülküf Ergün

Keşifkirina Ehmedê Xanî di Pêvajoya Avakirina Kanoneke Neteweyî de bi Berawirdkirina Sedsala 17an û Serdema Modern

 

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi'den 'IŞİD' açıklaması: Operasyonlar askıya alındı
Diyarbakır’da 47 kitap hakkında toplatma kararı
Hafız Esad’ın mezarı yakıldı
ABD'nin başına ödül koyduğu Afgan bakan suikastla öldürüldü
Neçirvan Barzani, Almanya Savunma Bakanı Pistorius ile görüştü