Türkiye'nin 'sefalet endeksi' geçtiğimiz yıl yüzde 29.3 seviyesindeyken bu yılın mayıs sonu itibariyle 84.4'e yükseldi. Dünya gazetesi yazarı Servet Yıldırım, "Resmi olarak her 5 gençten birisi işsiz. Enflasyon yüzde 80’e yaklaştı ve halen zirveyi görebilmiş değiliz" dedi.
Türkiye’de ‘sefalet endeksi’ son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. “Ekonomilerdeki refah ya da sefalet düzeyini gösteren endekslerden en çarpıcı olanı sefalet endeksidir” diyen Dünya gazetesi yazarı Servet Yıldırım, endeksin yüksek enflasyon ve işsizliğin göstergesi olduğuna dikkat çekti. Yıldırım, yazısında şunları kaydetti:
‘TÜRKİYE’DEKİ BOYUTU ÜRKÜTÜCÜ’
“Sefalet Endeksi neredeyse tüm dünyada artıyor ama Türkiye’deki artışın boyutu çok ürkütücü. En son geçen yıl ortasında baktığımda Türkiye’nin sefalet endeksi değeri yüzde 29.3’tü. Geçen yıl 11 Mayıs’ta sefalet endeksini 10 yıl öncesine göre ikiye katladığımızdan yakınmışız. Oysa o günden bugüne geçen bir yılda üçe katlamışız. En son açıklanan TÜİK verilerine göre işsizlik oranı Mayıs’ta yüzde 10,9’muş. Aynı ay itibariyle yıllık TÜFE enflasyonu ise yüzde 73,50. Yani mayıs sonu itibariyle sefalet endeksi değerimiz 84,4. Bu neredeyse son 25 yılın en yüksek değeridir.
‘SEFALETİ EN FAZLA HİSSEDEN DÜŞÜK VE ORTA GELİR GRUPLARI’
Sefalet endeksinin yükseldiği dünyadaki gelişmiş birçok ülkede işsizlik az çok kontrol altıda bulunuyor. Onlarda sefalet endeksini yukarı çeken faktör enflasyon. Türkiye’de ise “işsizlik yüksek” ve “enflasyon çok yüksek”. Endeks bize yükselen enflasyon ve işsizliğin büyük bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor. Her ne kadar ülkenin bütünü işsizlik ve enflasyondan etkilense de bu tehdidin asıl hedefi düşük ve orta gelir gruplarıdır. Sefaleti en fazla hisseden onlardır. Bu yönüyle aslında “misery index” yani sefalet endeksi aynı zamanda bir tür mutsuzluk endeksidir.
‘ENFLASYONDA ZİRVEYİ HENÜZ GÖRMEDİK’
Türkiye geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında en yüksek sefalet oranına sahip olan ülke durumunda. Bu da bizi en kırılgan ekonomiler arasına sokuyor. An itibariyle hem “yüksek” hem de “inatçı” işsizlik ve enflasyon sorunlarımız var. Büyürken bile yeterince istihdam yaratamayan bir ekonomimiz var. Resmi olarak her 5 gençten birisi işsiz. Enflasyon yüzde 80’e yaklaştı ve halen zirveyi görebilmiş değiliz.”