İsveç Erdoğan'ın sözünü ettiği 130 kişiyi 'bulamadı'

.

Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'ya NATO onayı için 130 kişinin iadesinin istendiği yönündeki sözleri tartışma yarattı. Finlandiya Parlamentosu'nun Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Halla-aho, İsveç'in bu kişilerin kimliğine dair bir fikri olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine Türkiye'den onay çıkması için 130 kişinin iadesini istediklerine dair açıklaması Helsinki'de şaşkınlık yarattı. Finlandiyalı siyasetçiler bu açıklamayı, Erdoğan'ın İsveç'te yapılan bir gösteride kuklasının ters bir şekilde asılmasına karşı verilen "öfkeli bir yanıt" olarak yorumladı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, devlet televizyonu YLE'ye demecinde, "Bunun, son günlerde yaşanan olaylara verilen bir tepki olduğuna inanıyorum" dedi. Haavisto, Türkiye'nin yeni resmi taleplerde bulunmadığını söyledi.

'ŞAPKADAN ÇIKARILAN BİR SAYI GİBİ'

Finlandiya Parlamentosu'nun Dış İlişkiler Komitesi'nin Başkanı Jussi Halla-aho ise söz konusu sayının somut bir şeye dayanmadığını söyledi. Helsinki Times gazetesinin haberine göre Halla-aho, "Bu, İsveç’te meydana gelen provokasyona tepki olarak bahsi yükseltmek adına şapkadan çıkarılan bir sayı gibi" dedi. Halla-aho, Erdoğan'ın bu sözlerinden sonra görüştüğü İsveçli yetkililerin söz konusu kişilerin kimliğine dair bir fikri olmadığını söyleyerek, "Kendi hesaplarında 130'a ulaşamadılar" diye konuştu.

'BELKİ DE TÜRKİYE ONAY VERMEYE HAZIR DEĞİL'

Finlandiya parlamentosu başkanı Matti Vanhanen de, "Finlandiya ve İsveç'te ifade özgürlüğüne sahip olduğumuzu vurguluyoruz. Bunu kontrol edemeyiz" dedi. "Türkiye'nin talep ettiği iadelerin imkansız olduğunu bildiğini" savunan Vanhanen, "Belki de onay kararına hazır değiller. Bunun sebebini bilmiyorum" dedi.

Vanhanen, kukla krizi sonrasında planlanan Ankara ziyareti TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından iptal edilen İsveç Parlamentosu Başkanı Andreas Norlen'in Helsinki ziyaretinde, ortak basın toplantısında konuştu.

İSVEÇ BAŞBAKANI 'RAHAT'

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise dün yaptığı açıklamada, ülkesinin NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasını garanti etmek konusunda "iyi bir pozisyonda" bulunduklarını söyledi.

İsveç ve Finlandiya, Rusya konusunda yıllardır sürdürdükleri tarafsızlık politikasından, Ukrayna'daki savaş sonrasında geçen sene vazgeçmişti. İki ülke de NATO'ya üye olma kararı almıştı. Ancak yeni üyeliklerin NATO'daki 30 müttefikin tamamı tarafından onaylanması gerekirken, Türkiye'den 'FETÖ ve PKK'ye üye bazı isimlerin iade edilmesi' şartı gelmişti. Üç ülke arasında bir anlaşma imzalanmıştı.

Ankara ise İsveç'ten talep edilen iadelerin bazılarının hukukun üstünlüğü temelinde reddedilmesine tepki göstermişti. Son olarak, Stockholm'de düzenlenen bir gösteride Erdoğan kuklasının ayaklarından asılması Ankara'nın tepkisini çekmişti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan da pazar günü yaptığı bir konuşmada, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Maalesef İsveç ve Finlandiya NATO'ya girme noktasında bizden ricada bulundular. Başta Stoltenberg (NATO Genel Sekreteri) iyi bir dostumuz, iyi bir insan. Biz de peki dedik, kendileriyle bir araya geldik, konuştuk, ettik ve orada bazı sözleşmeler de imzalandı. Ama biz kendilerine bir şey söyledik. Bak dedik, yani bize eğer sizdeki teröristleri teslim etmeyecek olursanız biz bunu zaten Meclis'ten geçiremeyiz. Meclis'ten bunun geçmesi için her şeyden önce 100'ü aşkın 130 civarında, listeleri de verip, bu teröristleri bize vermeniz lazım. Bunlar maalesef bunu yapamadılar."

Erdoğan'ın, "Sonra başbakanları fena bir insan değil bize bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyarette de biz kendisine basın toplantısı yaparken sizde Bülent Keneş diye birisi var FETÖ'cü, bu Bülent Keneş'i bize deport edin, verin dedik. İlginçtir onların yargısı Bülent Keneş'in bize deport edilmesini reddetti. Bunların caddelerinde sık sık zaten PKK'nın gösterilerini izliyoruz ve kendilerini de uyarıyoruz" sözleri dikkar çekmişti. 

Kurdistan Haberleri

Mazlum Abdi: ABD güçlerinin Suriye'deki varlığı önemli
Ermenistan’da Kürt milletvekili Kinyazê Hemid’e Devlet Ödülü verildi
SOHR: Tişrin Barajı çevresi bombalandı
Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap