İsveç mahkemesi, eski İranlı devlet görevlisine ömür boyu hapis cezası verdi

.

2019’da İsveç’te havalimanında tutuklanan ve uluslararası ceza yetkisi kapsamında İran’da işlediği insanlığa karşı suçlar kapsamında İsveç’te yargılanan eski İran devlet görevlisi 61 yaşındaki Hamid Nouri, Ayetullah Humeyni’nin emriyle rejim muhaliflerinin ve solcuların hukuka aykırı bir şekilde cezalandırılıp idam edilmelerinde rol aldığı gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına mahkûm edildi. İran devleti yargılamayı kınadı: “Bu siyasi bir karar.”

1988 yılında İran’da rejim muhaliflerinin ve solcuların tutulduğu hapishanelerde görev yapan İranlı devlet görevlisi 61 yaşındaki Hamid Nouri, 2019 yılında İsveç’te bir havalimanında tutuklandı.

İsveç yasalarına göre, İsveç mahkemeleri başka ülkelerde işlenen insanlığı karşı suçlar ve hukuk ihlalleri konusunda uluslararası ceza yetkisine sahip.

Bu yetki kapsamında İsveç mahkemelerinde yargılanan Hamid Nouri, yaklaşık 5 bin rejim muhalifinin hukuksuz bir şekilde ölüm cezasıyla yargılanmasında ve cezalarının infaz edilmesinde rolü olduğu gerekçesiyle suçlu bulundu.

Nouri’nin de görev yaptığı özel mahkemeler İran’da Ölüm Komiteleri olarak biliniyor. Hamid Nouri’nin bu özel yetkili mahkemelere çıkarılacak mahkûmları isim isim tespit etmekte görevli olduğu ve Ayetullah Humeyni’nin infaz emri doğrultusunda hareket ettiği belirtildi.

Nouri’nin görev aldığı hapishanelerde tutuklu bulunmuş ve daha sonra İsveç’e iltica etmiş İranlı muhalifler de mahkemede tanık olarak dinlendi, tanıklar Nouri’nin rol aldığı işkenceleri anlattı.

İran Dışişleri Bakanlığı mahkeme hükmünü “Bu karar siyasi, hukuki hiçbir karşılığı yok” diye kınadı. İran, İsveç’teki yargılamanın İran’da tutuklu bulunan İsveç-İran çifte vatandaşlarının iadesi için kullanılacağını da iddia ediyor.  

Kurdistan Haberleri

Dersim ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Mesud Barzani: Her türlü barış girişimine destek veriyoruz
Associated Press: Irak'taki “azınlıklar” nüfus sayımından endişeli
İHD Batman: Gözaltına alınanlara ‘Ölürüm Türkiyem’ dinletildi
Harpagon'un Askeri Dehası ve Stratejik Vizyonu: Bir Yunan Milliyetçiliği Eleştirisi