İsveç’in başkenti Stocholm’de, 118 Kürt genci ya polis gözetiminde ya da islah evlerinde bulunuyor. Bu durumda özellikle Kürt ailelerinde endişeye neden oluyor.
Çarşamba günü Stocholm’de 18 yaşındaki Kürt genci bıcaklı bir grubun saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Saldırıyı gerçekleştirenlerin Ortadoğulu bir grup göçmen olduğu sanılıyor.
Bir süre önce 2 Kürt kardeşin aralıklı bir sürede cinayete kurban gitmesinin ardından Çarşamba yaşanan son saldırıyla birlikte İsveç’teki Kürt aileleri de endişe ve korku sardı.
Rûdaw’a konuşan Sabriye Ahmed adlı Kürt 16 ve 18 yaşlarından iki çocuğunun olduğunu belirterek, “Her gün kötü bir haber duyacağımdan endişe ediyorum. Adam kaçırma, ortadan kaybolma olayları artmış durumdadır” dedi.
Çocukların büyümesi Kürt aileleri endişelendiyor
“Büyüdüm. Artık bana karışma” sözleri İsveç’teki çoğu Kürt ebeveyinin çocuklarından duyduğu bir sözdür.
İsveç’teki aile ilişkilerini Kürdistan Bölgesi’ndeki aile ilişkileriyle karşılaştıran Sabriye Ahmed (48), adlı Kürt anne, “Burada -İsveç’te- fiili olarak bir bağlantı yok ve hiçbirşey yapamıyorsun. Ona -Çocuğuna-hiçbir şey diyemiyorsun” dedi.
Sabriye Ahmed, “İnanın ne eğitim ne ebeveyinlerin sert olmasıyla alakalı değil, kendi kararı ve bahtıdır. Diasporadaki her Kürt çocuğu artık vefasız oluyor” diye konuşuyor.
Diasporadaki Kürtler için ergenlik döneminde çocuğunu anlamaya çalışmak oldukça zordur. Çünkü çocuklarının şiddetle karşı karşıya kalması ve uyuşturucu madde kullanan gruplarda yer alabilir.
İsveç’teki Kürt gençlerine yönelik faaliyet yürüten KEYO Derneği, ülkede gençlere yönelik şiddet ve yasadışı muamele görenlere ilişkin çalışmalar yapıyor.
KEYO, Stocholm’de özellikle yabancıların kaldığı 6 mahallede anket yaptı. Söz konusu mahalleler İsveçli’ler tarafından “suç meydanları” olarak nitelendiriliyor.
Bu mahallelerde resmi olmayan bilgilere göre yaklaşık bin 500 Kürt aile bulunur. 350 kişi ile yapılan yüz yüze ankette 220 aile içinde sorun yaşanıyor.
Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre 118 Kürt genci ya polis gözetiminde ya islah evlerinde bulunuyor. 16 ila 26 yaş arasındaki gençler, hırsızlık, şiddet ve uyuşturucu madde bağımlısı ve satımı gibi suçları işlediği belirtildi.
Oğlu ve yiğeni öldürülen bir oğlunun da gözaltında olduğunu belirten H.C. de, “Ne yiğenim ne de oğlum suçlu olunacak bir ortamda büyümediler. Ancak burada nasıl bu tür olaylara karıştığınızın sizde farkında olmuyorsunuz. Çocuğunuzun nasıl suç işlediği veya adam öldüren kişi olduğunu farketmiyorsunuz” diye konuştu.
İsveç’te yaşayan 21 yaşındaki Binar adlı gencin annesi, oğlunun uyuşturucu madde satanlarla ilişkilendiği için polis tarafından yakalandığını söyledi.
Adını söylemek istemeyen Binar’ın annesi, “Oğlum bir grup gençle tanıştı. Ardından onlarla çalıştığını öğrendik. Onlara kuryelik yaptığını ve kendisinin de uyuşturucu kullandığı ortaya çıktı. Oğlumla birlikte bazı İsveçli’ler de var suç şebekesinde ama İsveç medyası sadece Kürtler’den ve yabancılardan söz ediyorlar. Şükür oğlum öldürülmedi ve iki yıl islah evinde kalmasına karar verildi” ifadelerini kullandı.
Kürt-İsveç Araştırma Derneği’nde çalışan Sehed Kemal, “Bu gençler suç işlemişlerdir. Ya da intikam sırasında kurban olmuş durumdalar. Hepsi farklı ve kapasiteli kişilerdir. Eğitimli ve İsveçlilere de iyi olup topluma karşılanlardır” dedi.
Sosyolog akademisyen Jiyar Kerimi de yaşananlara ilişkin şunları söyledi:
“Şimdiki kuşak ile geçmiş kuşak arasında fark vardır. Şimdiki kuşak, İsveç toplumuyla oldukça entegre olmuş durumdalar ve İsveç toplumuna ayak uydurmuş durumdalar. Ancak evde de aynı kültürler devam ediyorlar.”
Başarılı kişilerin sorunlara bulaşmasının nedensiz olmadığını vurgulayan Kerimi, “Toplum bu denli kapasiteli ve başarılı kişileri kabul etmiyor. İkinci vatandaş olarak görüyor” dedi.
Kürt ebeveyinleri bir nebze de olsa çocuklarının büyümesinden endişe etmelerine ilişkin Kürt sosyolog, “Başta Kürt aileler olmak üzere yabancı ebeveyinlerin çocuklarını sorunsuz büyütmesi neredeyse çok ender bir durum” diye konuştu.
Bazı akademisyenler ise, “Toplumda kabul edilmeyişlerinin bir nedeni olarak gençler sisteme ve İsveç toplumuna karşı intikam almalarına neden oluyor. Bunun nedeni bu gençlerin toplumdan dışlanmasına” bağlıyor.
Yaşanan sorunlar siyasi partilerin de gündemini oluşturdu.
Rûdaw’a konuşan İsveç Parlamentosu Sosyalist Parti Üyesi Serkan Köse, partilerin bu konuyu gündemlerine alamalarının farkına vardığını belirterek, parlamento ve bakanlar kurulunda görüşülmesş gerektiği düşüncesinde olduğunu söyledi.
Köse, “Göçmenler, gözardı edinilen bazı yoksul mahallelerde yoğun olarak yaşıyor. Bu durum suç işlemeye elverişli bir ortam yaratıyor. Yaşanan olaylarda daha çok bu mahallelerde yaşanıyor” dedi.
Son 6 ayda 11 Kürt genci öldürüldü
Stockholm’de son altı ay içerisinde öldürülen Kürt gençlerin sayısı 11’i buldu. Son iki yılda ise toplam 15 Kürt genci öldürüldü. Kürt gençlerine yönelik bu saldırılar Stockhol’deki Kürt toplumu içerisinde de korkuya yol açmış durumda.