NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çatışma riski gerçek. Rusya'nın saldırgan eylemleri Avrupa'daki güvenlik düzenini ciddi şekilde baltalıyor" ifadelerini kullandı.
Amerikalı yetkililerin gelecek hafta Rusya ile 3 ayrı görüşme öncesi NATO Dışişleri Bakanları video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantının ardından Genel Sekreter Jens Stoltenberg toplantıya dair açıklamada bulundu.
Stoltenberg, "Çatışma riski gerçek. Rusya'nın saldırgan eylemleri Avrupa'daki güvenlik düzenini ciddi şekilde baltalıyor" dedi; müzakerelerin başarısız olması durumunda "NATO'nun hazırlık olması gerektiğini" söyledi. Rusya'nın Ukrayna çevresinde "asker, tank ve top" yığmaya; üstelik talepleri kabul edilmezse tehdit içeren bir üslup kullanmaya devam ettiğini belirten Stoltenberg, "Bunlar kabul edilemez ve yeni bir çatışma riski gerçek. Rusya saldırgan eylemleri ile Avrupa güvenlik düzenini ciddi şekilde baltalıyor. Müzakerelerin başarısız olması ihtimaline karşı NATO'nun hazırlıklı olması gerekir" ifadelerini kullandı.
VOA'dan Arzu Çakır'ın haberine göre; Haftalardır uluslararası toplumun çağrılarına rağmen Rusya'nın tansiyonu düşürücü adım atmadığının altını çizen Stoltenberg, "Rusya'nın masaya gelmesi ve konuşmak istemesi olumlu bir işaret. NATO, Rusya'nın endişelerini her zaman dinlemeye ve ileriye doğru bir yol bulmaya hazır. NATO, siyasi çözüm bulmak için, her türlü çabayı gösterecek. Ancak anlamlı bir diyalog için, Avrupa'nın güvenlik endişeleri de göz önünde bulundurulmalı ve müzakereler Ukrayna ile danışılarak yürütülmeli. Gürcistan, Moldova, Finaandiya, İsveç ve AB gibi ortaklarımızla da danışmaları sürdürmeliyiz. Rusya ile konvansiyonel ve nükleer silah kontrolune girmeye hazırız, ancak bu karşılıklı olmalı. NATO Rusya'nın tek taraflı talepler dayatmasını ya da keyfine göre savunulamayan 'ikinci sınıf' NATO ülkeleri yaratmasını kabul etmez" dedi.
"Müzakere masasında Avrupalılar olmadan, Avrupa'nın güvenliğine ilişkin hiçbir tartışma yapılmayacak" diyen Stoltenberg, "Rusya bir komşusuna karşı askeri araçlar kullanmaya karar verirse, ciddi ekonomik ve siyasi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Ancak NATO askeri olarak müdahale etmeyecek, çünkü Ukrayna İttifak üyesi bir ülke değil" yanıtını verdi; ancak NATO'nun doğu kanadındaki askeri varlığını güçlendirmeye hazırlandığını da ekledi. Jens Stoltenberg, NATO'nun 40 bin kişilik bir hızlı müdahale gücüne sahip olduğunu hatırlatarak, "Elimizde hemen harekete geçirebileceğimiz önemli araçlarımız var" ifadelerini kullandı.