Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi: Almanya Parlamentosu soykırım oylamasını Eylül'de yapacak

.

 Almanya Parlamentosu Eylül ayında Ezidilere yönelik uygulanan soykırımın resmi olarak tanınmasını oylayacak. Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Müdürü Hüseyin Qaydi, 18  kurum ve Alman parlamenterin soykırımın tanınmasını desteklediklerini söyledi.

 Almanya Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu, Ezdilere uygulanan soykırımın resmi olarak tanınması yönünde hazırlanan yasa teklifini kabul etti. Teklif Eylül ayında Almanya Parlamentosunda oylanacak.

İnsan hakları Komisyonu’nda soykırım hakkında bilir kişilerin görüşlerine başvuruldu.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Müdürü Hüseyin Qaydi, Ezidi kurumları ve görüşlerine baş vurdukları bilir kişilerin verdiği ifadeler doğrultusunda “soykırımı resmi olarak tanınması” teklifini kabul ettiklerini ve parlamentoya gönderildiğini, oylamanın Eylül ayında yapılacağını söyledi. Qayidi şuna kadar 18 kuruluş ve çok sayıda parlamenterin soykırımın tanınması yönünde görüş belirttiğini kaydetti.

 Kürdistan Bölgesi Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Müdürü  IŞİD tarafından kaçırılanların sayısının çok yüksek olması ve kaçırıldıkları yerlerinin fazla olması nedeniyle kaçırılanları kurtarma çalışmalarının yavaş ilerlediğini kaydetti.

Rojava’daki Hol Kampı’nda kaçırılan Ezidilerin olduğunu ancak kampın idaresini elinde bulunduranların bu konuda kendilerine yeteri düzeyde destek olmadığını belirtti.

Hüseyin Qaydi, ofislerinin çalışmaları sonucu bugüne kadar 400’ün üzerinde IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi’nin Hol Kampı’nda kurtarıldığını, 500 kişinin da kampta olduğunu tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Müdürü Hüseyin Qaydi, "Artık kaçırılanlarla ilgili belgeleri uluslararası standartlara göre dijital ortama aktarmak için çalışıyoruz" dedi.

IŞİD’in kaçırdığı 2 bin 700 kişinin daha kurtarılması için çalışmalarını sürdürdüklerini beliren Qaydi, IŞİD döneminden kalma 86 toplu mezardan bugüne kadar sadece 26’sının açıldığını açılmamış toplu mezarlarda 2 bin 700 cesedin bulunduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.

Hüseyin Qaydi açılan mezarlardaki cesetlerin kimliklerinin belirlenmesi için DNA testi yapıldığını ve hepsinin kayıt altına alındığını, bu konuda Irak hükümeti ve uluslararası kuruluşlarla ortak çalışıldığını dile getirdi.

Kurdistan Haberleri

Başkan Barzani ile Mazlum Abdi arasındaki tarihi görüşmenin ardından sırada ne var?
Arzu Yılmaz: Kırmızı Kitap
İsrail kabinesi, ateşkes anlaşmasını onayladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, TÜSİAD ile bir araya geldi
Kamişlo'da iki patlama meydana geldi