Kamışlo ayaklanmasının üzerinden 17 yıl geçti

.

12 Mart 2004’te Kamışlo kentinde başlayarak Rojava’nın diğer tüm kentlerine sıçrayan Suriye hükümetine karşı ayaklanmanın üzerinden 17 yıl geçti.

Rojava’da Suriye hükümetine karşı düzenlenen ilk büyük Kürt ayaklanmasının üzerinden 17 yıl geçti.

12 Mart 2004 tarihinde Kamışlo kentinde Suriye’nin Fetva ile Kamışlo’nun Cihad futbol takımları arasında oynanan maçta Arap taraftarlar Iraklı devrik diktatör Saddam Hüseyin’in fotoğraflarını kaldırarak Baas rejimi lehine sloganlar attı.

Buna karşı Kürt taraftarlar da Baas rejiminin Kürtlere karşı baskı ve asimilasyon politikalarını sloganlarla protesto etti.

Arap taraftarların güvenlik güçlerinin gözleri önünde Kürt taraftarlara saldırmasıyla başlayan olayların ardından Kamışlo'da on binlerce Kürt sokaklara çıkarak, “Özgür Kürdistan” sloganları eşliğinde ayaklanma başlattı. Ayaklanma kısa sürede Kobani, Sere Kaniye, Haseke, Amude, Efrin, Halep ve Şam'a kadar yayıldı.

Haseke ve Sere Kaniye’de Araplar, Kürt dükkanlarını yağmalayınca, Kürtler de Amude’de karakolları taşladı. Amude’de Hafız Esad’ın heykelini yıkan Kürtler, Baas rejiminin bayraklarını indirerek Kürdistan bayrağını dalgalandırdı. Amude’yi terkeden Suriye hükümet güçleri 16 Mart’ta büyük bir güçle kente geri döndü.

Şam’da eğitim gören Kürt öğrenciler ayaklanarak protesto gösterileri düzenledi. Zorava ve Rukneddin mahallelerindeki Kürtler sokaklara çıktı.

Halep’in Şeyh Maksud Mahallesi’nde yaşayan Kürtler sokaklara çıkarak Rojava’daki ayaklanmaya destek verdi.

12 Mart olaylarında, Kürtlere ait binden fazla işyeri yağmalandı. 40’tan fazla Kürt hayatını kaybederken, yüzden fazla kişi yaralandı ve binlerce Kürt tutuklandı.

Üniversitelerde eğitim gören 11 öğrenci tamamıyla, 48’i de geçici süreliğine okuldan uzaklaştırıldı.

Olayda hayatını kaybedenleri defnetmek için bir araya gelen 400 binden fazla kişi, “Bijî Azadî, Bijî Kurdistan, Azadkirina Zîndaniyên Siyasî” sloganları atarak, Kürt lider Mela Mustafa Barzani’nin fotoğrafları ve Kürdistan bayrakları dalgalandırdı.

Rojava Kürtlerininin dünyaya sesini duyurduğu 12 Mart Ayaklanması her yıl Kürdistan’da çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Kurdistan Haberleri

"Türklerin Kürtleştirilmesi" iddialarının altında yatan gerçek: Kürt varlığının inkârı
Şok tespit: Tavşantepe köyünde Narin Güran dışında 15 çocuk ölümü!
İskandinavya'da bir ilk: İsveç, Ezidilere işkence suçlamasıyla bir kadına dava açtı
Dicle Anter: Ağabeyim babamın kapısını hep açık tuttu
Kars'ta Abughamrents Kilisesi'nin duvarlarındaki yazılar siliniyor