Karakol bahçesinde işkenceye maruz bırakılan 4 kişi yeniden tutuklandı

.

Karakol bahçesinde yüzüstü yatırılarak işkence edilen ve iki yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan dört kişi, haklarında verilen cezanın Yargıtay tarafından onanması üzerine tekrar tutuklandı

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Derto kırsal mahallesinde 18 Mayıs 2019 tarihinde gözaltına alındıktan sonra işkence uygulan dört kişi, verilen cezaların Yargıtay tarafından onanması sonrası tekrar tutuklandı.

MA’nın haberine göre; Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt yöneticiliği yapmak” iddialarıyla açılan dava 25 Haziran 2021’de karara bağlandı. Mahkeme, Celal Yıldırım, Cindi Zencirkıran, Ömer Gül ve Vakkas Kılıç’a “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasıyla 3 yıl 6’şar ay hapis cezası vererek, tahliyeleri yönünde karar vermişti. Sanık avukatları ve Cumhuriyet savcısı kararla ilgili istinaf başvurusunda bulundu.

Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Celal Yıldırım, Cindi Zencirkıran, Ömer Gül ve Vakkas Kılıç’a, “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasıyla verdiği cezaları yerinde bularak, hükmün “örgüte üye olmak” suçlamasıyla verilmesi yönünde sanıkların aleyhine bozarak, dosyayı mahkemeye geri gönderdi.

Yerel mahkeme 25 Ekim 2022 tarihinde “örgüt üyeliği” iddiasıyla Yıldırım, Cindi, Ömer ve Kılıç hakkında ayrı ayrı 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. İstinaf tarafından onanan karar, 4 Temmuz tarihinde Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi tarafından oy birliği ile onandı. Bozova kırsal Yalak Mahallesinde ikametgahlarında yapılan ev baskınından gözaltına alınan dört kişi adliyeye götürülerek, kararın yüzlerine okunması sonrası tekrar tutuklanarak cezaevine gönderildi.

NE OLMUŞTU?

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Derto Mahallesi’nde 18 Mayıs 2019 tarihinde çıkan çatışmada bir komiser ve iki HPG’li ölmüştü. Çatışma sonrası Halfeti ve Bozova ilçelerine bağlı mahallelerde olayla bağlantıları oldukları iddiasıyla 55 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 55 kişiden 24’ü hakkında işlem yapılırken, yürütülen soruşturma sonrasında 13 kişi tutuklanmıştı. Farklı tarihlerde görülen duruşmalarda 4 kişi tahliye edilirken, 9 kişi ise tutuklu olarak yargılandı. Yargılama esnasında dosya ikiye ayrıldı. Olaydan sonra gözaltına alınanlar Yaylak Jandarma Karakolu bahçesinde yüz üstü yatırılmış şekilde, üzerlerinde ayak izleri görünür halde basın fotoğraflar servis edilmişti.

Gözaltına alınan kişiler savcılıkta verdikleri ifadeler doğrultusunda kollukta tutuldukları süre boyunca kötü muamelenin Urfa TEM Şube’de de devam ettiğini, elektrik, darp ve cinsel organlarını sıkma gibi işkencelere maruz kaldıklarını ifade etmişti. Hastane raporları, ifadeler ve avukat itirazları doğrultusunda Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca olaya dair başlatılan soruşturma halen sürüyor. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınıp kötü muameleye maruz kalan 37 kişi hakkında ise ‘takipsizlik’ kararı verilmişti.

Kurdistan Haberleri

VİDEO - DİYARBAKIR’IN BEYAZ İLÇESİ
VİDEO - DİYARBAKIR KEÇİ BURCUNDA TAŞLAR YERİNE KONDU
Kürtçe eğitim kurumlarına baskınlar: Gözaltına alınan eğitmenler adliyeye sevk edildi
IŞİD'in Kaçırdığı Ezidi çocuk için velayet davasında DNA testi
Diyarbakır’da uluslararası sempozyum: İlk defa Kürtçe akademik sunum yapılacak