Katliam elma kokusuyla gelmişti: 'Halepçe'de iğrenç bir suç işlediler'

Irak Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki diplomatik temsilciler, Halepçe Katliamı’nın 32’inci yıldönümü vesilesiyle kimyasal saldırıda hayatını kaybedenleri andı.

Haber Merkezi - Irak Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki diplomatik temsilciler, Halepçe Katliamı’nın 32’inci yıldönümü vesilesiyle kimyasal saldırıda hayatını kaybedenleri andı.

16 Mart 1988 tarihinde, dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in emriyle Irak Hava Kuvvetleri’ne ait sekiz MiG-23 uçağı, 40 bin nüfuslu Halepçe kentine beş saat boyunca zehirli gaz bombaları yağdırdı.

Saldırı nedeniyle çoğunluğu kadın ve çocuk beş bin kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 10 bin kişi de yaralandı. Kürt halkı ve dostları her yıl 16 Mart'ta, tarihe karanlık bir gün olarak geçen bu günü ve Halepçe şehitlerini değişik etkinliklerle anıyor.

Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki diplomatik temsilciler Halepçe Katliamı’nın 32’inci yıldönümüne ilişkin mesaj verdi.

Rudaw'ın haberine göre, İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Stephen Hickey, “Halepçe kurbanlarını büyük bir hüzünle anıyoruz. Uluslararası toplum olarak bizler, dünyanın her tarafında sivil insanlara karşı bu tür kimyasal silahlı saldırıların yaşanmaması için ısrarcı olmalıyız. Bugün de yine yüreğimiz bu katliamdan sağ kurtulan ancak ailesini ve yakınlarını kaybedenlerle birlikte atıyor. Halepçe her zaman aklımızda olmalı ki bu tür durumların bir daha tekrarlanmaması için çabalayalım” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Erbil Başkonsolosu Stefan Fagin, “Amerika en derin içtenlikle acı çeken ve kurban veren bütün ailelere başsağlığı diliyor. Kurbanları ve katliamdan kurtulanları saygı ile anıyoruz. Saddam Hüseyin’e bağlı güçler Halepçe’de beş binden fazla sivil insanın hayatını kaybetmesine ve sonraki dönemlerde binlerce kişinin yaralanmasına neden olan iğrenç bir suç işlediler” diye konuştu.

Hindistan’ın Erbil Başkonsolosu Çandra Moly Kelln ise şöyle dedi:

“Halepçe’ye yapılan kimyasal saldırı ve Halepçe’deki sorunları biliyoruz. Hangi millete yönelik ve şiddeti ne olursa olsun bir kimyasal saldırı kötü bir şeydir. Çünkü geçici bir ortadan kaldırmadır. Hindistan her şekilde kimyasal saldırılara karşıdır. Halepçe halkı ve saldırıdan zarar gören ailelerin acısını paylaşıyoruz."

Filistin Başkonsolosu Nazmi Hızuri, Halepçe Katliamı’nın yıl dönümünde yayımladığı mesajda, Halepçe Katliamının insanlığa karşı işlenmiş en iğrenç ve vahşi suçlardan birisi olduğunu belirtti.

Nazmi Hızuri mesajında, “Kürt halkı ile birlikte bu katliamı anıyoruz. Katliamı kınıyoruz. Filistin halkı olarak insani bir mesaj olarak yaşama hakkına inanıyoruz. Kürt, Arap ya da farklı bir milletten olsun herkesin yaşam hakkı var. Her türlü felaketten korunmak için insai yaşam hakkı ve değerlerin bizi aynı düşüncede bir araya getirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Hollanda’nın Erbil Başkonsolosu Wilyam Nikolas, “Kürt halkının yaşadığı Halepçe Katliamı bir felaketti. Kürdistan Bölgesi’nin halkı ile birlikte yapabileceğimiz çok şey var” derken, Bulgaristan’ın Erbil Ekonomi Konsolosu Vasil Vasiliv ise, “Sadece Kürt halkı için değil belki bütün insanlığın unutamayacağı bir yaradır. Bence uluslararası toplum bir daha böyle bir olayın ne Kürdistan ne de dünyanın başka bir yerinde yaşanmaması için çalışıyor” dedi. 

 

Siyaset Haberleri

Bakan Reşid: Vatandaşlardan nüfus sayımı için memleketlerine dönmelerini istiyoruz
Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta nüfus sayımı süreci başladı: 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi
İran ile Elon Musk 'arasında gizli görüşme'
Fransa, 40 yıldır cezaevinde tutulan FHKC üyesini serbest bırakıyor
Bakan Işıkhan: Belediyelere haciz işlemi başlatacağız