Hatice Kamer
Dünyada 21-27 Mayıs arasında Uluslararası Kayıplar Haftası çerçevesinde çeşitli anma etkinlikleri düzenleniyor. Türkiye'de ise İnsan Hakları Derneği (İHD) 1995 yılından beri her yıl 17-31 Mayıs tarihleri arasındaki dönemi "Kayıplar Haftası" olarak anıyor.
İHD öncülüğünde 25 yıldır çeşitli anma etkinlikleri yapılıyor. İstanbul, Diyarbakır, Batman gibi şehirlerde kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları Cumartesi günleri bir araya gelerek kayıpların akıbetini soruyor ve faillerden hesap sorulmasını istiyorlar.
Kayıp ailelerinin buluşması İstanbul'da 790'ncı, Diyarbakır'da 588'nci haftasına ulaştı.
2016'da darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hâl (OHAL) ile bu eylemlerin dışarıda yapılması yasaklandı ve aileler kapalı mekanlarda eyleme devam etti. Diyarbakır'da bu eylemlerin açık alanda yapılması hâla yasak.
Covid-19 salgını kayıp ailelerinin oturma eylemleri de etkiledi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla süren bu eylemler her hafta sosyal medya üzerinden paylaşılan kayıp hikayeleri ile devam ediyor.
İHD: Türkiye, BM Kayıplar Sözleşmesi'ni imzalayıp uygulamalı
İHD Kayıplar Komisyonu'nun hazırladığı raporlarda, 1990'lardan günümüze, gözaltına alındıktan sonra kaybolan insan sayısının 940'tan fazla olduğu, tespit edilen 253 toplu mezarda ise 4 binden fazla kişinin gömülü olduğu iddia edildi.
Dernek, Kayıplar Haftası ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Kayıplar Sözleşmesi'ni imzalaması ve uygulaması çağrısı da yaptı.
BBC Türkçe