DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Münir Karaloğlu, belediyenin itfaiye bütçesiyle, 3 ilçede Kız Yatılı Kur’an kursu yapımına ayırdı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Münir Karaloğlu ve feshedilen belediye meclisine atanan memurlar, belediyenin ilgili birimlerinin belirlenen ödenek kalemlerini başka alanlarda kullanmaya başladı. Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyımı başkanlığında toplanan ve atanmış memurlardan oluşturulan Belediye Meclisi, Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın 2020 yılı programını sürdürebilmesi için ek ödenek talebini görüştü.
BÜTÇE FEN İŞLERİNE AKTARILDI
Belediye Meclisi, Kadın İçin Atölye ve Çocuk Oyun Evleri Projesi kaleminden 470 bin TL, Eğil Kültür Merkezi Yapım Projesi harcama kaleminden bir milyon 880 bin TL, Hazar Gölü Çocuk Yaz Kampı Projesi harcama kaleminden 2 milyon 820 bin TL olmak üzere, toplam 5 milyon 170 bin TL’nin Fen İşleri Daire Başkanlığı bütçesine aktarılmasına karar verdi. Belediye Meclisi, aktarılan 5 milyon 170 bin TL’lik bütçenin Çevre Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi harcama kalemine aktarılmasını karar altına aldı.
İTFAİYE BÜTÇESİ DE AKTARILDI
Belediye Meclisi, İtfaiye ve Koordinasyon Merkezleri Yapım Projeleri harcama kaleminden 4 milyon TL alınarak, Bismil, Ergani ve Silvan ilçelerinde Yatılı Kız Kur'an Kursu Yapım Projesi’ne aktarılmasını karar altına aldı.
Kararlar Belediye Meclisi tarafından oy birliğiyle alındı.
‘AFETE DİYANET İŞLERİ Mİ MÜDAHALE EDECEK?’
Kayyım tarafından feshedilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Rıza Barut, kadın ve çocuklar için ayrılan bütçenin Fen İşleri Daire Başkanlığı'na aktarılmasını, kadın ve çocukların belediye tarafından yok sayılması anlamına geldiğini dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına ayrılan bütçeden 4 milyon TL'nin Silvan, Bismil ve Ergani'deki Kız Yatılı Kur'an Kursu Projesi'ne ayrılmasına tepki gösteren Barut, "Diyanet İşleri Başkanlığı'na ayrılan bütçe birçok bakanlığın bütçesini aşıyor. Kur'an kursu yapılmasına karşı değiliz, ama Diyanet İşleri Başkanlığı devasa bütçesi dururken, hizmet için ayrılan bütçenin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yapması gereken işlere ayrılması doğru değildir. İtfaiye bütçesi Diyanet İşleri'nin işi için kullanılıyor, yarın bir afet olsa, Diyanet İşleri mi müdahale edecek? Doğal afet ve yangınlarla mücadeleyi daha iyi yapması için güçlendirilmesi gereken kurumun bütçesinin, belediyeyle ilgisi olmayan alanlarda kullanılması doğru değildir" diye konuştu.
'OLMAYAN MECLİSİN USULSÜZ KARARI’
Kayyımların yaptıkları usulsüzlüklerin sık sık basında yer aldığına dikkat çeken Barut, "Şimdi alınan bu kararın oy birliğiyle alındığı belirtiliyor. Oysa belediyenin seçilmiş meclisi feshedildi. Bunların yerine memurlardan, daire başkanlarından bir Belediye Meclisi oluşturdu. Daire başkanı bir teklif hazırlıyor, tekrar gidip meclis üyesi olarak verdiği teklifi onaylıyor. Olmayan bir meclisin, kayyımın atadığı bir meclisin usulsüzce aldığı bir karar olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'nin en büyük bütçesine sahip kurumların başında gelen bir kurumun yapması gereken bir hizmeti, belediyenin yapması ne kadar doğru. Bu başlı başına bir irade gaspının yanı sıra halka hizmetin eksik bırakılması olarak niteliyoruz” diyerek tepki gösterdi.