Irak Kültür Bakanlığı, tarihi Kerkük Kalesi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edildiğini açıkladı. Kale, insanlığın ortak bir mirası olarak kabul ediliyor.
Irak Kültür Bakanlığı Tarihi Eserler Genel Kurumu Müdürü Leys Mecid Hüseyin, Kerkük Kalesi’nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındığını açıkladı.
Irak Kültür Bakanlığı Sözcüsü Hasan Nazım da, Kerkük Kalesi’nin, olağanüstü tarihi bir değere sahip olduğunu ve canlı bir medeniyeti temsil ettiği için UNESCO’nun böyle önemli bir karara imza attığını ifade etti.
Bakanlık Sözcüsü Nazım, ayrıca Kerkük Kalesi’nin ilginç mimarisiyle, dünya kültür mirası listesine zenginlik katacağını sözlerine ekledi.
Kültür Bakanlığı Uluslararası Kuruluşlar Müdürü Ahmed Kazım da, “Kerkük Kalesi çok kültürlülüğü ile öne çıkan zengin bir tarihi yapı. İçinde Danyal Peygamber Mescidi, Büyük Cami ve Aryen Camii’nin yanı sınra Kıldani Um Elahzan Kilisesi bulunuyor. UNESCO kalenin bu zengin ve eşsiz tarihi geçmişini de dikkate alarak bu kararı almıştır” dedi.
Kazım, “Kerkük kalesi uygarlığın en eski ve şu ana kadar ayakta kalabilen canlı tanıklarından biridir. Zengin tarihi kadar zengin mimari yapısı ve tekniği de insanlık tarihinin farklı dönemlerine ışık turuyor” ifadelerini kullandı.
Kerkük kentinin merkezinde bulunan Kerkük Kalesi, tarihçiler tarafından Ortadoğu’nun en eski kalesi ve insanlığın ortak bir mirası olarak kabul ediliyor.
Tarihçilere göre M.Ö. 2 bin yılında inşa edilen kalede, üç peygamberin; Daniel, Hanin ve Azir’in mezarları bulunur.
247 bin 500 metrekarelik bir alana kurulan kale, 1980’lerin ortalarına kadar da yerleşim yeri olarak kullanılıyordu.
Ancak Irak’ta Saddam rejiminin kaleyi restorasyon adıyla 1980 yıllarında başlattığı proje nedeniyle kalede yaşayan Kürt aileler zorla göç ettirildi, kalenin bir kısmı yıkıldı.
/rudaw/